BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,04
ALTIN 2.494,86
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan yüksek yargıyı topa tuttu!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Adalet Sarayı'nın devir teslim töreninde yüksek yargıya yüklendi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın devir teslim töreninde yüksek yargıyı, muhaleti ve medyayı eleştirdi. Erdoğan'ın bir önceki programında konuşma yaptığı salonun yanındaki bir odada bulunan  şüpheli paket ise bomba alarmına neden oldu.

Gazetecilere yönelik düzenlenen Ergenekon operasyonu sonrası yapılan haberler nedeniyle medyaya 'sorumlu olun' uyarısında bulunan, Erdoğan, yargı ve muhalefeti  "Yargı siyasallaşıyor diye bas bas bağıranlar, 'onama mı istersin, bozma mı?' diye ısmarlama kararlar verebiliyorlar. Kimse yargının tasarrufları nedeniyle bize çamur atmasın" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Adalet Sarayı'nın devir teslim töreninde konuştu.

Hükümetin yargıda yaşanan sorunları çözmek amacıyla attığı her adımın "Hükümet yargıyı ele geçiriyor" sözleriyle sekteye uğratıldığını söyleyen Erdoğan, "Biz cüzdanı ile vicdanı arasında sıkışmış bir yargıyı tarafsız bir yargıya dönüştürmek için mücadele veriyoruz" diye eleştirdi.

"Bizim yargıyı siyasallaştırmak gibi bir gayemiz asla olamaz. Cüzdanı ile vicdanı arasında sıkışmış bir yargıyı tarafsız bir yargıya dönüştürmek için mücadele verdik ve veriyoruz. 'Personel yetersiz deniliyor' ama personel alımında engeller çıkarılıyor. 'İş yükü fazla deniliyor' ama çözüm ortaya konulunca karşısında duruluyor. Yargıyı bağımsız hale getirmek isteyen her adıma karşı çıkılıyor. Kimin yargıyı arka bahçesi olarak gördüğü, kimin bağımsız bir yargı yaratmak istediğini vatandaşım biliyor."

BAS BAS BAĞIRIYORLAR

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun tutukluluk sürelerini düzenleyen 102'nci maddesi sonrası aralarında Hizbullah liderlerinin de bulunduğu çok sayıda olaylı tahliyeyi de anımsatan Erdoğan, Yargıtay'ın keyfi karar verdiğini ileri sürdü.

"Tutukluluk süresi dolan dosyalar, zamanında incelenmediği için katil zanlıları serbest bırakıldı. Kendi dosyaları gelince hemen karar veriyorlar. Benimle ilgili dosyaya 24 saatte karar verdiler. Yargı siyasallaşıyor diye bas bas bağıranlar 'onama mı istersin, bozma mı istersin' diye ısmarlama kararlar verebiliyorlar."

ERGENEKON YORUMU

"KCK operasyonu oluyor, hükümet hedef tahtasına oturtuluyor. Çete operasyonları yapılınca sanki bunları hükümet yapıyormuş gibi algılanıyor. Türkiye, kuvvetler ayrılığının olduğu demokratik bir rejimdir. Hiç kimse yargının tasarruflarından dolayı bize çamur atmaya kalkışmasın. Son operasyonlardan sonra, ana muhalefet ve diğer muhalefet partileri ile medya takındıkları tavır nedeniyle sorumlu davranmalıdır. Biz savcıda değiliz, hakim de değiliz. Birileri gibi avukat da değiliz. Biz sadece ve sadece yargıya yardımcı oluruz."

YARGIDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Hükümetin 2002'den bu yana yargıda yaptığı iyileştirmelere de değinen Erdoğan, rakamlarla yapılan çalışmaları anlattı:

"Personel sayısını 2002'ye göre yüzde 26 oranında arttırdık. 2009'dan itiraben ilk kez sözleşmeli personel almaya başladık. Faaliyet gösteren mahkeme sayısını 2002'ye göre yüzde 35 oranında arttırdık. Her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı Avusturya'da 20, İtalya'da 11, Portekiz'de 18,Rusya'da 24, biz de ise 10. İnşallah en kısa zamanda bu sayısı Avrupa ortalamasına indireceğiz. Avrupa'da ortalama 200 dosyaya bakarken, bizde bu bin 78. Bu rakamları yapılan reformlarla Avrupa ortalamasına indireceğiz. 2002 öncesi durum ile şimdiki durumu iyi değerlendirip, vicdanınızla oy vermenizi diliyorum."

BOMBA PANİĞİ...
HABERİ OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ.

[PAGE]



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Adliye Sarayı'ndaki törenin öncesi katıldığı İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Konut Kurultayı'nda konuşurken kongre vadisi çevresinde polisin geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Çeşitli grupların protesto yapacağı ihbarını alan polis çevrede kuş uçurtmadı.

Harbiye TRT girişinden Kongre Vadisi'ne girmek isteyen herkes kimlik kontrolunden geçirildi. Polis şüphelendiği kişileri arayarak bölgeye soktu. Cumhuriyet Caddesi ve devamındaki Halaskargazi Caddesi üzerindeki her köşe başında çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Sivil polisilerin cadde üzerinde şüphelendikleri kişileri gözaltına aldıkları öğrenildi.

ŞÜPHELİ PAKET ALARMI

Kongre merkezinin hemen yakınındaki Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bir otelin önüne bırakılan poşet panik yarattı. Harbiye Askeri Müzesi'nin tam karşısındaki bölgeyi çembere alan polis bölgeyi yaya trafiğine kapattı. Olay yerinden geçen yayaların polisin uyarısına rağmen güvenlik çemberine alınan bölgeyi geçmek için ısrar etmeleri dikkat çekti. Olay yerine bomba imha uzmanı ekibi çağrıldı. Yaklaşık yarım saat sonra olay yerine gelen bomba imha uzmanı koruma elbisesini giyerken polis Halaskargazi ve Vali Konağı Caddesi'nin kesiştiği kavşaktaki trafiği her iki yönden trafiğe kapattı. Bomba uzmanı şüpheli paketi fünye ile patlatmak için hazırlık yaparken poşetin içinde iki adet meşale olduğunu görünce müdaheleden vazgeçti. Poşeti alan bomba imha uzmanı poşeti olay yeri inceleme ekibine teslim etti.