BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.436,84
HABER /  GÜNCEL

'Endonezya da insan kaçakçılığı kurbanı'

Endonezya ve Avustralya, insan kaçaklığı başta olmak üzere ticaret ve güvenlik meselelerinin de gündemde olacağı bir konferans düzenliyor.

Abone ol

Endonezya cumhurbaşkanı, Avustralya başbakanıyla Darvin'de yaptığı görüşmenin ardından, Endonezya'nın da insan kaçakçılığı kurbanı olduğu açıklamasında bulundu.

Ancak Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, şu anda Avustralya'da alıkonulan teknenin mürettebatındaki reşit olmayan Endonezyalıların bırakılmasını talep etti.

Avustralya ve Endonezya arasında senede bir düzenlenen ikinci toplantının gündeminde ticaret ve bölgesel güvenlik konuları da yer alacak.

Yudhoyono, ülkelerin birlikte düzenlediği medya konferansında "İnsan kaçakçılığı ve ticaretiyle savaşmak adına daha iyi işbirliği yapmaya karar verdik. Bölgemizdeki insan kaçakçılığı olaylarını elimizden geldiğince önleyebilmeyi umuyoruz" dedi.

Avustralya medyasına göre Başbakan Julia Gillard ise Endonezya ile "sıkı işbirliğini" sıcak karşıladığını ve görüşmelerin "bir çok konuya değindiğini ve verimli olduğunu" söyledi.

İki lider, imzaladıkları mülteci takas anlaşmasını geliştirme ve mülteci tekneleri olaylarında beraber hareket etme kararı aldıklarını bildirdi.

Gillard, Avustralya'nın Endonezya ile başlatılacak bir takas programı fikrini inceleyeceğini söyledi.

Ülkelerin denizcilik kurumları da ileride olabilecek olaylarda teknelerle daha rahat iletişime geçebilmek için işbirliği içinde olacak.

Ancak Endonezyalı lider Avustralya'dan insan kaçakçılığından gözaltına alınan 54 mürettebatı serbest bırakmasını talep etti.

Batan botlar

İnsan kaçaklığı meselesi, geçtiğimiz ay iki mülteci teknesinin Avustralya ve Endonezya arasında batması üzerine gündeme geldi.

Teknelerden biri 21 Haziran'da Noel Adası açıklarında battı.

Olayda toplam 110 kişi kurtarıldı ve 17 kişinin öldüğü bildirildi, ancak teknenin aslen 200 yolcu taşıdığı düşünülüyor.

Bundan bir hafta sonra aynı bölgede batan ikinci teknede ise en az 4 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Avustralya'nın kuzey batı sahilleri açıklarında yer alan Noel Adası, Endonezya'ya daha yakın.

Ada, Avustralya'ya sığınmak isteyen mültecilerin en kısa yoldan Avustralya topraklarına ayak basması için en kolay ulaşılabilecekleri yer.

Mülteciler genelde kalabalık ve iyi korunmayan tekneler ile yolculuk ediyor.

Avustralyalı yetkililer, insanları tehlikeli yolculuklar yapmaktan caydırmanın bir yolunu bulmak istiyorlar, ancak iki ülke de bu konuda henüz bir çözüme varamadı.

Avustralya aynı zamanda Endonezya için bir kredi programına 1 milyar dolar yardım yapacağını bildirdi.

Ülkeler savunmada işbirliğini artırmak için bir mutabakat anlaşması imzaladılar.

Anlaşma kapsamında Endonezya'ya afet yardımı için 4 Herkül uçağı verilecek.