BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,63
ALTIN 2.390,94
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Milleti durduramayanlar duran adam oldular

Başbakan Erdoğan, Kayseri mitinginde Gezi Parkı göstericilerini eleştirerek, "Durmak yok, yola devam" dedi. Erdoğan, muhalifler için "On yıllar boyunca bunlar Boğaz'a karşı viskilerini içtiler, Çankaya'da sefalarını sürdüler" ifadesini kullandı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Milli İradeye Saygı" mitinglerinin Kayseri ayağında, Gezi Parkı eylemlerinin bir biçimi olan 'duran adam' protestolarını eleştirerek "Milleti durduramayanlar, kendileri duran adam oldular" dedi.

Erdoğan, partisinin Kayseri'de düzenlediği mitingde on binlerce taraftarına seslenirken, "Tüm Türkiye vandallığı, barbarlığa, yağmacılığa isyan ediyor. Sizin isyanınız, şiddete başvuran isyancılara karşı" diye konuştu.

Sözlerini, "Sizi uluslararası medya, Türkiye'deki bir kısım medya duymayacaktır" diye sürdüren Erdoğan, "Sizden öyle bir haykırış bekliyorum ki Bağdat duysun, Şam duysun, Beyrut duysun, Ramallah, Gazze, Kudüs duysun" dedi ve Makedonya'dan Malezya'ya kadar çeşitli ülkelerin kentlerini saydı.

Sözleri sık sık, "Türkiye seninle gurur duyuyor" ve "Dik dur, eğilme; bu millet seninle" sloganlarıyla kesilen Başbakan, Gezi Parkı göstericilerine şöyle çıkıştı: "Diyorlar ki, ne olur Sayın Başbakan miting yapmayın, ne olur bunu anlatmayın. Tamam, biz bu mitngleri yapmayacağız da her gün sizin bu yakıp yıkmanızı, dökümünüzü, kamu arçalarına, kamu binalarına saldırmanızı mı izleyeceğiz! Size milletin sesini duyurmak için bu miting meydanları en meşru zeminlerdir."

CHP'ye suçlama

Erdoğan, sırasındaki olaylarda oluşan maddi hasarın tutarının 200 trilyonu aştığını belirterek, CHP'yi "illegal örgütlerin ve terör örgütlerinin peşine takılmakla" suçladı.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: "17 gün sabrettik. Gezi Parkı oradaki bir işgalci grubun değildir. Gezi Parkı tüm halkımındır, tüm milletimindir. Bu parkları işgal edemezsiniz, bu anayasaya da aykırıdır, yasaya da aykırıdır. Taksim Meydanı, miting meydanı değildir. Miting yapacaksan gidersin Kazlıçeşme'de yaparsın, gidersin Kadıköy'de yaparsın, nereler miting meydanı ilan edilmişse orada yaparsın."

Erdoğan'ın şu ifadelerine kalabalık yuhalayarak eşlik etti: "Biz okumuş insanlarız diyorlar. Biz sanatçıyız diyorlar, biz yazarız, biz sermayedarız, biz imtiyazlıyız diyorlar. Biz her şeyi biliriz, biz her şeyden anlarız diyolar. Bizim oyumuzla Kayseri'deki Ahmet'in, Mehmet'i, çobanın oyu bir olmaz diyorlar... On yıllar boyunca bunlar Boğaz'a karşı viskilerini içtiler, Çankaya'da sefalarını sürdüler."

Başbakan ayrıca, gözaltında tutulanlara destek için Emniyet Müdürlüğü'ne giden SDP'lilerle tartışan Zahide Özay'a gönderme yaparak, "Zahide Nine İstanbul'da vandalların önüne çıkıp yeter artık dedi... Makarnacı, kömürcü diye aşağıladıkları millet bunlara artık boynunu bükmüyor" diye konuştu.

'Durmak yok, yola devam'

Gezi Parkı eylemlerini "tuzak" olarak nitelendiren Erdoğan, "Sizin tuzaklarınızın üzerinde bir tuzak var. Siz onu göremiyorsunuz. O, mutlak kudret sahibinin tuzağıdır" dedi. Bu sözler tekbirlerle karşılandı.

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı'nın polis müdahalesiyle ardından başlayan ve '' olarak nitelendirilen sivil itaatsizlik eylemini şu sözlerle eleştirdi: "2001 yılında Ak Parti'yi kurup yola çıktığımızdan beri ne diyoruz: Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Durmak yok, yola devam diyoruz. Peki bunlar ne diyor? Duran adam... Bunlar on yıllar boyunca Türk'e durmak yaraşmaz deyip tam aksine durdular. Hâlâ duruyorlar. Bunların hayatları boyunca en iyi yaptıkları şey, durmaktır ve durdurmaktır. Üniversite kapılarında bizi durdurdular, devlet kapılarında bizi yıllarca durdurdular, tüp gaz kuyruklarında, ekmek, şeker kuyruklarında bizleri durdurdular... Milleti durduramayanlar hamdolsun artık kendileri duran adam oldular. Ama biz durmayacağız. 2023'e doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz."

İstanbul'a yeni havalimanı, üçüncü köprü ve nükleer tesis ihalesi gibi planlardan söz ederek, Türkiye'nin IMF'ye son borç taksidini ödediğini hatırlatan Erdoğan, Kürt sorununa çözüm girişimine değindi ve Alevilere, "Tahriklere karşı lütfen dikkatli olun" diye seslendi.

8 ay sonra yapılacak yerel seçimler için kampanyayı Samsun ve Erzurum'da sürdüreceğini hatırlatan Başbakan, Kayserililerden de evlerinin balkonlarına Türk bayrağı asmasını istedi.