BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Yahudi cesaret madalyasını böyle almış

2004 yılında ABD'deki Musevi derneklerinden "cesaret madalyası" alan Başbakan Erdoğan'a eleştiri ne kadar doğru?

Abone ol

Yazar Nazlı Ilıcak, 2. Dünya Savaşı'nda ülkemizin Yahudilere gösterdiği ilgiden dolayı Türkiye adına madalyanın Erdoğan'a verildiğini yazdı.

İsrail'in Filistin'e her saldırısı sonrası gündeme gelen cesaret madalyası neyin nesi? 2004 yılında ABD'de Musevi derneklerinden o ödülü Erdoğan neden ve nasıl aldı?

Bugün si yazarı Nazlı Ilıcak, muhalefetin dilinden düşürmediği cesaret madalyasının bilinmeyen ayrıntılarını yazısında anlattı:

ÖDÜL TÜRKİYE'YE VERİLİYOR

"Tayyip Erdoğan, İsrail konusunu iç politikada fena halde istismar ediyor. “Haydi İsrail’i kına” diye ona buna çatıyor. Önce, oklarını muhalefete ve Ekmeleddin İhsanoğlu’na yöneltti. Ardından Arap dünyasına… Sanki kınayınca iş bitecek. Ayrıca Türkiye’de, İsrail’in bu gaddarlığını kınamayan pek az insan olduğunu düşünüyorum. Ama bu vesileyle eski defterler karıştırılıyor; 2004 yılında Tayyip Erdoğan’a verilen “Yahudi Cesaret Ödülü” hatırlatılıyor. Kemal Kılıçdaroğlu, “Haydi o ödülü iade et” çağrısını yapıyor.

NEDEN 2004 VE ERDOĞAN BEKLENİLDİ?

Aslında bu da siyasi istismar. Çünkü o ödül, 2. Dünya Savaşı’nda ülkemizin Yahudiler’e gösterdiği ilgiden dolayı, Türkiye adına Erdoğan’a tevdi edildi. Bir başka ifadeyle ödülü Türkiye aldı. Tabii, şöyle bir soru da sorulabilir: 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, aradan yıllar geçti, neden 2004 ve Tayyip Erdoğan beklenildi?

Ben şahsen, Türkiye’nin bütün ülkelerle kavga ederek, ilişkilerini kopararak değil, aksine dostane münasebetler kurarak etkili olabileceği kanaatindeyim. Bu yüzden, Erdoğan’ın öfkeli dilini onaylamıyorum. Nitekim geldiğimiz nokta ortada. Gazze’de canlar katlediliyor ve biz bağırmaktan başka bir şey yapamıyoruz."