BIST 10.235
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.402,72
HABER /  GÜNCEL

En zalim internet dolandırıcıları

Online ortamda kimileri para için dolandırıcılık yaparken kimileriyse ilgi çekmek adına hastalık numarası yapıyor.

Abone ol

"İnternette ilgi çekmenin birçok yolu var. Ancak online forumlarda hastalıklı çocuk hikayeleri anlatanlar en çok acı verenler" diyor Jolyon Jenkins.

Küçük Charly Johns çalışkan bir çocuktu.

Sadece 6 yaşındaydı ve kanserdi ama azimle hastalığıyla mücadele ediyordu. Hastalığı ilerledikçe, tedavi için hastaneye daha sık girip çıkıyordu.

Bu durum Charly'nin annesi Anna için de çok zordu. Anna, Macmillan online kanser forumuna katıldı.

Online kanser forumunda onun çektiği acıları çekmiş insanlardan yardım ve destek aldı.

Anna, yıl boyunca forumdaki insanları Charly'nin durumundan haberdar etti.

'Charly genel olarak gayet iyi, çok mutlu, hayat ve heyecan dolu. Her şeye ilk gülen ve en son kahkaha atmayı bırakan o. Kimse Charly'ye bakıp katlandığı şeyleri tahmin edemez' yazdı foruma.

Ancak geçen Kasım ayında Charly verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Macmillan online forumu ağıtlarla doluydu. İnsanlar Charly'nin anısına şiirler yazdı, Charly'nin son isteğini yerine getirmek için kadınlar hatta erkekler bile tırnaklarına pembe oje sürdü.

Ama tüm bunlar yalandı. Gerçekte ne Charly vardı ne de Anna.

Her şeyin bir aldatmaca olduğu cenazenin gerçekleşeceği söylenen Paris'te bir kilisede Charly'nin kayıtlarına ulaşılamayınca meydana çıktı.

Suçu işleyeninse ergenlik çağında bir kız olduğu ortaya çıktı. 'Charly'nin internete koyulan resimleri ise kendi çocukluk resimleriydi.

Macmillan online forumdaki bir çok kişi olanlara inanmak istemediler. Hepsi de Anna'yla yakın sanal ilişkiler kurmuştu. Ergen bir kız çocuğunun bu olgunlukta olması imkânsızdı. Kullanıcıların çoğu forumu umutsuzluk içinde terk ettiler.

Macmillan forumunun üyelerinden Jackie Marshall "Bazı insanlar çok çaresiz. Ömrünün sonuna gelmiş insanlar aileleriyle paylaşmakta zorluk çektikleri sorunları tanımadıkları insanlarla paylaşıp rahatlamaya çalışıyorlar. Bu forum onlar için adeta bir can simidi" dedi.

Ancak Charly olayı Macmillan forum üyelerinin ilk aldatılışı değildi, Macmillan da sahtekarlar tarafından kullanılan ilk forum değil.

İnternetteki Münchausen sendromu

Amerikalı psikiyatrist Marc Feldman bu olayı 'internetteki Münchausen' olarak tanımlıyor. Münchausen sendromunda insanlar ilgi ve sevgi görmek için hasta taklidi yapıyor.

İnternet Münchausen'inin salgın bir hastalık gibi yayılarak forumlardaki güven duygusunu zedelediğini belirtmek abartı bir söylem olmaz.

Bazen bu sahtekârlar inanılmaz bir şekilde organize oluyorlar. ABD'nin Batı yakası kıyılarından Cara, kanserle savaşının yanı sıra HIV, anoreksiya ve kalp hastalığı problemlerini paylaştığı bir blog açtı.

Cara oksijen maskesi ve beslenme sondası taktığı hastane resimlerini bloğuna koydu. Nörolojik zorluklar dolayısıyla yüzünün kasıldığı ve konuşamadığı videoları çekip, internete yükledi.

Cara internetteki kadınla samimi oldu. Bu kadınlardan biri olan Lauren, Cara'nın adını koluna dövme yaptırdı ancak anlattığı herşey yalan olan Cara bir süre sonra ortadan kayboldu.

