BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Erdoğa'dan Balyozculara tazminat

Balyoz davasının tutuklu sanıklarından Tuğamiral Abdullah Gevramoğlu ile Tümgeneraller Gürbüz Kaya ve Halil Helvacıoğlu'nun açtıkları dava sonuçlandı.

Abone ol

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı'nı maddi ve manevi tazminata mahkum etti.

Balyoz soruşturması kapsamında haklarında arama kararı bulunan 3 general 2010 yılı Askeri Şura'da en çok konuşulan isimler oldu.

Şura'dan terfi kararı çıktı ama Başbakan, Milli Savunma ve İçişleri Bakanları atamaları imzalamadı. Ve üç general terfilerini imzalamayan hükümet üyeleri hakkında dava açtı.

Askeri İdare Mahkemesi atanmama işlemini hukuka aykırı buldu. Ancak hükümet de geri adım atmadı. 22 Kasım 2010'da Milli Savunma ve İçişleri Bakanı, generalleri açığa aldı. Konu askeri yüksek idare mahkemesi'ne taşındı.

GENERALLERE 40 BİN TL TAZMİNAT

Yüksek mahkeme YAŞ'ta alınan atama kararlarını onaylamayan Başbakan Erdoğan, dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.

Mahkeme ayrıca, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tüğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun talep ettikleri 2 bin yüz liralık maaş farkının da ödenmesine karar verdi.

Kararın oy birliğiyle alındığı, gerekçesinin ise "yargı kararlarının uygulanmaması" olduğu öğrenildi.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üzerinde bir başka mahkeme olmadığı için hükümetin karara itiraz hakkı yok. Sadece karar düzeltme isteminde bulunulabilecek.

Üç general ise Şubat 2011'de Balyoz Davasının 13'üncü duruşmasında 160 sanıkla birlikte tutuklandı. Şu anda Hasdal Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyorlar.