BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.402,51
HABER /  DÜNYA

Erdoğan grup toplantısında konuştu (1)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırılarla ilgili olarak, “Biz bu saldı...

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırılarla ilgili olarak, “Biz bu saldırının altında kalmayız. Er ya da geç bu alçakça saldırının faillerine bedenilini misliyle ödetiriz” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün öğle saatlerinde Osmaniye civarında düşen F-16 uçağın pilotu şehit üsteğmen Hamza Gümüşsoy’a Allah’tan rahmet dileyerek, Gümüşsoy’un ailesine, yakınlarına ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başsağlığı dileklerini iletti.

“SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLERİN 41’NİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ”
Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen bombalı saldırılarla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Türkiye’de her anlamda baharı yaşadığımız, birliğimiz, dayanışmamız, kardeşliğimiz adına çok önemli bir süreçten geçtiğimiz, umutlarımızı çoğalttığımız bir dönemde, üstelik Anneler Günü’nün hemen öncesinde Cumartesi günü Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nden milletçe hepimizi derinden sarsan acı bir haber aldık” dedi.
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve PTT binasının önünde bombalı yüklü iki aracın infilak etmesi sonucu 51 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, vefat edenlerden 41’nin kimliklerinin tespitlerinin tamamlandığını, bunlardan 39’unun cenazelerinin ailelerine teslim edildiğini ve definlerinin yapıldığını kaydetti. 39 kişiden 36’sının Türk vatandaşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, üç kişinin ise Suriye vatandaşı olduğunu vurguladı.

“SALDIRININ ARDINDAN YARALARIN SARILMASI İÇİN 7.5 MİLYON TL VALİLİĞE GÖNDERİLDİ”
Hastanelerde yaralı olarak 48 kişinin olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bunların da 41’i bizim vatandaşımız, 7’si ise Suriye vatandaşı. Yaralılardan 17’sinin ise durumu ağır. Çok büyük miktarda patlayıcı kullanılması nedeniyle reyhanlı ilçemizde evler, işyerleri, kamu binaları tahrip oldu. Önemli ölçüde maddi hasar oluştu. Yapılan tespitlere göre 452 işyeri, 293 konut, 62 araç ve 11 kamu binası patlamada hasar gördü ve biz bu vesileyle süratle valiliğimiz tasarrufuna 7.5 milyon TL ilk etapta gönderdik. Bunun yanında esnaflarımızla ilgili olarak da gerek vergi noktasında, gerek sigortalar noktasında bütün bunlarla ilgili 1 yıl erteleme talimatını arkadaşlarımıza verdik” diye konuştu.

“YARALAR EN KISA ZAMANDA SARILACAK”
Reyhanlı’da hayatını kaybederlere Allah’tan rahmet niyaz ettiğini, yakınlarını kaybeden tüm vatandaşlara sabır dileyen Erdoğan, “Reyhanlı’daki, Hatay’daki ve tüm Türkiye’deki vatandaşlarımıza başsağlığı mesajlarımızı birkez de buradan iletmek istiyorum. İnşallah hem Reyhanlı hem Türkiye bu alçakça saldırıyı suhuletle aşacak, yaralar en kısa zamanda sarılacak, saldırının izleri en kısa süre içerisinde tamir edilecek” dedi.

“DEVLETİN TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİLDİ”
Saldırı anından itibaren Reyhanlı, Hatay ve çevre iller başta olmak üzere devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini, Sağlık Bakanlığı’nın ambulanslarıyla, helikopterleriyle, jet ambulanslarıyla yaralıları çok kısa bir sürede taşınmasını sağladığının altını çizen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve bir çok bakanın Reyhanlı’ya giderek incelemelerde bulunduğunu aktardı.
Erdoğan, “Milletvekillerimiz orada aynı şekilde çalışmaları sürdürdüler, bakanlarımız ertesi gün akşam saatlerine kadar yine orada olayları koordine ettiler. Bir yandan acil müdahaleler yapılırken, diğer yandan güvenlik ve istihbarat birimlerimiz sorumluların yakalanması için çalışmaları başlattılar” şeklinde konuştu.

“SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLER SURİYE REJİMİYLE İRTİBATLI”
Saldırı arkasındaki güçler ve kullanılan taşeronlar itibariyle şu anda çok büyük oranda aydınlatıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu menfur hadiseyi gerçekleştirilenlerin Suriye rejimiyle irtibatlı, Türkiye içinde bir örgüt olduğu, saldırıda yer alanlarında Türkiye vatandaşı olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda şu an itibariyle 13 kişi gözaltına alındı ve sorgulamalar devam ediyor. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz olayı tüm boyutlarıyla aydınlatmak, tüm failleri ortaya çıkarmak, benzeri saldırıların gerçekleşmesini engellemek için büyük bir hassasiyetle çalışmaya devam ediyor. Bu arada Başbakanlık Teftiş Kurulu olarak da burada ihmaller var mı, varsa nedir, kimler tarafındandır, bütün bunları da yine araştırmak için Teftiş Kurulumuz ayrıca çalışmalarını sürdürücektir.”

“BİZ BU SALDIRININ ALTINDA KALMAYIZ”
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle acını büyük olduğunun vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Meselenin üzerine soğuk kanlılığımızı yitirmeden, aklı selimin dışına çıkmadan, infiale kapılmadan ve infiale yok açmadan gideceğiz. Bu saldırıyı çok dikkatli okumak, saldırının arkasındaki niyetleri çok hassas şekilde analiz etmek, tavrımızı da ona göre belirlemek durumundayız. Daha önce ifade ettiğim gibi büyük devlet böyle büyük provokavatif hadiseler karşısında soğuk kanlılığını muhafaza edebilen, akli selimle hareket edebilen devletlerdir. Bir kere şunun altını çizerek ifade etmek durumundayım. Biz bu saldırının altında kalmayız. Er yada geç bu alçakça saldırının faillerine bedenilini misliyle ödetiriz. Allah’a hamd olsun bunu yapacak gücümüz de var, irademiz de var, tecrübemiz de var. Ancak tekrar ediyorum, soğuk kanlı davranacak, büyük devlet refleksiyle hareket edecek, bizi çekmek istedikleri tuzaklara da asla düşmeyeceğiz” diye konuştu.
(İHA)