BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Esad genel af ilan etti

Dün bir dizi ekonomik ve siyasi reform vaadeden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad bugün de geniş kapsamlı bir af ilan etti.

Abone ol

Dün bir dizi ekonomik ve siyasi reform vaadeden Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad bugün de geniş kapsamlı bir af ilan etti.

Devlet haber ajansı SANA'ya göre Esad, 20 Haziran'a kadar işlenmiş her türlü suçu af kapsamına aldı.

Cumhurbaşkanı 31 Mayıs'ta Suriye'deki Müslüman Kardeşler üyelerini de kapsayan, siyasi suçlulara yönelik bir af çıkarmıştı.

Esad dünkü konuşmasında bu affın kapsamının genişletilmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdiğini söylemişti.

Destekçileri sokaklarda

Esad'ın hem reform vaadettiği hem de Suriye'deki isyancıları "mikrop" diye nitelediği konuşmanın ardından bugün çok sayıda destekçisi başkent Şam sokaklarındaydı.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre başkentte toplanan on binlerce kişi Suriye bayrakları sallayarak "Canımız sana feda olsun Beşar" sloganları attı.

Suriye devlet televizyonu Halep, Hums, Dera ve Hama kentlerinde de benzer gösterilerin yapıldığını duyurdu.

Tavrını yumuşatmadı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad dün, ülkede meydana gelen son yönetim karşıtı protestoların "bir grup sabotajcının işi olduğunu" söyledi.

Esad, protesto eylemlerinin başlamasından bu yana yaptığı üçüncü "ulusa sesleniş" konuşmasında, Suriye'nin, halktan gelen reform taleplerine yanıt vermesi gerektiğini belirtti ama küçük bir grubun, halkın şikayetlerini suistimal ettiğini savundu.

Esad, meydana gelen ölümlerin hem ulus, hem de kendisi açısından büyük bir kayıp olduğunu belirtti.

İnsan hakları grupları Suriye'de son üç aydır süren protesto gösterilerinde en az 1300 kişinin öldüğünü, 10 bin kişinin gözaltına alındığını tahmin ediyorlar.

Olaylarda 300'ü aşkın asker ve polisin de öldüğü beliretiliyor. Hükümet, güvenlik güçleri arasındaki ölümlerden "silahlı terör çetelerini" sorumlu tutuyor.

Suriye'nin geleceğinin ulusal diyalogla şekilleneceğini söyleyen Beşar Esad, Türkiye'ye sığınanları en kısa zamanda geri dönmeye çağırdı.

Özellikle Cizr el-Şuhur'da yaşayan halkın durumuna değinen Esad, "Devlet kendilerini koruyacaktır. Onları korumak için oradadır." dedi.

Şam Üniversitesi'nde, televizyondan da yayımlanan bir konuşma yapan Esad, protestolar sırasında Suriye'nin dünya çapındaki imajını lekeleyen sabotajcıların, soyutlanması gerektiğini kaydetti.

'Reformla ilgisi yok'

"Bugün olup bitenlerin reformla bir ilgisi yok. Bu, herşeyi yakıp yıkmaktan başka birşey değil." diyen Suriye Cumhurbaşkanı, bir reform planı hazırlanması için ulusal diyalog grubu oluşturulduğunu; ayrıca bir başka komisyonun da anayasayı inceleyeceğini söyledi.

Esad, Suriye vatandaşlarının her düzeyde yolsuzlukla savaşımda rol alması gerektiğini söyledi.

Beşar Esad, Adalet Bakanından, yakınlarda ilan edilmiş olan affın kapsamını genişletme konusunu incelemesini istediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bugünkü konuşması, muhalefet safındaki eylemcilerin yönetimle savaşa önderlik edecek bir ekip oluşturma kararlarını izliyor.

Muhalefetin 'Ulusal Konsey'i

Eylemcilerin sözcüsü Cemil Saib, Türkiye sınırı yakınında Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, "Suriye Devrimine önderlik edecek Ulusal Konsey'in kurulduğunu açıklıyoruz. Bu Konsey'de, Suriye içinde ve dışındaki tüm toplulukların ve ulusal siyasi güçlerin temsilcileri yer alacak." dedi.

Saib, "Ulusal Konsey"in, tüm kent ve vilayetlerde yaşayanları, nihai hedef olan yönetimi devirme ve yöneticileri adalet önüne çıkarma amacına ulaşmak üzere işbirliği yapmaya çağırdığını bildirdi.

Muhalefet gruplarına bağlı eylemciler Suriye ordusunun Türkiye sınırından sadece 2 km. uzaklıkta olan Bdama'yı kuşattıklarını ve kontrol noktaları kurarak sınıra gitmeye çalışan herkesi durdurduklarını anlatıyorlar.