BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.431,96
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Erdoğan cumhurbaşkanlığına seçilemez

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini iddia etti.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te halkın yapacağı Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacağını, olursa seçilemeyeceğini iddia etti.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Torba Kanun"u onayladığını anımsatan Hamzaçebi, CHP'nin sosyal içerikli bazı düzenlemelere destek verdiğini, yasanın bazı maddelerine de karşı olduğunu ifade etti. Hamzaçebi, yasadaki meraların imara açılması, TMMOB'un proje onayı yetkisine son verilmesi ve büyükelçilerin Türkiye'ye döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı teşkilatında görevlendirilmesine imkan tanıyan düzenlemelerle ilgili Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacaklarını bildirdi.

Hükümetin Gezi Parkı protestolarına katılanları cezalandırmaya yönelik uygulamalarının, televizyon dizilerine ve gazete haberlerine müdahalelerinin devam ettiğini savunan Hamzaçebi, maçlarda seyircilerin Başbakan ve hükümete yönelik muhtemel olumsuz siyasi içerikli tezahüratı önlemeye dönük, askeri nizam içinde maç seyretmesini sağlayacak hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

SU İÇMEYİ YASAKLADI 

Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın YAŞ'a katılan komutanlara su içmeyi yasakladığını öne sürdü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, seçim barajının yüzde 10'da tutulacağını, ancak seçimlerde yüzde 7'nin altında oy alan partilere de Hazine yardımı yapılmasına yönelik çalışma yaptıklarını açıkladığını anlatan Hamzaçebi, "Bu, şu demektir: Parayı al, otur, sesini çıkarma" dedi.

Daraltılmış bölgenin de kabul edilemez olduğunu savunan Hamzaçebi, "Daraltılmış bölge, oy desteği zayıflayan partinin eski gücünü korumak amacıyla başvurduğu yoldur. Geçmişte bu yola başvuran siyasi partiler oldu, seçmen bu yola başvuran siyasi partileri tasfiye etti" diye konuştu.

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin 1995 yılında daraltılmış bölge ile ilgili o dönem yapılan yasal düzenlemeyi iptal ettiğini anımsatarak, bu modelin temsilde adaleti zedeleyici nitelikte olduğunu ifade etti.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarında mesafe alındığını anlatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Bir şeyi merakla bekliyorum. Sayın Başbakan, 'Cumhurbaşkanı'nı TBMM seçsin' önerisini acaba ne zaman yapacak? 2014'te halkın yapacağı Cumhurbaşkanı seçiminde Sayın Tayyip Erdoğan'ın aday olma veya aday olması halinde seçilme şansı yoktur. Merak ediyorum, 2007'de, 'Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin' yanlışını yapanlar, kendi siyasi geleceklerini düşünerek, bundan ne zaman vazgeçecekler, bu öneriyi ne zaman Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na getirecekler? Hiç şüphem yok, Sayın Başbakan ve onun temsilcileri bu öneriyi Türkiye'nin gündemine taşıyacaktır."

-Vergi denetimi

TÜPRAŞ'ta yapılan vergi denetimine de değinen Hamzaçebi, "AKP iktidarlarına kadar Türkiye'de hiçbir siyasi iktidar, vergi denetimini kendi siyasi amaçları için kullanmamıştır" dedi.

Gelişmiş demokrasilerde vergi denetimlerinin özerk kurumlar tarafından yapıldığını dile getiren Hamzaçebi, Türkiye'de vergi denetiminin Gelir İdaresi kurumundan Maliye Bakanlığı bünyesine alındığını söyledi. Hükümetin vergi denetimini mükellefler üzerinde silah olarak kullandığını savunan Hamzaçebi, "Kimse bana TÜPRAŞ'ta yapılan denetimin, teknik nedenlerle yapıldığını söyleyemez. Görünüşte bir ihbar üzerine inceleme başlamış olabilir ama aramalı inceleme gibi çok istisnai olarak başvurulan yöntemin böyle bir olayda kullanılması, bu denetimin siyasi saiklerle yapıldığının işaretlerini vermektedir" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, 5 Ağustos'taki Ergenekon Davası'nın duruşmasını izleyeceklerini belirtti. Davanın siyasi olduğunu savunan Hamzaçebi, "Hukuk adına hareket edenlerin, hukuku katletmesini bu millet unutmayacaktır" dedi. Hamzaçebi, mahkemenin hukuka uygun karar vermesi dileğinde bulundu.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEZ 

Hamzaçebi, AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda geri adım atacağını söylediğinin hatırlatılarak, AK Parti ile bu yönde görüşme yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine, görüşme yapmadıklarını belirtti.

Hamzaçebi, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olma şansı bulunmadığı iddiasını tekrarlayarak, "Toplumu geren, kutuplaştıran bir kişiyi bu millet Cumhurbaşkanı seçmeyecektir" dedi.

Hamzaçebi, bu durumda Başkanlık sistemiyle ilgili öngörüsünün ne olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken, AK Parti'nin Başkanlık sistemine ilişkin önerisini de geri çekmek zorunda kalacağını savundu. Akif Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün olmayan bir kişinin, Türkiye'yi Başkanlık sistemine taşıyarak Başkan olması ihtimal dahilinde değildir" ifadesini kullandı.

Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığının kesinleştiği yönünde haberler bulunduğunun anımsatılması üzerine Hamzaçebi, partilerinden çok sayıda ismin adaylığının geçmesinin CHP'nin iddiasını gösterdiğini söyledi. Hamzaçebi, zamanı gelince partinin en uygun adayı açıklayacağını sözlerine ekledi.