BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.515,78
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan 'yaygaracılara' dua etti

Başbakan Erdoğan 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında tarım politikasını eleştirenleri yaygaracılık yapmakla suçladı. Erdoğan yaygaracılar için bir de dua etti.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni eğitim-öğretim yılının zamanında başlayacağını belirterek, eğitimdeki tüm fiziksel eksikliklerin giderildiğini söyledi. Erdoğan, "Birileri 'Yok 12 Eylül'de okullar başlamayacak, yok kitaplar gelmeyecek, kitaplar eksik, kitaplar yetiştirilemeyecek' diye spekülasyon yapıyor. Bunların hepsi uydurmadır, asla bunlara iltifat etmeyiniz. İlan ettiğimiz tarih neyse o tarihte okullarımız başlayacaktır ve bütün eksiklikler giderilmiştir. Her şey hazırdır" dedi.

Erdoğan, 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında Türkiye'nin son 33 ayda büyük bir değişim hareketini ve 'sessiz devrim'i adım adım gerçeğe dönüştürdüğünü söyledi. Gerçekleştirdikleri değişim hamlesinin ilk meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Erdoğan, "Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğimiz çok net olarak görülecek, bugün karşı çıkan dar görüşlü muhalifler tarafından da takdir edilecektir. Türkiye'nin önü aydınlıktır. Bunu böyle bilmelisiniz. Bu artık bütün dünyanın söylediği bir gerçektir" diye konuştu.

Türkiye'nin son dönemde birçok önemli organizasyona ev sahipliği yaparak, dünyanın dikkatini çektiğini belirten Erdoğan, son olarak Formula 1 yarışlarına Türkiye'nin damgasını vurduğunu bildirdi. Erdoğan, bunların Türkiye'nin sınıf atladığı hareketler olduğunu vurguladı. Konuşmasında muhalefeti de eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Biz bu işlerle uğraşırken vizyonsuz, kendine ve milletine güvenini kaybetmiş, kısır siyasi anlayış sahipleri ne yaptılar? 'Hükümet, bu işin altında kalır' dediler. 'Türkiye, bunu başaramaz', 'Formula 1 yetişmez', 'Dünyaya rezil oluruz' dediler. Soruyorum şimdi, ne oldu peki? Bunları söyleyenler miydi Türkiye'nin iyiliğini isteyenler?

Fakat biz bu seslere kulak vermedik; her yapılana burun kıvıran, beğenmemeyi adeta meziyet sayan, başka da işi, karı olmayanlara itibar etmedik. Allah'a şükürler olsun, milletimizin yüzünü de kara çıkarmadık, kararlılıkla bu işlerin arkasında durduk. Sorumlu arkadaşlarımıza 'yürüyün, biz arkanızdayız' dedik. Maddi, manevi ne gerekiyorsa, her türlü desteği verdik. Türkiye, bizim dönemimizde sınıf atlamıştır. Dünya devletleri içinde birinci ligdeki yerini almıştır. Önceki kötü yönetimler sonucu dışarıda kaybettiği itibarı hamdolsun şimdi yeniden kazanmıştır."

"BUGÜNE KADAR 3 BİN 859 KİLOMETRE DUBLE YOL İNŞA ETTİK"

Hükümet işbaşına geldiğinde 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi ortaya koyduğunu hatırlatan Erdoğan, bu hedefi yerine getirmek için kaliteden asla taviz vermeden en az maliyetle hummalı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. AK Parti iktidarından önceki yönetimlerinden 3 bin 859 kilometre bölünmüş devlet yolu, bağlantı yolları ile birlikte 2 bin kilometre otoyol, 450 kilometre de bölünmüş il yolu inşa ettiğini belirten Erdoğan, hükümet olarak 'yol medeniyettir' anlayışıyla 2003-2005 yılları arasında 5 bin 756 kilometre bölünmüş yolda çalışma yaparak, bunun 3 bin 796 kilometresini asfalt, 908 kilometresini üstyapı, bin 52 kilometresini de toprak tesviye seviyesinde tamamladıklarını açıkladı.

