BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,76
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

Endonezya ila Brezilya arasında 'idam krizi'

Endonezya'da uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan hüküm giyen altı kişi kurşuna dizildi. Bu kişilerden biri Brezilya, biri de Hollanda vatandaşı. İki ülke de Cakarta büyükelçilerini geri çağırdı. Brezilya Cumhurbaşkanı 'İlişkilerimiz zarar görecek" dedi.

Abone ol

Brezilya Hükümeti, Endonezya'da uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen bir vatandaşının idam edilemesini protesto etti.

53 yaşındaki Marco Archer Cardoso Moreira, 2003'te Cakarta Havaalanı'nda yelken kanadın içine gizlenmiş 13.4 kilogram kokainle yakalanmıştı.

Brezilya Hükümeti ilk kez ülke dışında bir Brezilya vatandaşının idam edildiğini duyurdu ve bunun ilişkileri zedeleyeceği uyarısında bulundu.

Moreira'nın yanı sıra Endonezya, Malavi, Nijerya, Vietnam ve Hollanda vatandaşları olduğu belirtilen toplam beş mahkumun daha Pazar günü idam edildiği açıklandı.

Brezilya ve Hollanda elçilerini geri çağırdı

Yetkililer, uyuşturucuyla bağlantılı suçlardan hüküm giyen bu kişilerin gece yarısı, Cava'daki bir hapishanede kurşuna dizildiklerini söyledi.

Bu kişilere ek olarak beş kişinin Nusa Kambangan adasında, bir Vietnamlı kadının da Boyolali kentine idam edildiği belirtildi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, haberi şaşkınlık ve öfkeyle karşıladıklarını belirterek "İki ülke arasındaki ilişkiler zarar görmüştür" dedi ve istişare için Cakarta'daki Brezilya büyükelçisinin geri çağrıldığını açıkladı.

Hollanda da elçisini geri çağırdı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda vatandaşı 52 yaşındaki Ang Kiem Soe'nin idam edilmesinin "insan onuru ve haysiyetine" aykırı olduğunu söyledi.

Endonezya, dünyada uyuşturucu konusunda en ağır yasalara sahip ülkelerden biri. Ülkede dört yıllık moratoryumun ardından geçen yıl infazlar yeniden başlamıştı.

Endonezya Başsavcısı Muhammed Prasetyo, infazları kastederek, "Umarız, bu caydırıcı bir etki yapar" dedi.