BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.412,88
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan alkol için uyarı!

Başbakan Recep Erdoğan, sigara yasağına uymayan restorant sahiplerine sert mesajlar verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sigara yasağını para cezasıyla aşan restorant sahiplerine "kapatırız" uyarısında bulundu.

Erdoğan'ın alkol düzenlemesiyle ilgili güne damga vuran sözleri ise şöyleydi:

"Bir Başbakan konuşuyorsa oradan bir şeyler alması gerekiyor bunların. Böyle bir şeyler aldıkları için de memnunum. Gündem oluşuyor çünkü. Bizi tabi geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe doğru taşıyor. "

Başbakan Erdoğan, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı basın toplantısında konuştu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde konuşan Erdoğan, sigarayla mücadelede kararlılık mesajları verdi. İşte o konuşmadan öne çıkan satırbaşları:

SİGARAYA YÜZDE 82 VERGİ

Buna göre 15 yaş üstü nüfusta yüzde 31'den yüzde 27'ye gerilemiş görünüyor. Toplamda yüzde 13'luk bir azalmaya işaret ediyor. Asıl amaç tütün ürünleri tüketmediği halde sigaranın zararından korumaktır. Bu kanunun yürürlüe girdiği günlerdeki tartışmayı hatırlıyorum. Birileri sigara yüzünden onbinlerce insanın işsiz kalacağını iddia etmişti. Biz sigaraya yüzde 82 vergi uygulaması yapıyoruz. Buna rağmen para kazanıyorlar, işlerine devam ediyorlar. Sigara yasağını kahir ekseriyetin memnuniyetle karşıladığını görüyoruz. 

Kapalı bölümlerde sigara alkol yasak dedik, buralar tıklım tıklım dolmaya başladı, çünkü huzurlu bir yer arıyor. Demek ki azınlığın çoğunluğa tahakkümü var aslında. Önce çoğunluğun talebinin yerine getirilmesi lazım. Azınlığın haklarını da korumak anayasal görevimizdir.

SİGARA PAKETİNİ BÖYLE ALIYOR

Kusura bakmayın derdimiz başkaysa anayasanın amir hükmüne uyuyorsa saygı duyman gerekir. Birey olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan olarak Anadolu'da gittiğim yerlerde vatandaşın elinden sigarayı alıyorum. Cebren almıyorum ama. 'Beni seviyor musun' diyorum, 'seviyorum' diyor. 'O zaman sigarayı bırakacaksın' diyorum. Kıvranıyor biraz ama 'bıraktım' diyor. 'Yahu evde hanımın senden çektiği nedir' diyorum. Bütün vatandaşlarım da kendilerini sevenlere ve sevdiklerine aynı şeyi yapsınlar. Sigara paketlerini ellerinden alsınlar.

HER ŞEY İNSAN İÇİN DEVLET İÇİN DEĞİL

Ulusal tütün kontrol programının eylem planını oluşturduk. Geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edilen yasayla tütün içermese de nargile ve sigara tarzı tüm ürünleri tütün kapsamına aldık. Sigara yasaklarını sürücü koltuklarını kapsayacak şekilde genişlettik.

Anayasanın bana yüklediği görevi gereken tedbirleri almak zorundayım. Herşey insan için dedik, önce devlet demedik. Kanuni Sultan Süleyman'ın torunlarındanız. Sağlıklı nefese devleti feda eden bir medeniyetin varisleriyiz.

KURŞUNUN ALDIĞI CAN SAYISINDAN FAZLA

Sigara yüzünden maddi sıkıntıları manevi tahripleri söylemiyorum. Şimdi terörle mücade diyoruz. Terörle mücedeye karşı duran var mı? Herkes mücadele ediyor. Terörle mücadele önemli başarı yakalamış hükümetin bunun kadar zarar veren tütünle mücadelede aynı başarıyı yakalamasını istiyorum.

Trafik terörünün nedenlerine bakıyor musun? Birinci nedeni alkollü araç kullanmaktır. Onun hayatına kastediyorsun buna hakkın var mı? Sigaranın aldığı can sayısının, kurşunun aldığı can sayısını geçtiği bir dönemdeyiz. Biri hemen öldürüyor, diğeri süründürerek öldürüyor. Her yıl yüz bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor.

SENİ TA KAPATMAYA KADAR GÖTÜRÜR

Sigara içenlerinde içmeyip dumanlarına maruz kalanların da hayatlarını korumak zorundayız. Cezalar olmadan bu mücadeleyi arzu ettiğimiz sonuçlara ulaştırmamız mümkün olmuyor. Biz yasayı çıkardık ama bakıyoruz birçok restorantta sigara içilmeye devam ediyor. 'Ben 5 bin lira öderim, devam ederim' diyor. Sen öyle diyorsan biz de çok daha farklı cezaları düşünürüz. Bu da seni ta kapatmaya kadar götürür. Kusura bakma. İlla sigara içirtmek istiyorsan özel zehir odaları yaparsın, girerler orada içerler.

ALKOLDE TERCİH KOYDUK

Biz alkolü mü yasakladık? Hayır. Biz tercih ve çerçeve koyduk. Okullara 100 metre mesafede satışını yasakladık. Bir diğeri aynı şekilde mabedlere 100 metre mesafede satılamayacak. Bundan böyle alkol satışı akşam 22.00 sabah 06.00 arasında yapılamayacak. Karayollarında, benzin istasyonlarında alkol satışı yapılamayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altındakilere satış yapılamayacak.

BAŞBAKAN GÜNDEM OLUŞTURAMIYORSA ZATEN HİÇ GÜNDEM OLMASIN

Yoksa yasak tamamen kaldırma söz konusu değil. Fakat bunu farklı yerlere çekiyorlar. Ve ifadelerimizden sağolsun esinlenenler oluyor. Bu şekilde de yetişecekler. Bir başbakan konuşuyorsa oradan bir şeyler alması gerekiyor bunların. Böyle bir şeyler aldıkları için de memnunum. Gündem oluşuyor çünkü. Bizi tabi geleceğe yönelik gayet güzel bir hedefe taşıyor. Bir Başbakan gündem de oluşturamıyorsa zaten bu görevde bulunmasın. Gündemin oluşması lazım. Bunlar da sıradan konular değil. Biz milletimizi korumak için adımlar atmaktan geri durmayacağız