BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.415,29
HABER /  GÜNCEL

Eş-Şebab Somali'deki 16 yardım kuruluşunu yasakladı

İslamcı militan örgüt eş-Şebab kuraklığın vurduğu Somali'deki 16 yardım kuruluşunun faaliyetlerini durdurdu.

Abone ol

Eş-Şebab örgütü Somali'deki kıtlığa karşı çalışan aralarında Birleşmiş Milletler örgütlerinin de bulunduğu bazı yardım kuruluşlarının faaliyetlerini durdurdu.

Militanlar, örgütün kontrolündeki Baidoa ve Beledveyne'de kentlerindeki yardım ofislerine baskın düzenledi.

Uzun bir süredir uluslararası yardım kuruluşlarının çalışmalarına sınırlama getiren Eş Şebab örgütü bugün 16 grubun çalışmalarını tümden durdurdu.

Yıllar süren çatışma ortamı Somali'nin Doğu Afrika'daki kuraklıktan en çok etkilenen ülke olmasına yol açtı.

Eş-Şebab'ı terör örgütleri listesine alan Amerika Birleşik Devletleri, Somali'de örgütün kontrolündeki geniş alanlara yardım göndermeye geçen yıl son vermişti.

Örgütün yasakladığı yardım kuruluşları arasında Birleşmiş Milletler'e bağlı çocuklara yardım kuruluşu Unicef, İngiliz yardım kuruluşu Concern ve Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Norveç ve İsveç'ten de yardım kuruluşları da bulunuyor.

Unicef sözcüsü Jaya Murthy BBC'ye verdiği demeçte, eş-Şebab'a üye olduklarını düşündükleri bir grup silahlı kişinin Baidoa'daki ofislerini bastıklarını ve çalışanları dışarı çıkardıklarını söylüyor.

Afrika'nın doğusunda son 60 yılın en ağır kuraklığından en az 10 milyon kişinin etkilendiği ve kıtlığın en sert yaşandığı yerin Somali olduğu tahmin ediliyor.