BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Enflasyonla birlikte çalışanların zam beklentisi de arttı

Enflasyon artarken çalışanların zam beklentisi de artıyor. Mercer tarafından yapılan araştırmaya göre özel sektör çalışanların eylülde yüzde 16 olan zam beklentisi ekimde yüzde 22’ye çıktı

Abone ol

Şirketlere danışmanlık veren ve çözümler sunan uluslararası bir kurum olan Mercer, iş dünyasındaki ücret, zam eğilimleri ve yan haklar uygulamalarını ortaya koyan bir araştırma yaptı. ‘2019 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’na 385 firmanın katıldı.

Araştırmaya göre, enflasyon beklentisinin artması ile birlikte çalışanlarda da ücret artışı beklentisi arttı. Türkiye'den hızlı tüketim ürünleri, perakende, dayanıklı ürünler, enerji, teknoloji, ilaç, kimya ve kağıt, hizmet, üretim, lojistik, sigorta gibi farklı sektörlerden, ağırlıklı olarak uluslararası firmaların katılımı ile gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre; özel sektörün Eylül 2018'de yüzde 16 olarak öngördüğü 2019 ücret artış oranı beklentisi, Ekim 2018 itibariyle ortalama yüzde 22 olarak gerçekleşecek.

SEKTÖRE GÖRE MAAŞ BEKLENTİSİ
Araştırmanın sektörel dağılımına bakıldığında madencilik ve metal yüzde 28, otomotiv yan sanayi yüzde 26, enerji yüzde 26, üretim yüzde 24 ve lojistik, yüzde 23 ile Türkiye ortalamasının üstünde ücret artış beklentisi olan sektörler olarak ortaya çıktı.

İŞTEN ÇIKARMA YOK
Araştırma sonuçlarına göre; 2019 yılında firmaların yüzde 50'lik bir bölümü çalışan sayısını artırmayı düşünüyor. Yüzde 46'lık bölümü ise, çalışan sayısında artış ya da bir eksilme olmayacağını belirtiyor. Ekonomideki dalgalanmalara rağmen, son iki yıl ile karşılaştırıldığında bu oranlarda 2019'da belirgin farklar olmaması da dikkat çekiyor.

ÇALIŞANA EK ÖDEME
Araştırmanın sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 40'ı 2018 yılı içerisinde çalışanlarına yüksek enflasyon ve devalüasyon nedeniyle ek ücret artışı gerçekleştirdiğini veya gerçekleştireceğini belirtiyor. Ek ücret artışı gerçekleştiren şirketlerin yüzde 85'i bunu belli bir yüzde oranında artış sağlayarak, yüzde 15'i ise toplu bir sabit ödeme gerçekleştirerek yapacağını söylüyor.