BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,71
ALTIN 2.411,12
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Rusya'ya kritik IŞİD sorusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın PKK'nın Suriye kolu olarak bilinen PYD ile işbirliği yapmasına tepki gösterdi, IŞİD'in elindeki Rus yapımı silahları gündeme getirdi

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın Suriye politikasını eleştirerek “DAİŞ’in elinde Rus silahları da var. DAİŞ bu silahları nasıl elde ediyor? Bunu sorduğumuz zaman rahatsız oluyorlar” dedi.

Rusya'nın Suriye'de askeri operasyonlara başlaması Ankara-Moskova ilişkilerini gerdi. Devletin zirvesinden Rusya'ya yönelik sert eleştiriler birbiri ardına geliyor.

İki günlük Japonya temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan'ın Suriye kriziyle ilgili sorulara verdiği yanıtlar:

Rusya'nın da hava operasyonlarıyla müdahil olduğu Suriye kriziyle ilgili gerilim sürüyor. NATO, Türkiye'ye destek için gerekirse çekiç güç gönderilebileceği şeklinde bir açıklama yaptı...
NATO, Hazar'dan füzelerin de atıldığı gelişmeler sonrasında, gerekirse 48 saat içinde Türkiye'ye NATO güçlerinin konuşlandırılabileceğini açıkladı. Türkiye'nin yanında olduklarını vurguladılar. Rusya, adeta bölgeyi sınıyor. Rusya bu şekilde davranarak dost kazanamaz, tam tersine dostlarını kaybedebilir.

Rusya'nın arabuluculuğu neticesinde rejim ile PYD arasında bir anlaşma yapıldı. Ne düşünüyorsunuz?
PYD zaten rejim desteklidir. PKK'nın da içinde olduğu bir örgüttür. Rusya kara harekatında kullanmak üzere PYD ile anlaşma yapabilir. Buna hazır durumdalar. Aynı şekilde başkaları ile de yapabilirler! Bakıyorsunuz, DAİŞ'in elinde Batı ülkelerinin silahları var, Rus silahları da var. DAİŞ bu silahları nasıl elde ediyor? Bunu sorduğumuz zaman da rahatsız oluyorlar.

SURİYE'DE POZİSYONUMUZ AYNI

Son gelişmelerin ardından Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik söz konusu olabilir mi? Mesela Şam rejimiyle ilişkiye geçilebilir mi?
Suriye'deki mevcut rejim, bir terör devletidir. Biz kalkıp da pozisyonumuzu değiştirmeyiz. O rejim yüzünden 350 bin insan öldü, 5 milyon insan ülkesini terketti. 7 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi. Herkesin sorduğu şu: Esed giderse, onun yerini DAİŞ mi alacak? Halbuki Esed giderse, yönetimin Suriye halkına geçeceğini düşünmek de pekala mümkün. Suriye'yi yönetebilecek nitelikli insanlar olduğunu biliyoruz. Bu nedenle baştan beri Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyoruz. Kısacası, bizim Esed ile ilgili olumlu pozisyon almamız mümkün değil.