BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.485,50
HABER /  DÜNYA

Erken emeklilik bu defa isyan ettirdi Polonya'da yargıç görevlerine geri dönüyor

POLONYA'da yargıda 70 olan emeklilik yaşı 65'e çekildi. Ancak bu durum yargı çalışanları tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Yargıda tasfiyenin bu gerekçe ile yapıldığı öne sürülürken baskılar sonucu yasa geri çekildi.

Abone ol

Türkiye’de herkesin hayali olan erken emeklilik Polonya’da isyana neden oldu. İktidardaki muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) bu yılın başında yargı ile ilgili reformu hayta geçirdi. Buna göre yargıda 70 olan emeklilik yaşı 65’e indirildi. 


Yeni karar gereği yargıda bulunanların yüzde 40’ının emekli edilmesi gerekiyordu ancak hükümetin düzenleme 'yargıda tasfiye” olarak tanımladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, ülkede hukuk devletinin en temel ilkelerinden biri olan yargı bağımsızlığını ihlal ettiği gerekçesiyle Polonya'yı birliğin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı'na sevk etti.

Pazartesi günü AB, Polonya'nın reformu 'acilen askıya alması' gerektiğine hükmetti. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, kararı resmiyete döktü. Bu sayede emekliliğe zorlanan başta Yüksek Mahkeme yargıçları artık görevlerine dönebilecek.