BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın DTP kararı!

Erdoğan DTP'li vekillerle şimdiye kadar hiç görüşmemişti. Adı konulmamış bir ambargo vardı. Ahmet Türk randevu istedi. Erdoğan'ın kararı şaşırttı.

Abone ol

Devlet “Kürt Açılımı” üzerinde çalışırken, Başbakan Erdoğan sorunun çözümüne yönelik sürpriz bir adım atıyor. Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinden bugüne kadar görüşmediği DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le önümüzdeki hafta görüşme kararı aldı...

Cumhurbakanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorunu konusunda güzel gelişmeler yaşanacak" açıklamasının ardından şimdi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sürpriz bir adım atarak DTP ile görüşmeye karar verdi.

Erdoğan ile Türk’ün görüşmesinin Başbakan'ın TBMM’deki makamında gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtiliyor. Siyasi çevreler Erdoğan’ın, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le görüşmesinin ‘Kürt açılımı’ konusunda yaşanan gelişmelerin önemli bir parçası olduğunu ifade ediyor.

KARARI ARINÇ AÇIKLADI

Alınan bu sürpriz kararı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir televizyon kanalına verdiği demeçte açıkladı. Arınç "Bu insanlarla biz el sıkışırız. Otururuz konuşuruz da yeri gelince eleştiririz. Bugün yaptıkları bazı konuşma ve nümayişleri hiç tasvip etmiyorum. Yanlış şeyler Türkiye'yi gerginliğe sürüklüyor. Sorunun çözümüne katkıda bulunmuyor. Sayın Başbakan'ın kendince haklı sebepleri vardır. Belki araya bir mesafe koyuyor. Ama bildiğim kadarıyla bugünlerde onların bir görüşme talepleri vardı. Kendisiyle de görüştük, uygun bir zamanda bu randevu taleplerini kabul edeceklerini ifade ettiler" diye konuştu.

DTP'Yİ UYARACAK

Başbakan Erdoğan’ın, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile yapacağı görüşmede DTP’yi PKK ile arasına mesafe koyma konusunda uyarması bekleniyor
. Görüşmenin bir diğer bölümünde de Erdoğan'ın, DTP’yi demokratik sınırlar içinde kalmaya davet edeceği ve şiddetle ile sorunların çözülemeyeceğini ifade edeceği belirtiliyor.

OLUMLU KATKI YAPAR

Başbakan Erdoğan’ın DTP ile görüşecek olması AK Parti’nin bölge milletvekilleri arasında olumlu karşılandı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, "Kürt sorununun çözümü konusunda oluşan olumlu havaya büyük bir ivme kazandırır. Bu nedenle görüşmeye çok olumlu bakıyoruz" dedi.

DTP: SEMBOLİK ANLAMI BÜYÜK

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın görüşmek için randevu istediklerini hatırlatarak, “Görüşme talebimizin kabul edilme ihtimali yüksek olduğu için randevu talebinde bulunduk. Böyle bir görüşmenin olması olumlu bir hava yaratır. Bazı gelişmelerin önünü açabilir. Rahat tartışma ortamı sağlayabilir. Bizce görüşme sembolik olarak önemlidir. Görüşme Kürt sorununu çözmez ve olumlu bir hava oluşturur. Biz görüşmenin kamuoyunun bilgisi dahilinde yapılmasını istiyoruz. Gizli- saklı görüşme istemiyoruz" diye konuştu.

GEÇ KALMIŞ GÖRÜŞME

Yazar Altan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın DTP ile görüşme kararı almasının olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, “Geç kalınsa da doğru bir hareket. Geç kalmış bir buluşmadır. Bugüne kadar yapılmamış olması eksikliktir. Başbakan’ın sadece DTP’liler değil bu sorun üzerine kafa yoran kanaat önderleri ile görüşmesi gerekir” dedi.

BU İŞİN SONUNA GELİNDİ

Tan şöyle devam etti: “Bu işin sonuna gelindi. Yeni bir çözüm olması lazım. Meselenin taraflarının ciddiye alınması lazım. En önemli yol haritası çıkarılması lazım. En fazla korktuğumu şu iyimser hava ne yapılacağı konusunda kimse bir şey konuşmuyor. Bunun ilk adımı bu görüşme olacaktır.Başbakan’ın görüşmesi çok olumlu bir hava ortaya koyar” diye konuştu.