BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.424,27
HABER /  DÜNYA

Erdoğan devreye girdi: Kırımlı iki lider serbest kaldı!

Rusya, Kırım'ın işgali sırasında tutukladığı Kırımlı iki lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi sonucu serbest bıraktı. Kırımlı iki lider Türkiye'ye geldi.

Abone ol

Rusya yönetiminin Kırım’da suç işledikleri gerekçesiyle farklı hapis cezalarına çarptırdığı Kırım Tatar Meclisi yöneticilerinden Ahtem Çiygöz ile İlmi Ümerov’u Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’den ricası üzerine serbest bırakıldıkları açıklandı.

Rusya’nın Anapa şehrinden uçakla Türkiye’ye gönderilen Çiygöz ile Umarov’un buradan Ukrayna’ya hareket etmeleri bekleniyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ise Erdoğan’a teşekkürlerini iletti.

Kırım Tatar Meclisinde iki Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile İlmi Ümerov’un serbest bırakılmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin’den şahsen talep etmesi üzerine mümkün olduğunu  belirten Kırım Tatarları Kurultay üyelerinden Zair Smedla, “Bildiğim kadarıyla Türkiye lideri Erdoğan iki arkadaşımızın salıverilmesi için Putin’den iyi niyet göstermesi girişiminde bulundu. Neticede düne kadar Kırım’daki Rusların hapiste tuttuğu arkadaşlarımız şu an Türkiye yolcusu. Rusya’nın Anapa şehrinden Ankara’ya gidiyorlar” dedi.

Kırım Halkı Tatar Meclisi iki yöneticisinin serbest bırakıldıklarını mahkemelerde savunmalarını yapan avukat Nikolay Polazov da doğruladı.

Müvekkillerinin serbest bırakıldıklarını dile getiren Polazov, “Çiygöz Ocak 2015 tarihinde Rus güvenlik güçleri tarafından halkı isyana davet etme suçlamasıyla Kırım’da tutuklanmıştı. Görülen davada 8 yıl hasis cezasına çarptırılmıştı. Kısa süre sonra ikinci Başkan Yardımcısı Umarov da benzer suçlamayla tutuklanmış ve iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kırım’daki Rus güvenlikçilerin iki mahkumun serbest bırakıldıklarından haberleri bile yok. Anlaşılan operasyon çok üst liderler düzeyinde kararlaştırılarak yapılmış” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise Facebook hesabından şu teşekkür notunu paylaştı: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iki vatandaşımızın serbest bırakılmasını sağladığı için teşekkür ediyorum. New York ve Kiev’de görüştüğümüzde konuştuklarımızı hayata geçirdi.”