Erdoğan, "Son 2 yılda yapılan bölünmüş yol uzunluğu, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yapılmış bölünmüş yol uzunluğunun iki katına yakın bir yekun tutmaktadır. Kısıtlı bütçe imkanlarımıza rağmen, 2003 yılında 511 milyon 545 bin YTL, 2004 yılında 1 milyar 44 milyon 313 bin YTL tutarında yol yatırımı gerçekleştirdik. 2005 yılında bütçeden bu iş için ayırdığımız ödeneğin 600 milyon YTL'si, yani 600 trilyon lirası, bunu tamamen Karadeniz Sahil Yolu için ayırmış bulunuyoruz ama toplamına geldiğimiz zaman 1 milyar 178 milyon 872 bin YTL, yaklaşık olarak 1.2 katrilyon buraya ayrılmış olan paramız var ve bu yoğun bir şekilde harcanıyor. Bu yıl sonuna kadar fazlasıyla harcanmış olacaktır. Çalışmalarımızı bütün hızıyla sürdürüyoruz, bu ülkeyi bölünmüş yol ağıyla donatmak üzere proje üstüne proje geliştiriyoruz. Bütün gayretlerimiz insanımızın ulaşım rahatlığını ve yol güvenliğini sağlamak içindir" diye konuştu.

Erdoğan, son dönemde bitirilerek trafiğe açılan bölünmüş yollarda hatalı sollamalara bağlı kafa kafaya çarpışma riskinin azaldığının, ölümlü kazalarda yüzde 50 ila 70 arasında bir azalma olduğunun tespit edildiğini vurguladı. Erdoğan, yollardaki kara noktaların iyileştirilmesi sayesinde, 608 adet kaza noktasının 57'ye düşürüldüğünü de hatırlatarak, iyileşme sağlanan noktalarda, kaza sayısında yüzde 66, ölü sayısında yüzde 92, yaralı sayısında yüzde 79 azalma tespit edildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'de her yıl yüzlerce insanın ölümü, binlerce insanın yaralanması ve büyük maddi kayıplara neden olan trafik kazalarının önlenmesinde bölünmüş yolların ne kadar önemli olduğunun açıkça ortada olduğunu kaydetti.

"2005 sonunda asfalt seviyesindeki yol uzunluğunu 6 bin kilometreye, alt temel seviyesindeki yolu ise Bin kilometreye tamamlamak amacındayız" diyen Erdoğan, bu sayede şu ana kadar yapılan bölünmüş devlet yolu, bölünmüş il yolu ve otoyolla, toplam bölünmüş yol uzunluğunun 12 bin kilometreye çıkarılmış olacağını bildirdi.

"TOPLUMUN SESİNE SAĞIR OLMAYACAĞIZ"

Erdoğan, konuşmasında tarım sektörüne yönelik düzenlemeleri de anlattı. Bir yandan çiftçinin acil problemlerine çareler geliştirirken, diğer yandan tarım sektörünün gelecek vizyonunu da şekillendirme gayreti içinde olduklarının altını çizen Erdoğan, AB ortak tarım politikasını da dikkate alarak, önümüzdeki dönemde uygulanmak üzere 2006-2010 yıllarını kapsayan bir 'Tarım Stratejisi Belgesi' hazırlandığını ifade etti. Söz konusu belgede, değişen dünya şartlarına uygun olarak önümüzdeki dönemde yürütülecek tarım politikalarının tespit edildiğini hatırlatan Erdoğan,

"Mevcut yasalar ve imkanlar çerçevesinde çiftçilerimizin zararının tamamının karşılanabilmesi elbette mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de doğal afetler nedeniyle oluşacak zararların telafisi için en etkili yol, tarım sigortaları uygulamasıdır. Bu amaçla Tarım Sigortası Kanunu'nu biliyorsunuz çıkardık. 2005 yılında Bakanlık bütçesinde de Tarım Sigortası desteği için 30 trilyon lira kaynak ayırdık. Hükümet olarak hayvancılığa da özel bir önem veriyoruz. Kooperatiflere verilecek destekler ile birlikte 2005 yılında hayvancılık destekleri yaklaşık 1 trilyonu bulmuştur. Aslında, köylümüz, çiftçimiz bunları zaten biliyor, çünkü yaptıklarımızı onlar görüyor, onlar yaşıyor.

