BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın GENÇ sevgisi

Başbakan Erdoğan, parlamento için seçilme yaşının 25 olmasından yana olduklarını söyledi!

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parlamento için seçilme yaşının 25 olmasından yana olduklarını belirterek, ''Bu seçim öncesinde teklifimizi diğer siyasi partilere yine yapacağız. Eğer bu değişikliğe varsalar, biz 25'e 'evet' diyoruz'' dedi.

Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nca düzenlenen ''Gençler Buluşuyor Geleceği Konuşuyor'' başlıklı toplantıların Adile Sultan Sarayı'nda yapılan finaline katıldı. Gençlerle birlikte yemek yiyen Erdoğan, ardından masaları dolaşarak, onlarla sohbet etti. Daha sonra bir konuşma yapan Erdoğan, 3 Kasım seçimi öncesi milletvekili seçilme yaşının 25'e indirilmesiyle ilgili bir konuyu gündeme getirdiklerini hatırlatarak, buna sıcak bakılmadığını söyledi.

''Sıcak bakmadıkları gibi bir de ciddi eleştiriler aldım'' diyen Erdoğan, işin mantığını anlamakta zorlandığını kaydetti. Erdoğan, aslında zor olanın seçmek olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: ''Seçme yaşı olarak 18'i veriyorsun, ama seçilme yaşı olarak 30 diyorsun. Öbür tarafta belediyede 25'i veriyorsun. Anlamak mümkün değil. Neden? Aynı durum hanımlar noktasında da geçerli. Burada iddialı konuşmuyorum, çünkü parlamentodaki temsilde, parti olarak biz de zayıfız. Seçime girerken 16 aylık bir partiydik, inşallah bu seçimlerde çok daha farklı bir yapıyla kadınlarımızın daha yoğun bir şekilde temsil gücüne ulaştığı bir AK Parti seçimlerde görülecek. Afganistan, İran'da kadınların temsili bizden çok çok fazla görünüyor.''

-''SİYASETİN ONURUNU KURTARMA MÜCADELESİ VERİYORUZ''-

Erdoğan, siyaseti sadece parlamentoda yapılan bir iş olarak görmediğini belirterek, yıllarca siyasetin karalandığını ve kötülendiğini, sıralama içerisinde gerilerde bir yere oturtulduğunu kaydetti. ''Siyasetin onurunu kurtarma mücadelesi veriyoruz'' diyen Erdoğan, yıllarca Türkiye'de apolitik gençler yetiştirme gayretinin olduğunu bildirdi. Ülkede politik veya politize olmuş bir gençliğin hep endişe ve korku verdiğini ifade eden Erdoğan, ''Aslında gençliğin geleceğe yönelik özgüvenini kazandıracak en önemli sınav, politik mücadelenin içinde bulunmaktan geçiyor. Bizim gençliğimiz de dik durmalı, ama dikleşmemeli. Çünkü dikleştikleri zaman satırlar uçmaya başlıyor, döner bıçakları dönmeye başlıyor. Biz böyle bir gençlik istemiyoruz'' diye konuştu. Gençlerin yüreklerindeki heyecanın aslında Türkiye'nin heyecanı olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Gençler, sakın o heyecanı kaybetmeyin. Türkiye'nin değişim rotası sizin zihinlerinizdeki farklı fikirler ve yeni ufuklarla çiziliyor'' şeklinde konuştu. Zaman zaman çok seyahate çıkmasının eleştirildiğini de hatırlatan Erdoğan, ''Koşmaya mecburuz, koşmaya mahkumuz da onun için'' dedi.

Ankara'ya mahkum olan siyaseti kabul edenlerden olunursa, Türkiye'nin dünyadaki konumunun şu andaki gibi olmayacağını ifade eden Erdoğan, ''Türkiye bölgesinde gündem belirleyen bir ülke. Bunu kabul eden, etmeyen olabilir. Türkiye bölgesinde gündemi belirlenen bir ülke olmaktan çıkmıştır, gündem belirleyen bir ülkedir'' şeklinde konuştu.

