BIST 9.566
DOLAR 32,47
EURO 34,55
ALTIN 2.472,61
HABER /  DÜNYA

Esed'tan Kürtler'e kötü haber var!

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, federasyon fikri için ülkesinin fazlasıyla küçük olduğunu söyledi. Esad, federasyon yerine ülkenin bazı bölgelerinde daha fazla özgürlükçü olabileceğini ifade etti.

Abone ol

Suriye’nin başkenti Şam’da bugün Esad’la görüşen Fransız parlamenterlerden Nicolas Dhuicq, görüşmenin detaylarını anlattı. Dhuicq, Esad'ın federasyona karşı olduğunu, bölgenin de buna yapı olarak uygun olmadığını söylediğini aktardı.

Esad’a göre, Suriyeli Kürtlerin federasyon girişimi ise 'kötü bir fikirdi.' Nitekim Dhuicq, şunları söyledi:

"Esad’a göre, federasyon ilan edilmesi bu bölgedeki Arap nüfusu nedeniyle iyi bir fikir değil. Zira Esad, Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde, Kürtlerin nüfusun yalnızca yüzde 30’unu oluşturduğunu, bu nedenle de kendi topraklarında azınlık olacaklarını söylüyor."

'BAZI BÖLGELERE DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK VE GÜÇ VERİLEBİLİR'

Suriye liderinin merkezi devlet fikrinin gerekliliğine inandığını ve yeni bir yönetim modeli düşünmediğini belirten Fransız parlamenter, “Ona göre, Suriye’deki bazı bölgelere daha fazla özgürlük ve güç verilebilir ama merkezi yönetim ve otorite kalıcı rolüne devam etmeli” dedi.

'SADECE MÜSLÜMANLARIN BAŞKAN OLMASI KABUL EDİLEMEZ'

Dhuicq, Esad’ın Cenevre’deki görüşmelerin ABD’deki başkanlık seçimlerinden önce sonuçlanmasını umduğunu aktardı. Suriye’deki Müslümanların ülkenin yönetimi konusunda ayrıcalıklı haklara sahip olmaları fikrinin Başkan Esad tarafından kabul görmediğini ifade eden Fransız parlamenter, şöyle devam etti:

"Yeni bir anayasadan bahsetti ve işin doğrusu, bu anayasada sadece Müslümanların başkan olabileceği yönünde bir yasa olması fikrine katılmıyor. Bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi ve Suriyelilerin tamamının eşit haklara sahip olması gerektiğini ekledi."

'PALMİRA, SURİYE ORDUSU VE MÜTTEFİKLERİNİN BAŞARISININ GÖSTERGESİ'

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'ya göreyse, Esad, Fransız parlamenterlerle gerçekleştirdiği görüşmede, Palmira kentinin IŞİD'den geri alınmasını, ‘Suriye ordusu ve müttefiklerinin stratejilerinin terörizm karşısındaki başarısı' olarak niteledi.

Esad, "Tarihi Palmira kentinin özgürleştirilmesi önemli bir kazanım ve Suriye ordusu ile müttefiklerinin stratejilerinin terörizm karşısındaki başarısının da göstergesi" ifadelerini kullandı.

'ŞAM, ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ KOALİSYONDAN ÇOK DAHA ETKİLİ'

Esad ayrıca, Şam'ın stratejisinin 'içinde 60'tan fazla ülkenin bulunduğu' ABD öncülüğündeki koalisyondan 'çok daha etkili' olduğunu vurguladı.