BIST 10.551
DOLAR 32,26
EURO 35,13
ALTIN 2.420,75
HABER /  DÜNYA

Erdoağan'dan AB'ye sert 'Vize' göndermesi

Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği'ne vize muafiyeti konusunda örnekler vererek çok ağır yüklendi

Abone ol

Türkiye’nin yıllardır ısrarla istediği, Avrupa Birliği’nin de ısrarla reddettiği vize muafiyeti konusunda verilen mesajların tonu giderek yükseliyor

Vize muafiyetine giden sürecin olmazsa olmaz virajlarından biri olan Geri Kabul Anlaşması (GKA) konusunda Türkiye ile AB arasında belli bir aşamaya gelinmiş olsa da Brüksel’in vize kolaylığı konusunda atacağı adımların tam olarak netleşmemesi Ankara’yı rahatsız ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’la vizelerin kaldırılmasıyla ilgili olarak Bişkek’te yaptığı açıklamada vizesiz seyahatin “bir güvenin ifadesi” olduğunu belirterek AB’ye sert bir gönderme yaptı. Erdoğan, Türkiye’nin AB’yle tam üyelik müzakeresi yürüten bir ülke konumunda olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ŞART

“Enteresandır AB, Brezilya’ya, Bolivya’ya vize uygulamıyor. Brezilya’nın, Bolivya’nın, Paraguay’ın AB’yle ne alakası var? Biz müzakereci ülkeyiz, bize hâlâ vize noktasında Schengen uygulamasının kolaylığını getirmiyorlar. Sırbistan’a getirdiği kolaylığı bize getirmiyor. Biz şu anda bunun mücadelesini veriyoruz.”
AB, vize diyaloğunun başlayabilmesi için yıllardır Türkiye’nin önüne üç ana şart koyuyor. Bunlar biometrik pasaporta geçiş, etkin sınır kontrolü ve GKA’nın imzalanması. GKA’nın imzalanması durumunda Türkiye tüm şartları yerine getirmiş ve AB’nin vize konusunda adım atmamak için öne sürebileceği teknik bahaneleri ortadan kaldırmış olacak. GKA, vize konusunda Türkiye’nin elini her anlamda güçlendirecek olsa da bu durum özellikle Fransa, Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin siyasi sorun çıkarmayacağı anlamına gelmiyor.

42 ÜLKEYE VİZE İSTEMİYOR

Afrika ülkelerinin tamamına, Asya ülkelerinin de büyük bölümüne vize uygulayan AB, 42 ülkeden vize istemiyor. Brunei, Nikaragua, Venezuela, Makedonya, Hırvatistan, İsrail, Karadağ, Tayvan, Singapur, Sırbistan, Malezya ve Honduras bu ülkelerden bazıları.