BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,10
ALTIN 2.464,50
HABER /  DÜNYA

Engin Alan Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Bugün Engin Alan’ın avukatı aracılığıyla cezaevinde imzaladığı dilekçeyi 10. Ağır Ceza Mahkemesine,...

Abone ol

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Bugün Engin Alan’ın avukatı aracılığıyla cezaevinde imzaladığı dilekçeyi 10. Ağır Ceza Mahkemesine, Anayasa Mahkemesi’ne iletilmek üzere verdik. Bu talebimiz tahliye talebi değil, adil yargılanmadığını düşündüğümüz, 10. Ağır Ceza Mahkemesi safhasında verilen kararın tekrar görüşülmek üzere tekrar yargılanma talebidir” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Balyoz Davası kapsamında yargılandıktan sonra 18 yıl cezaya çarptırılan Engin Alan’ı Sincan Cezaevi’ne ziyarete gittiğini belirten MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Engin Alan’ın, Adalet Bakanlığı’nın izni ile İstanbul GATA’da tedavi gören annesini ziyarete gideceğini açıkladı.
Engin Alan ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlatan Türkkan, “Yaklaşık 1 ay önce Sayın Balbay ve Engin Alan’a yaptığım ziyarette Engin Alan’ın sağlık durumunun iyi olmadığını söylemiştim. Bugün biraz daha fiziki açıdan iyi olmadığı görünüyordu. Kendisinin tutsak olduğu hücrede su borusunun patlaması nedeniyle bugün başka hücreye nakledildiğini, orada da soğuk ta üzerinde sadece kazakla yaşamak zorunda olduğunu ifade etti. Eski hücresinde tamirat bitene kadar kalacağını ifade etti” diye konuştu.
Engin Alan’ın annesinin ağır bir rahatsızlık geçirdiğini belirten Türkkan, “87 yaşındaki GATA’da yatıyor. Gelen haberler annesinin sağlık durumunun iyi olmadığı yönünde. Kendisi Adalet Bakanlığı’na annesini ziyaret etmek için izin talebinde bulunmuş, bugün Adalet Bakanlığı kendisine bu izni verdi. Yarın kendisi İstanbul’a GATA’ya annesini ziyarete gidecek. Engin Alan’ın sevki konusunda bir sıkıntısı vardı. Cezaevinin sevkini yaptığı ring araçları insan onuruna, sağlığına uygun araçlar değil. Kelepçeli bir şekilde seyahat edilen bu araçların bir milletvekilinin, bir emekli generalin onurunu çok kırdığını ifade ettiğim bir telefon görüşmem oldu Adalet Bakanlığı ile. Adalet Bakanlığı devreye girdi, yarın bir minibüs ile sevkini sağlayacaklar” şeklinde konuştu.

“ENGİN ALAN TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMAK İSTEMİYOR, YENİDEN YARGILANMAK İSTİYOR”
Engin Alan’ın BDP’lilerle takas edilmek istenmediğini ifade ettiğini söyleyen Türkkan, “Engin Alan bugüne kadar verdiği ifadelerde BDP’lilerle takas edilmek istemediğini, tahliye talebinde bulunmak istemediğini ifade etti. Ben Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin görevlendirmesiyle özellikle bugün gittim. Kendisi de bizim tahliye değil, yeniden yargılanma talebi istediğimizi, CMUK’un 311. Maddesine göre Engin Alan’ın böyle bir hakkı olduğunu, bu hakkın kullanılması gerektiği noktasında bir konuşmamız oldu. Bugün Avukatı aracılığıyla cezaevinde imzaladığı dilekçeyi 10. Ağır Ceza Mahkemesine Anayasa Mahkemesi’ne verilmek üzere verdik. Bu talebimiz tahliye talebi değil, adil yargılanmadığını düşündüğümüz, 10. Ağır Ceza Mahkemesi safhasında verilen kararın tekrar görüşülmek üzere tekrar yargılanma talebidir. Engin Alan da bu talebi bugün imzaladı. Yarın sabah Anayasa Mahkemesi’nde CMUK’un 311. Maddesine göre yeniden yargılanma talebi ulaşmış olacaktır. BDP milletvekillerinin ifade ettiği eğer doğruysa, yarın 5 tane BDP milletvekili serbest kalacak. Engin Alan’ın bunlardan farkı neydi? Engin Alan Yargıtay’ın hakkında verdiği hüküm diğerlerinden tarih olarak önce verilip kesinleştiği için yargı süreci bitmiş gözüküyordu. Şuanda 2 tane milletvekili var, Sabahat Tuncel ve Aysel Tuğluk, birisinin 8, diğerinin 18 yıl kesinleşmeyen cezaları var. Engin Alan’a verilen cezalardan önce verilen cezalar Yargıtay’da hala beklerken, Balyoz soruşturması kapsamında yargılanan Engin Alan’ın onlardan önce Yargıtay’ca kesinleştirilmesinin ardından biz samimiyet aramayız. Samimiyetin ötesinde başka bir şeye bakarız. Yargı erki bu iki milletvekilinin arkasındaki PKK tehditlinden korkmakta mıdır, PKK tehdidi nedeniyle bu kararları onamakta gecikmektedir, Engin Alan’ın günahı şerefli Türk ordusunun mensubu mu olmak mıdır, arkasında bir terör örgütünün bulunmaması mıdır? Yarın 5 tane BDP milletvekili parlamentoya girdiğinde Engin Alan’ın tutsaklığı devam etmesi durumunda Türkiye’de bir takım dengeler değişir, sıkıntılar hasıl olur. Türk milletinin önemli bir ekseriyeti bu tutukluluğa müsaade etmez. Bundan sonra milletimizin vereceği cevap çok farklı olur. Bu adaleti yok etmek için, sona erdirmek için bütün erkler kendi iradelerini ortaya koymak zorundadır. Engin Alan’ı biz bu Mecliste yıl bitmeden, bütçe görüşmeleri bitmeden görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Nasıl bir tepki gösterileceğinin sorulması üzerine Türkkan, “Türk milleti 25 yıldır terör denilen bir bela ile mücadele ediyor. Bu uğurda 5 bine yakın evladımız şehit oldu. Silahlı Kuvvetler yıllardır mücadele ediyor. PKK terör örgütünün desteğin doğrudan alan bir partinin milletvekilini hukuken serbest bırakıp, bu Meclise getirip de arkasından terör örgütü ile mücadele etmiş bir generali tutuk evinde tutarsanız, MHP tabanı, ülkücüler, bu millet kabul etmez” açıklamasını yaptı.
Türkkan, MHP’nin geçmişten bugüne kadar illegal bir yapılanmaya müsaade etmediğini hatırlatarak, “Demokratik hakları elverdiği ölçüde bu tutukluluğun devamına tepki gösterilecektir, hukukun içinde kalmak kaydıyla” dedi.