BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Eşcinsel derneğine kapatma

Lambdaİstanbul, ‘tüzüğü hukuka ve ahlaka aykırı’ olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Abone ol 13 yıldır faaliyet gösteren eşcinsel derneği Lambdaİstanbul, valiliğin açtığı dava sonucu, ‘tüzüğü hukuka ve ahlaka aykırı’ olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Adliye önünde toplanan dernek üyeleri kararı protesto ederken, temyize gideceklerini, gerekirse AİHM’ye başvuracaklarını açıkladı.

Türkiye’de 13 yıldır faaliyet gösteren, 2006’da da dernek statüsüne geçen Lambdaİstanbul Gay, Lezbiyen, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Kadın ve Erkekler Arası Dayanışma Derneği, ‘tüzüğünün hukuka ve ahlaka aykırı’ olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından kapatıldı.

Lambdaİstanbul davayı temyize götürmeye hazırlanırken, uzmanlar, kararın önümüzdeki dönemde AB’nin hazırlayacağı ilerleme raporuna girebileceği belirtti.

Lambda’nın Türkçesi’

Türkiye’de yaşayan farklı cinsel kimlikteki insanların sesi olmayı amaçlayan Lambdaİstanbul’un Mayıs 2006’da dernekleşmesinin ardından İstanbul Valiliği, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek tüzüğünün 2. maddesinin hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu iddia eden valilik, derneğin kapatılmasını istedi.

Ancak savcılığın örgütlenme özgürlüğünü gerekçe göstererek davayı reddetmesine rağmen valiliğin itirazı üzerine Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı.

İddianamede, Lambda İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği tüzüğünün 2. maddesinin, Anayasa’nın “ailenin korunması”na ilişkin 41. maddesi ile Türk Medeni Kanunu’nun “Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz” hükmünü içeren 56. maddesine aykırı olduğunu bildirdiğine yer veriliyordu. Ayrıca, derneğin adında geçen “Lambda” kelimesinin Türkçe karşılığının dernek isminde belirtilmesi gerektiğini kaydeden valiliğin, dernekten bunların düzeltilmesini istediği, dernek yöneticilerinin ise tüzüklerinde yasaya aykırılık olmadığı gerekçesiyle düzeltme yapmayacaklarını bildirdikleri ifade ediliyordu.

2007 Temmuz ayında başlayan davanın dün görülen altıncı celsesinde dosyayı karara bağlayan mahkeme, derneğin kapatılmasına hükmetti. Kararın ardından adliye önünde toplanan dernek üyeleri alkışlarla kararı protesto ettiler.

Lambdaİstanbul gönüllüsü İzlem Aydın kararı temyize götüreceklerini ifade ederek, “Eşcinseller susmayacak, mücadelemize devam edeceğiz. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz. Oradan da sonuç alamazsak derneği Mars’ta kuracağız” diye konuştu.

‘Türkiye’nin başı ağrır’

Avrupa Birliği uzmanı Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Cengiz Aktar, kararın Türkiye’nin başını ağrıtacağını belirterek şunları söyledi: “Bu karar AB’nin Türkiye ile ilgili hazırlayacağı ilerleme raporuna girer. Bu zihniyet Türkiye’deki ahlak anlayışının bir uzantısıdır. Bunun günümüz modern dünyasıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Büyük ihtimalle de iç hukuk yolları tüketildikten sonra AİHM’ye giderse orada büyük ihtimalle kazanır.”

İşte o tüzük maddesi

Kapatmaya gerekçe olan tüzüğün 2. maddesinin bir bölümü şöyle: “Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin amacı, lezbiyen, gay, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkeklerin özgürlükçü değerleri benimsemelerine, varoluşlarını gerçekleştirme ve kendilerini yetiştirerek toplumsal barış, huzur ve refahın gelişmesine bireysel, toplumsal, kültürel hayat ve davranışlarıyla katkıda bulunabilmelerine destek olmaktır.”