BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan iki laf etti Ada ayağa kalktı

Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs'ı hiçbir zaman muhatap almayacaklarını söyledi

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs temasları, Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir krize neden oldu. Erdoğan, AB'ye Kıbrıs diye bir devleti tanımadıkları mesajını gönderirken, uygulanan ambargonun kabul edilemez olduğunu söyledi. Türkiye'nin atılabilecek tüm adımları attığını artık taviz verilmeyeceğini kaydeden Erdoğan, çözüm noktasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı'nı muhatap almayacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Erdoğan, 61. hükümetin başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdi. Kuzey Kıbrıs'ta Başbakan İrsen Küçük tarafından karşılanan Erdoğan, tören kıtasını selamladı.

Ercan Havalimanı'nda toplanan vatandaşlara seslenen Erdoğan, Özgürlük Bayramı'nda

ERDOĞAN'DAN AB'YE KIBRIS DİYE BİR DEVLET YOK MESAJI
Başbakan Erdoğan, adada Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs olmak üzere iki devletin bulunduğunu, tek bir Kıbrıs devletinin bulunmadığını söyledi. Yunanistan ve Rum kesimini adada çözüm için atılan adımlarda ayak sürdüğünü söyleyen Erdoğan'ın açıklamaları Kuzey Kıbrıs'ta büyük alkış topladı.

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

beraber olacaklarını söyleyerek, ambargo ve izolasyona karşı çıktı. Türkiye ile KKTC'nin et ve tırnak gibi olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz et ve tırnak gibiyiz. Kim ki bu vücudun azalarını, uzuvlarını birbirinden ayırmak istiyorsa yanlış bir yoldadır. Şunu iyi bileceğiz: Bu topraklar şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş topraklardır. Dolayısıyla şehit kanlarıyla, gazilerimizin kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklar üzerinde kimseye operasyon müsaadesi veremeyiz. Her zaman şunu söyledik: Adil, kapsamlı ve kurucu iki devlet anlayışı kabul edilmediği sürece burada bir adım atılması mümkün değildir.''

ERDOĞAN ANIT MEZARDAKİ TÖRENE KATILDI 

Erdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Dr. Fazıl Küçük'ün Anıt Mezarı'nda düzenlenen törene katıldı.

Anıt Tepe'deki törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Erdoğan, KKTC devlet ve hükümet yetkilileri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri Mustafa Kabakçı ile AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi Orgeneral Bekir Kalyoncu ile Başbakan Erdoğan ile birlikte gelen bakanlar ve diğer yetkililer katıldı.

Törende, anıta çelenkler kondu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıt özel defteri imzalandı. Özel defterini, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, TBMM İdari Amiri Kabakçı, TSK Temsilcisi Orgeneral Kalyoncu imzaladı.

ERDOĞAN'DAN İKİLİ GÖRÜŞMELER

Başbakan Erdoğan, törenlerin ardından KKTC Başbakanı İrsen Küçük ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü. Kıbrıs diye bir devletin olmadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin haklılığının uluslararası camiada da bugüne kadar dillendirdiklerini kaydetti. Erdoğan, Türk tarafının şu anda bir adım önde olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Rumların geride olduğunu ve Türk tarafının haklılığının olduğunu aktaran Erdoğan, ''Onlar haklı değil. Onlar şu anda hakları olmayan bir avantajı yakaladıklarını zannediyorlar, ki bu da Avrupa Birliği üyesi ülkelerin günahıdır. Nitekim bazı liderlerin 'Onları almanız hatalı olmuştur' demelerinin altında yatan gerçek de budur'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''Hatta şu anda siyasetin dışında olup hatıralarını yazan liderlerin, bu konuda biliyorsunuz çok ağır ifadeleri vardır, güneyle ilgili. Bu gerçekler ortada olduğuna göre, biz aynı kararlılıkla Anavatan ve Yavruvatan el ele bu sürecimizi devam ettireceğiz. Kimse bu birliğimizi de beraberliğimizi de bozamayacaktır. O marjinal gruplar hele hele hiç bozamaz, bundan kimsenin endişesi olmasın. Her geçen gün Kuzey Kıbrıs daha ileri, daha ileri gidecektir. Alt yapısıyla, üst yapısıyla, siyasi gücüyle, hiç endişeniz olmasın, daha ileride yerini alacaktır''  

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs ile ilgili açıklamalarının "Ada'daki sorunun çözümüne yardımcı olmadığını" iddia etti.

Lambrinidis, Kıbrıs barış harekatının yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs'ı ziyaretinin, BM Genel Sekreteri'nin iki toplumun liderlerini Cenevre'ye davet ettiği döneme denk geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Buna karşın, Türk Başbakan, kara yıldönümü arifesinde, işgal bölgesine yasadışı ziyareti öncesinde, Omorfo'yu (Güzelyurt) ve Rizokarpaso'yu (Dipkarpaz) iade etmeden Kıbrıs sorununun 'B' planıyla çözümünden söz ediyor ve Türkiye-AB ilişkilerini dondurmakla 'tehdit' ediyor. Bu açıklamalar Kıbrıs sorununun özünün işgal ve devam eden istila konusu olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Türkiye, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm için gerekli olan niyeti gösterme yerine, boşuna AB'ye ne şekilde oluşacağını ve çalışma şeklinin nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışıyor."

 Açıklamasında, Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'a olan müdahalesiyle "uluslararası yasal düzeni ihlal ettiğini" iddia eden Lambrinidis, "Kıbrıs konusunun Yunan dış politikasının önceliğini oluşturduğunu ve Türk askerinin Ada'dan ayrılmasının, Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen iyileştirilmesinde önkoşul olduğunu" belirtti.

Lambrinidis açıklamasında ayrıca, "Yunanistan'ın, Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Ada'da BM kararları ve kuralları ile AB'nin değerleri ve müktesebatı temelinde kalıcı, işleyebilir adil bir çözüm sağlanması yönündeki girişimlerini ve çabalarını yakından desteklediğini" kaydetti.