Bütün bunları, 'çiftçi ağlıyor' diyen yaygaracılara bir kez daha hatırlatmak için anlatıyorum. İnşallah bu anlattıklarımızı anlayacak ferasete, hazmedecek iz'ana, kabullenecek insaf ve vicdana sahip olurlar" şeklinde konuştu. Çiftçilerin yanı sıra esnaf kesiminin de geçmişte ekonomik sıkıntılardan büyük yaralar aldığına dikkat çeken Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da toplumun tüm kesimlerinin yanında olmaya devam edeceklerini bildirdi. Erdoğan, "Toplumumuzun hiçbir kesiminin sesine sağır, derdine yabancı olmadık, olmayacağız. Bu ülkenin, bu milletin hükümeti olduğumuzu asla aklımızdan çıkarmayacağız" dedi.

"OKULLAR ZAMANINDA AÇILACAK"

Erdoğan, 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında, Eylül ayında başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin de mesajlar verdi.
Türkiye'yi geleceğe taşıyacak olan çocukların eğitimi konusunda hükümet olarak büyük hassasiyet gösterdiklerinin altını çizen Erdoğan, eğitim sistemine çağdaş bir kimlik kazandırabilmek için çaba gösterdiklerini anlattı. Erdoğan, eğitim alanında özellikle fiziksel eksikliklerin giderilmesine büyük önem verdiklerini ancak bazı kesimlerin spekülasyon yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"'Yok 12 Eylül'de okullar başlamayacak, yok kitaplar gelmeyecek, kitaplar eksik, kitaplar yetiştirilemeyecek'. Bunların hepsi uydurmadır, asla bunlara iltifat etmeyiniz. İlan ettiğimiz tarih neyse o tarihte okullarımız başlayacaktır ve bütün eksiklikler giderilmiştir. Her şey hazırdır ve başlattığımız eğitime yüzde yüz destek kampanyası sayesinde özel sektörümüzün de bu önemli alana yatırım yapmasını, çocuklarımızın eğitimine özellikle katkıda bulunması ile birlikte inşallah 12 Eylül'de bu dönem başlıyor."

Erdoğan, kampanya ile bugüne kadar yapılan okul sayısını 939'a, derslik sayısını ise 12 bin 838'e çıkardıklarını açıklayarak, 120 bin kız çocuğunun da kampanya sayesinde okullu olduğunu söyledi. Hükümet olarak her eğitim-öğretim yılının başında ders kitaplarını ücretsiz dağıttıklarını hatırlatan Erdoğan, geçen yıl 83 milyon kitap dağıtıldığını, bu sene ise 105 milyon kitap dağıtmayı hedeflediklerini kaydetti. "Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı gün çocuklarımız yine ders kitaplarını sıraların üzerinde bulacaktır" diyen Erdoğan, bu yılın sonunda tüm okullarda hızlı internet bağlantısı olacağını ifade etti.

2005 yılında 8 bin okula da bilgi teknolojisi sınıfı kurulacağını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:  "Yeni bir eğitim-öğretim sezonuna hazırlanırken eğitim alanında çağdaş adımlar atmaya devam edeceğimizi bir kere daha ifade etmek istiyorum. Çocuklarımız da kalkınmış, adaletli, güçlü bir Türkiye mirası devralacaklarının bilinci içinde kendilerini donatmaya hazır olmalıdırlar. 12 Eylül 2005 günü başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, eğitim camiamıza ve Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ediyorum."