BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.398,07
HABER /  DÜNYA

Erdoğan - Rompuy ortak basın toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında ’Vize Muhafiy...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında ’Vize Muhafiyeti’ konusuna vurgu yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise bu konuda Türkiye’ye destek çıkan ifadeler kullanarak, "Vize muafiyeti bizim öncelikli gündem maddemizdir. Toplumlarımızı birbirine yaklaştıracak olan bu adımın ivedilikle atılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rompuy’un AB Konseyi Başkanı olarak ilk defa Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin 50. yılına girdiğini hatırlattı. Toplantıda ele alınan konular hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, Türkiye - AB ilişkileri noktasında Türkiye’nin AB’ye yük olmayacağını, AB’nin yükünü alacağını vurguladı. Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
"Biz Türkiye olarak bu süreç içerisinde neler yaptık, neler yapıyoruz bunları aramızda konuştuk ve temenni ederiz ki önümüzdeki süreç çok daha farklı bir şekilde gelişir. Bu konuyla ilgili olarak başta vize sorunu olmak üzere yine Türkiye’nin uzun zamandır üzerinde ısrarla durmuş olduğu biliyorsunuz bir Nabucco konusu var. Bu konuyu da bir transit işlevi olan ülke olarak, tüketici özelliği olan bir ülke olarak bunları görüştük. ve bu konuyla ilgili olarak da şuana kadar maalesef atılan ciddi bir adım yok, bunları değerlendirme durumumuz söz konusu oldu.
Bunların yanında yine Türkiye - AB ilişkileri içerisinde tabi biz kriz dönemini özellikle Avrupa euro bölgesi olarak yaşadı. Ama şuanda bu krizden çıkışın da bir süreci içerisinde olduğunu sayın Başbakan’dan dinlemiş olduk. Ve bu süreç içerisinde tabi biz ısrarla şunu vurguluyoruz, Türkiye, Avrupa Birliği içerisinde yer almayı her ne kadar kendi menfaati için düşünüyorsa da aynı şekilde AB’ye getireceği kazanımlar sebebiyle de bunu düşünüyor. Yani Türkiye yük olmaya değil, aynı zamanda yük almaya geliyor, böyle bir özelliğe sahip.
Ve bir başka özelliği de Türkiye’nin 1,5 milyarlık İslam dünyası ile AB arasında Türkiye’nin bir köprü olma özelliği var. Bir diğer özelliği de, şuanda Avrupa’da 5 milyonu aşkın Türk var ve bu yönüyle de zaten AB içerisinde bulunan bir Türkiye var. Bütün bunları aşarak bölgesel sorunlar noktasında da Türkiye’nin AB ile yapabileceği çok şeyler var."

"BEKLENTİLERİMİZİ İSTİŞARE ETTİĞİMİZ BİR TOPLANTI OLDU"
Başbakan Erdoğan konuşması sırasında Türkiye’nin izlemiş olduğu istikrarlı mali disipliniyle ve borç yönetimiyle son 10 yılda kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 74’ten yüzde 39’a düşürdüğünü de hatırlattı. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılında Türkiye’nin ilk 10 ülke arasında yer almayı hedeflediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Türkiye 10 yıl önce 23,5 milyar dolar IMF’ye borçla bir süreci devralmıştı ama şu anda IMF ile borç ilişkilerini bitirmiş olan Türkiye var. Geçtiğimiz Salı günü son borç taksidini ödeyerek artık 23,5 milyar dolarlık o borcu sıfırlamış olan bir Türkiye var" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan ayrıca Türkiye’nin nükleer santral yapımı noktasında attığı adımları da hatırlattı. Erdoğan sözlerini ise "Bu ziyaret öncelikle AB’ye katılım sürecindeki beklentilerimizi en üst düzeyde birbirimizle istişare ettiğimiz bir ziyaret oldu" diyerek bitirdi.

ROMPUY’DAN ’VİZE MUAFİYETİ’NE DESTEK
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise konuşmasına Türkçe ’Merhaba’ diyerek başladı. "AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek hepimizin ortak hedefi" diyen Rompuy, AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geniş bir çerçeveye yayılmakta olduğunu kaydetti. Rompuy, Türkiye’nin AB üyeliği noktasında "AB’nin 27 üye devlet ve hükümet başkanları, Türkiye’nin katılım müzakerelerine taahhütlerini yinelediler" diyerek, Türkiye’de yeni bir anayasa yapımı çalışmalarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Vize muafiyeti konusuna da değinen Rompuy, "Vize muafiyeti bizim öncelikli gündem maddemizdir. Toplumlarımızı birbirine yaklaştıracak olan bu adımın ivedilikle atılması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Terörün son bulması noktasında gerçekleşen çözüm sürecine de gönderme yapan Rompuy, Başbakan Erdoğan’ı bu konudaki cesaretinden dolayı takdir ettiğini belirtti. "Terörün bertaraf edilmesi noktasında Türkiye’nin attığı adımları yakından takip ediyoruz" diyen Rompuy, "Bu fırsatın çok iyi değerlendirilmesini düşünüyoruz ve AB olarak sizi destekliyoruz" dedi.
Türkiye’nin üye olması durumunda AB’ye çok ciddi katkı sağlayacağını açık bir dille ifade eden Rompuy, ayrıca Reyhanlı’da gerçekleşen terör saldırısını da unutmadı. Saldırıyı kınayan Rompuy, "AB’nin vatandaşları Türkiye’nin yanında olacaktır, Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İÇİN FORMAT ARAYIŞINDAYIM"
Rompuy, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Rompuy, bir gazetecinin "Türkiye, Sarkozy ve Merkel döneminden bu yana AB Liderler Zirvesi’ne gözlemci olarak bile katılamıyor. Bu konuda Türkiye’nin talebini biliyoruz. Acaba AB’nin önemli bir kurumunun başındaki isim olarak siz bu konuda bir adım atmayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine bazı değerlendirmelerde bulundu. Rompuy, bu konuda bir format arayışında olduğunu söyleyerek, "Şunun bilincindeyim; sanırım 2004 yılından bu yana böyle bir imkan tasarlanmamış. Benim yaptığım ise şu; çeşitli formüller arayışındayım ve öyle ya da böyle 2004 yılındaki bu uygulamaları değiştirmek. Nasıl bir format oluşturabileceğimizi söylemek için çok erken ama ben belli temasların çok üst düzeyde gerçekleştirilmesini önemsiyorum" şeklinde konuştu.
Erdoğan ve Rompuy ortak basın toplantısının ardından akşam yemeği için Başbakanlık Resmi Konutu’na geçti.
(İHA)