BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Irak'a olay Başika sorusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başika'daki Türk askerlerinin geri çekilmesi için yapılan açıklamalara, "Şu anda siz Kandil'i terörden temizlediniz mi?" sorusuyla karşılık verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü yolunda gazetecilere, Irak ile yaşanan 'Başika' sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak'ın, Türkiye-Rusya arasında yaşanan savaş uçağı krizi sonrası tutumunun değiştiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın Irak'ta 14-15 ay önce, Başika ile alakalı olarak en ufak bir ters tutum yoktu. Ama Rusya ile aramızdaki bir sıkıntı yaşanınca, bir bakıyorsunuz bazı kesimler hemen tahrik eğilimine girebiliyor. Halbuki bu olaylar öncesinde Rusya Türkiye'ye, 'Siz de İran, Rusya, Irak, ve Suriye ile birlikte Bağdat ofisinde yer alın' demiştir. Ben de, meşruiyeti olmayan bir ülkenin bulunduğu yerde bulunmayacağımızı söylemiştim. Çünkü, Suriye'nin yönetimi bizim için gayrimeşrudur. O yönetimin olduğu yerde, biz Türkiye olarak olmayız. Bunu söyledim. Ama onlar, 4'lü olarak şu anda Suriye'de bu çalışmayı yapıyorlar. Burada birşey çok çok önemli. Mesela, bize şu anda Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne gitmesi, arkasından Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'ne gitmesi, ikisinde de 'ret' almış olmaları tabii ki önemli" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN IRAK'A ZOR SORU

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Irak Başbakanı Haydar el İbadi'ye verdiği 'DAEŞ' cevabı dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'a Kandil sorusu yöneltti. Erdoğan, "Şu anda siz Kandil'i terörden temizlediniz mi? Kandil'de halen PKK duruyor?" diye sordu.

Erdoğan açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: "Ama mesela İbadi'nin yaptığı açıklamalar var. Sayın Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede, 'Buradan askerinizi çekin' demiş.. Tabi, Ahmet Bey de gerekeni söylemiş. Irak Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarına da cevaben 'Siz önce oradan DAEŞ'i temizleyin' demiş. Onun daha ötesine geçmek lazım. Nedir o? Şu anda siz Kandil'i terörden temizlediniz mi? Kandil'de halen PKK duruyor. Biz daha önceki dönemde, yani Maliki v.s. onlarla yaptığım görüşmelerde ben hep Kandil'i söylemişimdir. 'Ne zaman burayı temizleyeceksiniz' diye sormuşumdur. 'Bizim ona gücümüz yetmiyor' demiştir. Şimdi vereceği cevap yine aynıdır. Başhika'ya biz davet alarak gittik. Orada ne var? 650-700 eğitimci asker var. Aslında bunu onlar da biliyor. Ama bazı kesimler işi farklı yerlere çekmek suretiyle yeni bir oluşum meydana getirme gayreti içindeler. Bunu Sayın Obama ile de konuştum; telefon görüşmemde kendisine anlattım."