-''POLİTİKALAR, DOST KAZANMA ÜZERİNE''-

Türkiye'nin komşularıyla olan ilişkilerini kıskanan batı ülkelerinin bulunduğunu, ancak kendilerinin politikalarını ''dost kazanma'' üzerine belirlediklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: ''Düşmanlarını tamamıyla adeta defterinden silmiş atmış, onları dost haline getirmiş bir Türkiye var. Bu yüzde 100 hallolmuş mu? Herkesin hafıza kayıtlarında farklı şeyler olabilir. Biz şu andaki münasebetlere bakıyoruz. Yunanistan ile olan münasebetlerimiz... Ama yine 'it dalaşı' var olabilir. Geçiş dönemleri kolay olmuyor. Bir anda her şey hallolmuyor. Zaman zaman peşrev çekmeler olabilir. İnşallah onlar da ortadan kalkar. Türkiye'de artık onların teşvikçisi bir Hükümet yok. Onların da kalkmasını arzu eden bir Hükümet var. Bu oyunlara gelinmemesi tezini savunan bir Hükümet var. Yunanistan ile ticaret hacmi nerelere doğru tırmanıyor. Ortak yatırımlar aldı başını gidiyor.'' Toplantının yapıldığı salonda tüccar dostlarının bulunduğunu, onların da bu işi gayet iyi bildiğini ifade eden Erdoğan, ''Yaptıkları işin pazarlamasını dükkanlarında oturarak yapmazlar. Tam aksine, bilgisayarını eline alıp, iç pazara çalışıyorsa fellik fellik Türkiye'yi dolaşır. Eğer dış piyasaya çalışıyorsa dünyayı dolaşır. Zannediyor musunuz ki ülke yönetimi bundan farklı. Ben dünyanın bütün liderleriyle tanıştım. Bunların hiçbiri başkentlerinden ülkelerini yönetmiyor. En az bizim kadar onlar da dünyayı dolaşıyorlar'' diye konuştu. Erdoğan, bu tür toplantılara 16-17 yaşlarındaki gençlerin katılmasını eleştirenlere de seslenerek, bu yaştaki gençlerin bu tür çalışmalara katılmasının yasak olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Siz üye olamazsınız, üye olarak yol alamazsınız, ama etkinliğe katılabilirsiniz. Buna mani bir hal yok'' diye konuştu. -''BİZ 25'E 'EVET' DİYORUZ''- Gelecek seçimlerde 4 milyon civarında gencin oy kullanacağını hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Biz yine Anayasada değişimi yapabilecek gücü, imkanı, ortağı bulabildiğimiz zaman, konuyla ilgili olarak söylüyorum, seçilme yaşının parlamento için 25 olmasından yanayız. Bu seçim öncesinde de teklifimizi diğer siyasi partilere yine yapacağız. Eğer bu değişikliğe varsalar, biz 25'e 'evet' diyoruz. Bunu 3 Kasım seçimlerinden önce de dedik. Bu yeni değil. Ama bazıları için yeni olabilir. Bundan dolayı da rahatız. Ne kadar bu işe genç başlanırsa, parlamento o kadar dinamik olur.'' Başbakan Erdoğan, konuşmasında gençlere uzun uzun öğütler vererek, gençlerin olaylara asla yüzeysel bakmamalarını ve hayatı iyi analiz etmelerini istedi. Erdoğan, ''Yeni fikirlere açık olun ve bu noktada tartışmadan, masadan kaçmayın. Ama her şey masada halledilmeli. Gençler kendilerini her alanda geliştirmeli. Gençler bu ülkenin güç kaynağıdır'' diye konuştu.

Gençleri, uyuşturucu ve benzeri kötü alışkanlıklara karşı mücadeleye davet eden Erdoğan, ''Ödenen faturalar ağır oluyor. Biz ailelerin yıkımını istemiyoruz. Bu işin mücadelesini iyi bir şekilde vermemiz lazım. Kötü örnekleri ortadan kaldıralım. İyi örnekleri ortaya koyalım'' dedi. Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, şair Bedirhan Gökçe, toplantılara konuk olarak katılan Abbas Güçlü'nün de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler ile çok sayıda genç katıldı.