BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

En serinleten tatlı

Ülke genelinde farklı adlarla ağızları tatlandıran ve Hatay’da "Haytalı" olarak bilinen tatlı gerek Antakyalılar gerekse kente gelen turis...

Abone ol

Ülke genelinde farklı adlarla ağızları tatlandıran ve Hatay’da "Haytalı" olarak bilinen tatlı gerek Antakyalılar gerekse kente gelen turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Süt ve nişasta karıştırılarak hazırlanan ve gül suyu ile tatlandırılan "Haytalı, Antakyalıların yaz aylarında serinleme seçeneklerinin başında geliyor. Antakya sokaklarında çeşitli dükkanlarda satışa sunulan Haytalı’yı eski bir Antakya evinde yemek ise özellikle turistlere ayrı bir zevk veriyor.
Kent merkezinde yer alan Affan Kahvesi yaz sıcaklarında serinlemek isteyen yerli ve yabancı konukların ilk duraklarından. Tarihi bir yapı olan kahvenin mistik bahçesinde konuklara sunulan Haytalı’nın çeşitlendirilmesinden misafirler de memnun. Süt ve nişasta ile hazırlanan tatlı küp küp kesilerek gül suyu ile tatlandırılıyor. İsteyenlere dondurma ile servis edilen tatlının özellikle yaz aylarında mideyi yormadığını söyleyen İşletme Sahibi Onur Sahilli, "Hatay usulü haytalıyı, Suriye’den getirdiğimiz özel vanilya ile hazırlıyoruz. Yaz aylarında sıcaklardan kaçıp serinlemek isteyenlere için Haytalı önemli tatlıların başında geliyor. Kahvemizin 100 yıllık bir geçmişi var insanlar buraya gelince tarihi bir mekana gelmiş gibi hissediyor bir çok ünlüye ev sahipliği yaptık ve haytalımızı ikram ettik. Özellikle dondurmalı haytalının tadını çok seviyorlar ve bir daha gelmek üzere buradan ayrılıyorlar" dedi.
Haytalı tatlısının sıcak yaz günlerinde serinletici bir tatlı olduğunu ifade eden Ayşenur Özener ise haytalıyı hafif ve dondurmalı olduğunu tercih ettiğini yaz aylarında severek tükettiklerini belirtti.
Haytalıyı yaz aylarında özellikle serinlemek için yediklerini söyleyen Selim Havlioğlu ise, “Ben çocukluğumdan bu yana haytalıyı yerim şu an bu tatlıyı kendi çocuklarımla beğenerek beraber yiyoruz“ dedi.
(İHA)