Kadınlardan bir diğeri ise kendi kanseriyle ilgili bir blog tutan moda tasarımcısı Kaylin Andres'di. Kaylin, Cara ile Skype'ta görüştü ve ona küçük hediyeler yolladı.

Kaylin, geçen yılın sonunda ise internete girdiğinde Lauren'ın Cara'nın hesabının sahte olduğu açıklamasını gördü. Kaylin çok şaşırdığını hatta yazılanları okurken kendine engel olamayıp göz yaşlarına boğulduğunu ifade etti.

Ancak geçtiğimiz haftalarda Cara sorunlu bir hamilelik geçiren İngiliz ergen bir kız çocuğu olarak tekrar ortaya çıktı. İnternet sahtekarlarında biçim değistirerek tekrar meydana çıkmak oldukça yaygın görülüyor.

Sanal alemde insanları aldatmak çok daha kolay

Hamilelik ya da yeni doğum yapmış olma yalanı onlar için oldukça verimli. İnternette, başka kadınların ultrason resimlerini çalıp internete yükleyen sonra da ölü doğum yapan kadınların girdiği forumlara girip bilgi toplayarak kendi hikayeleriymiş gibi anlatan kadınlar var.

Bu aldatmacaların en tuhafı ise Şikago'da yaşayan Rebeccah Beushausen'ın hikayesi. Beushausen, sadece hamile olduğu yalanını internette söylemekle kalmadı ayrıca çok gerçekçi oyuncak bir bebeğin resimlerini internete yükleyerek bunların yeni doğan bebeğinin resimleri olduğunu söyledi.

Bu hikayede ayrıca Rebeccah'nın Hıristiyan ve kürtaja karşı olan bir insan olan bir karakter olarak ideolojik fikirleri vardı. İnsanlara çok ciddi bir genetik bir hastalığı olmasına rağmen cenini hala taşıyabildiğini göstermek istiyordu.

Psikiyatrist Feldman, internette Münchausen'in Münchausen sendromuyla aynı olduğunu sadece farklı bir platformda gerçekleştiğini söylüyor.

Bazı durumlarda, internet sahtekarlığı gerçekten de hastalığın platform değiştirmiş hali olabiliyor. Forumlarda yıllarca sahte hastalıklar uyduran Amy adında bir kadın, ilk olarak kanser hastası olduğunu iddia etti. Daha sonra cinsel istismara maruz kalmış bir genç kızı oynadı. Amy de kendisinden yaşca büyük ve onun gibi sahtekar olan bir kadınla arkadaş oldu ve aldatıldı.

Bu tarz olaylar internet öncesine dayanıyor. Örneğin Amy çocukluğundan bu yana hastalık numarası yapıyor.

'Ben 9,5 yaşındayken, kız kardeşim beyin felci geçirdi ve annemin beni bıraktığını hissettim. Sırf bu yüzden göz muaynesinde bilerek yanlış cevaplar verdim ki tıpkı kız kardeşiminki gibi gözlük alabileyim' diyen Amy, hala psikolojik tedavi görüyor ve hastalığını yendiğine inanıyor.

Başka bir kadın ise ailesi tarafından sevilmediğini, topluma uyum sağlayamadığını hissettiğini ve forumların kabul gördüğü tek yer olduğunu söylüyor.

Ancak Münchausen sendromuna kıyasla internette insanları aldatmak çok daha kolay. İnternette tıbbi meslek eğitimli insanları kandırmak zorunda değilsiniz.

İnternette bu suçu işleyenler ilgiyi ve sevgiyi hak edecek hiç bir şey yapmamışken birden bire yoğun ilgi görüyor ve değerli olduğu hissine kapılıyor.

Online dolandırıcıların kolay para peşinde olması gibi, internette Münchausen hastalığı olan insanlar da kolay ilgi peşindeler. İnternette dolandırıcılığın bir çeşidi finansal sahtekârlıklarken diğeri de duygusal aldatılmalar. Duygusal olarak aldatılmaksa üstesinden hiç kolay gelinebilecek birşey değil.