BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.433,76
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan TÜSİAD toplantısında önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada iş dünyasına mesajlar verdi ve ekonomide yeni atılım döneminin başlayacağını ifade etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda  yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan özellikle iş dünyasına dikkat çeken mesajlar verdi. Erdoğan "Demokrasi ve ekonomide yeni atılım dönemi başlıyor'' derken yerli otomobil konusunda da hala yeterli aşamanın kaydedilmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasının satır başları:

'Türkiye 3 kat büyüdüyse, buradaki iş adamlarının işleri 5 kat büyüdü. Sırrınız nedir diye soranlara 'istikrar ve güven' demişimdir.

2008 krizinde Türkiye ile ilgili 'Bizi teğet geçecek' demiştim. Birileri dalga geçti. Halbuki ben Türkiye'nin farkında olarak bunu söyledim.

SON BİRKAÇ YIL ZORLU GEÇTİ

Son birkaç yılın zorlu geçtiğini biliyorum. Türkiye, 2013 yılından beri başlayan saldırılarla başetme durumunda kalmıştır. Kimse gezi olayların amacının ağaç meselesi olduğunu söylemez.

EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI

17- 25 operasyonun adalet için yaptığını söylemez. Kimse bana Suriye ve Irak'taki hadiselerin Türkiye'yi hedefleyen yönlerinin olmadığını söylemez.Türkiye'nin bir parça yorgunluk alametini göstermesi yadırganamaz. Ama en kötüsü geride kaldı.''

4.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

*İşte Limakk (Limak İnşaat) burada. Kuveyt’te 4,5 milyar dolarlık bir havalimanının temel atma törenini gittik beraber yaptık. Bu oluşturulan bir pazarın, oluşturulan bir piyasanın nasıl elde edildiğinin ve nasıl oralarda Türk iş gücünün kendine bir piyasa bulduğunun alametidir.

*Arkasından bir Hindistan, Rusya, Çin seyahatimiz oldu ve en son Amerika seyahatimize oldu. Şimdi de üç beş gün sonra belçika’da NATO liderler zirvesine katılacağız. Durmadan, koşarak Türkiye2nin dünyadaki konumunu çok daha güçlü kılmanın gayreti içinde olacağız.

HER YIL 1 MİLYON YENİ İSTİHDAM 

*Ülke ve millet olarak büyüklüğümüzün bir defa farkında olmalıyız. Biz büyük bir milletiz, biz büyük bir ülkeyiz. Bu büyüklük elbette yapmamız gereken işlerin, sorunların, sıkıntıların da büyük olduğu anlamına geliyor. Örneğin Türkiye olarak her yıl 1 milyon yeni istihdam oluşturmak mecburiyetindeyiz. Yıllık büyüme oranımızın yüzde 6’nın altına düşmemesi gerekiyor. 

OHAL MESAJI

OHAL,işlerin sağlıklı yürümesine yönelik bir adımdır. Ülkemizin yıkılmasına yönelik operasyon yapıldı. 249 şehidimiz var. Her şey huzara kavuşmadan biz OHAL'i kaldıramayız

'ÇOK ÜZÜCÜ'

Erdoğan, ''Yerli otomobilde arzu ettiğimiz noktaya gelememizden üzüntü duyuyorum. TÜSİAD üyelerinden bu konuda cesaretli bir atılım bekliyorum. Eğer şu salondan bir babayiğit çıkartamıyorsak dükkanı kapatıp gitmemiz lazım.Özel sektörümüz ihtiyaç duyduğu alanlarda kendi altyapısını kurmasının önünde hiçbir mani yoktur. Eğitim bir gönül, bir adanma işi. Sadece ekonomik faaliyetle yaklaşmak yanıltıcı olur. Hindistan, Rusya, Kuveyt, Çin ve ABD seyahatlerinin bize gösterdiği çok önemli bir gerçek var: Yol ve kuşak forumu. Orta koridorun güçlü bir ülkesi oan Türkiye yarınlarda çok daha farklı bir yerde olacak. Asya ülkeleri sıradan ülkeler değil. Uzak doğu ülkeleri sıradan ülkeler değil. Nüfusu göz önünde bulundurduğumuz zaman gelecek orada yatıyor...'' ifadelerini kullandı.

