BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.395,48
HABER /  DÜNYA

İstanbul ormanları Ayda teyzeye emanet

İstanbul’un oksijen deposu Aydos ormanlarında yangın gözetleme kulesinde görevli Ayda Kır, elindeki dürbün ile 24 saat yemyeşil ormanları iz...

Abone ol

İstanbul’un oksijen deposu Aydos ormanlarında yangın gözetleme kulesinde görevli Ayda Kır, elindeki dürbün ile 24 saat yemyeşil ormanları izleyerek yangınlara karşı korunmasını sağlıyor.
Sultanbeyli Aydos Gözetleme Kulesi’nde 30 yıldır ormanları gözetleyerek yaşamını sürdüren Ayda Kır, gençlere adeta taş çıkartıyor. Şehrin kirli havası ve gürültüsünden uzakta doğayla iç içe bir yaşam süren Giresunlu 55 yaşındaki Ayda Kır, 25 yıldır eşiyle birlikte İstanbul’un ciğerleri olan ormanları gözetliyor. Eşi 60 yaşındaki Mehmet Kır’ın emekli olmasından sonra bayrağı devralan Ayda Kır, eşiyle keyifli bir yaşam sürüyor. Dürbünle sürekli ormanları gözetleyen Kır, orman içinde duman gördüğünde anında telsizle merkeze bildiriyor.

BİR ELİNDE DÜRBÜN, DİĞER ELİNDE İĞNE İPLİK
Yaklaşık 30 yıldır gözetleme kulesinde eşi ile görev yapan Ayda Kır’ın evi de aynı yerde bulunuyor. İstanbul ve Adalar manzaralı kulede telsizini yanından ayırmayan Ayda Kır, iğne ipliği de elinden düşürmüyor. Her saat başı telsizden raporunu veren Ayda Kır, Adalar manzarasında iğne oyası yapmanın keyfini çıkartıyor. Ayda Kır, zaman zaman güvenlik kamerasından da etrafı gözetliyor. Duman algılayıcı sensörü bulunan kameralar, en küçük yangında bile uyarı veriyor.
Şehir merkezinden metrelerce yükseklikte ormanın içinde sakin bir yaşam sürdüren Ayda Kır, evinin önüne yaptığı bahçede de sebzelerini yetiştiriyor. Boş vakitlerinde bahçesi ile ilgilenen Kır, bulaşıklarını ise kapısının önündeki deponun çeşmesinde yıkıyor. İlkel yaşam şartlarına rağmen ormanları sevgiyle koruyan Ayda Kır’ın en büyük isteği ise oğlunun aynı işi yapması.
İki oğlunu kulede büyüttüğünü dile getiren Kır, “Çocuklarım buraya geldiklerinde çok küçüktü. Bir tanesi 2, diğeri 1 yaşındaydı. Okula yürüyerek gidip geliyorduk. Artık büyüyüp evlendiler. Şimdi çok rahat. Gözetleme yapıyoruz, ormanı gözetliyoruz. Yangın çıkınca haber veriyoruz. 29 senedir buradayız. Zorlukları da var, kolaylıkları da var. Biz alıştık. Ömrümüz bu dağlarda geçti. Çocuklarımızı buraya vermek istiyoruz. Büyüklerimize sesleniyorum, onların da burada olmasını istiyoruz” dedi.

“AYDOS ORMANLARI BANA EMANET”
Yangın gördükleri zaman şeflerine haber verdiklerini ifade eden Ayda Kır, “Piknik yapanlar biraz daha dikkatli olsunlar. Dikkatli ateş yaksınlar. Eşim ile sürekli buradayız. İznimiz bile yok. Birimiz yorulduğu zaman, diğerimiz gözetliyoruz. Sabah 9’da çevrime katıldıktan sonra kahvaltı yapıyoruz. El işi yapıyorum, bahçemle ilgileniyorum. Burası iyi ama sıkıcı. Sessiz ve sakin. Biz alıştık ama çocuklarım geldiği zaman canları sıkılıyor. Akrabalarımız geliyor. Misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Sultanbeyli, Uzundere, Kayışdağı civarını biz gözetliyoruz. Aydos ormanları bize emanet” diye konuştu.
(İHA)