BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Erdoğandan İrana destek

Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Formu'nda Diyalog ve İlişkiler konulu programa katıldı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Şarm El Şeyh'te düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda "Diyalog ve İlişkiler" konulu programa katıldı. Programı, ünlü haber spikeri Riz Khan yönetti.

Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi, Mısır Başbakanı Ahmet Mahmut Nazif ve Lübnan Başbakanı Fuad Senyora da katıldı. Toplantıda Erdoğan, Türkiye'nin diyaloglarını geliştirerek komşularıyla iyi ilişkiler kurduğunu, bugün Türkiye'nin tüm komşularıyla ilişkilerinin çok iyi olduğunu söyledi.
Programın daha sonraki soru-cevap kısmında izleyicilerin ilgi odağı olan Erdoğan, aynı zamanda en çok soru yöneltilen kişiydi. Bir katılımcının "Mısır'a nasıl bir demokratik yönetim tavsiye edersiniz?" sorusuna Başbakan Erdoğan, "Benim burada bir yönetim şekli tavsiye etmem Mısır'ın hakkına tecavüz olur. Fakat dünyada demokratik gelişimin olduğu yerlerde ekonomik gelişim de vardır. Demokrasi geliştikçe, ekonominin de gelişeceği buradan görülebilir. Mısır demokratik ilerleme ve açılımlar tarafından iyi bir yere doğru gidiyor. Bunu söyleyebilirim" dedi.

Erdoğan, İran-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile iki kez görüştüğünü belirterek, "Bu konuya iki açıdan bakmak gerekir" diye konuştu. "Eğer uluslar arası kuruluşlar arabulucu rolü önerirse, biz kabul ederiz. Eğer İran bu teknolojiyi iyi amaçla kullanmak istiyorsa, bu onların hakkıdır" diye devam eden Erdoğan, "Fakat bu başka amaçla kullanılacaksa komşu olarak Türkiye bir endişe taşır, biz de etkilenebiliriz. Ayrıca nükleer enerji iyi amaçla kullanılırsa, bu bir haktır. Türkiye de sanayileşiyor. Biz de nükleer enerjiden yararlanabilme konusunda Amerika, Kanada, İngiltere ve Fransa ile görüşüyoruz" şeklinde konuştu.
Erdoğan, "Bir başka endişemiz ise şu: Eğer biz de bu enerjiyi kullanırsak, bizim için de 'Nükleer enerjiyi kötü amaçla kullanabilirler mi?' diye endişelenebilirler, diye kaygılanıyoruz" dedi.

Erdoğan, Suriye ile ilişkilerin gelişmesiyle ilgili bir soruya ise, "Suriye'nin önceki dönemden çok farklı olarak değiştiğini, bu sürede kadın hareketlerinin yaygınlaştığını ve bu değişimle ilgili olarak Türkiye'nin diyalogunun arttığını söyledi. Ayrıca Erdoğan, Suriye-Lübnan krizinde Türkiye'nin Suriye'nin askerlerini çekmesi konusunda etkin rol oynadığını, bunun da sonuç verdiğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşecek ve tekrar konferans salonuna dönerek konferansın "Türkiye" konulu bölümüne katılacak.