SÖZLERİN TAKİBİ İÇİN VALİLERİ GÖREVLENDİRDİM

*Enflasyonla mücadele üzerinde hassasiyetle durduğumuz konudur. İstihdam seferberliği başlatmıştım. Pek çok kurum sözler verdiler. Bu sözlerin takibi için valilerimizi görevlendirdim. 81 ilimizin valisiyle yüz yüze veya telekonferansla görüşüp teker teker soracağım. İstihdamda da hedefimiz, üretim ve hizmetler sektörlerinde genişleme sağlamaktır.

BANKACILARIMIZLA ANLAŞAMIYORUZ

*Özel sektörün finansmana bol ve kolay erişimini sağlamaya önem veriyorum. Maalesef bu konuda bankacılarımızla anlaşamıyoruz. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu yerde, girişimcilerimiz yatırıma yönlendirmek kolay olmuyor. Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz. Yatırımlarımız için ilave kaynak arayışımızı sürdürüyoruz.

BAZI GERÇEKLERİ BİZ YAŞIYORUZ

*Gümrük Birliğini güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Konsey başkanı ve TÜSİAD Başkanımızın AB’ye yönelik ortaya koyduğu ifadeleri benim de bir açmam lazım. Bazı gerçekleri sizler dışardan gözlemliyorsunuz. Ama biz yaşıyoruz. Bu gerçekleri yaşayalım, bilelim ona göre de değerlendirmesini yapalım.

54 YILDIR BU ÜLKEYİ...

Avrupa Birliği dediğimiz zaman, gönlünü kapısını her şeyini açmış da Türkiye içeri mi girmemiş. Dikkat edelim, lütfen. Sene 1963, sene 2017. 54 yıldır bu ülkeyi affedersiniz kapısında sürüm sürüm süründüren bir AB Var. Bizden sonra kimler geldi, kimler geçti. Hepsini bunlar aldılar. Peki Türkiye’nin günahı ne de almıyorsunuz? Türkiye’den bunlar çok mu güçlü? Altyapıları mı iyi, üst yapıları mı iyi? Hiçbirisi bizden daha iyi değil. Ama hepsini aldılar. Hala da alıyorlar.

YUNANİSTAN'IN 400 MİLYAR EURO BORCU VAR

Buyurun Bulgaristan, buyrun Yunanistan... Yunanistan’ın şu an 400 milyar Euro borcu var. Ama el bebek gül bebek ehr türlü desteği vermek suretiyle onu ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bu gerçekleri lütfen görelim. Ve Türkiye’ye işte en son yaşadığımız şu referandum olayında yaptıklarını gördünüz. Türkiye sıradan bir ülke değil. Bir kapıkulu değiliz. Bizim bir onurumuz var, haysiyetimiz var. Bizim onurumuzla oynanmasına müsaade edemeyiz.

FASILLARI AÇ-KAPA YAPTILAR

Eğer bizi alacaklalarsa eyvallah girelim. İşte gerçekler ortada. Bakın ben Başbakan olduğum zaman Türkiye’nin görüşmekte olduğu toplam fasılların sayısı 15’ti. Ben o zaman başbakan olarak zirvelere katılabiliyordum. Daha sonra açık konuşcağım. Fransa’da Sarkozy, Almanya’da da Merkel geldi. Bunlar geldikleri zaman karar aldılar. Bir karar, artık liderler bu zirvelere katılmayacak. Halbuki biz katılımcı konumdaydık, almadılar. Çok daha çirkini 15 faslı 35 fasla çıkardılar. O zamanlar aç-kapa yapılıyordu. Birinci fasılda aç kapayı yaptılar, kapa’yı kaldırdılar.

ÇOK SAYIDA İŞ ADAMI KATILDI

TÜSİAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya eski TÜSİAD Başkanları başta olmak üzere çok sayıda iş adamı ve iş kadını katılım gösterdi. Nihat Özdemir, Nihat Gökyiğit, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ali Koç, Haluk Dinçer, Faruk Eczacıbaşı, Mehmet Göçmen, Muharrem Yılmaz, Ümit Boyner, Cem Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Aclan Acar, Ömer Aras, Sanem Oktar, Gülden Türktan, Murat Özyeğin toplantıya katılan isimler arasında yer aldı.