BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan'dan gelecek için 11 mesaj!

İşte dünyanın ve Türkiye'nin izleyeceği kongrede Erdoğan'ın vereceği 11 mesaj..

Abone ol

Erdoğan bugün yapılacak Büyük Kongrede gelecek 11 yılın yol haritasını çizecek. En uzun konuşmasını yapacak olan Erdoğan 11 ana temayı vurgulayacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün yapılacak AK Parti'nin 4. Olağan Kongresi'nde uzun bir süredir beklenen "en uzun konuşma"sını yapmak için kürsüye çıkacak. Sekiz dile çevrilecek konuşmayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yurtdışından 50'ye yakın ülkeden temsilci, 30 bin AK Parti'li ve 1490 delege dinleyecek. Erdoğan televizyonlardan canlı olarak yayınlanacak, gelecek 11 yılın yol haritasını çizeceği konuşmasında tarihi mesajlar verecek. Güncellenmiş 2023 vizyonuyla ilgili kitapçık dağıtılacak olan Kongrede Erdoğan'ın değineceği ana başlıklar şöyle:

HER YILA 1 MESAJi 
1-  AK Parti'nin gelecek 11 yıl vizyonunun başlangıç noktasını yeni anayasanın Türkiye'ye kazandırılması oluşturuyor. Erdoğan, ilk ve önemli adımın yeni anayasa çalışmalarını bitirmek ve yeni ve sivil anayasayı Türkiye'ye kazandırmak olduğunu söyleyecek. Aynı zamanda siyasi partiler ve seçim kanununda da bir takım yenilikleri açıklaması bekleniyor.

2- Terörle mücadele konusunda silahlı mücadelenin yeni konseptine ilişkin ipuçları verirken diyalog zemini için gerekli ortamı tanımlayacak. "Büyük gücün terör sorunu olamaz" diyecek.

3- Başbakanın, terör örgütü PKK'nın silah bırakması konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

4- TSK'daki dönüşüm konusunda vurucu gücü yüksek, mobil, yüksek teknolojiyle donanmış, profesyonelleşen kimliğe değinecek. Ayrıca sivil-asker ilişkilerinin anayasal çerçevesine dikkat çekecek.

5- Erdoğan, önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde veto edilen yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin düzenlemeyi yeniden gündeme getirecek. AB müzakerelerinde Türkiye'nin elini rahatlatacak bu uygulama yerinden yönetim ve Türkiye'de kamu yönetiminin hızlanması açısından önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

6- Başbakanın gündem maddelerinden biri de başkanlık sistemi çerçevesinde olacak. Erdoğan "Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığını tartışalım, halk istiyorsa olsun, istemiyorsa ısrarım yok" demişti.

7- Gelecek 11 yılda uygulanacak reformları da yıl bazında açıklayacak olan Erdoğan'ın 4. yargı paketi olarak bilinen reform paketinden bazı detaylara da konuşmasında değinmesi bekleniyor.

8- Erdoğan'ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığında çıkmaza giren AB ile müzakerelerin yeniden hız kazanması için yeni bir yol haritası açıklaması bekleniyor. Ayrıca, medeniyetler ittifakı girişiminin, bugün gelinen noktada nefret suçları ile mücadele için neden gerekli olduğunu anımsatması planlanıyor.

9- Yurtdışından katılımcıların da dinleyeceği konuşmasında Erdoğan Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye de davet göndererek dış politikada yeni vizyonun işaretini vermişti. Erdoğan konuşmasında bölgede istikrar ve barış vurgusu yapacak. Bölgenin mezhebi gerilimlerden ve çatışmalardan arındırılmasını isteyecek. Bunun yanı sıra Esad yönetiminin gitmesi ve İsrail-Filistin sorunun çözümü de Erdoğan'ın bölgesel öncelikleri arasında yer alacak. AK Parti Kongresi'ne Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Irak Ulusal Meclis Başkanı Nuceyfi, Hamas lideri Halid Meşal, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder gibi isimler katılıyor.

10- AK Parti'nin gelecek vizyonunda önemli yer tutan eğitim konusunda 4+4+4'e ilave olarak üniversite reformu ve YÖK'e ilişkin çerçeve plan, eğitim-istihdam ilişkisi ana eksende yer alacak.

11- Erdoğan Türkiye'nin genç nüfusu, iş gücünün eğitimi ve mesleksizlik probleminin çözümüne ilişkin reçetesini de paylaşacak. Başbakanın, Türkiye'nin genç nüfusuna vurgu yapıp, 2023 sonrasında ülke nüfusunun yaşlanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatması ve buna yönelik önlemler açıklaması bekleniyor.