BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

En az yeşillikler kadar yağlıklı

Uzmanlara göre patates ve karnabahar unutulan besin kaynakları...

Abone ol

Karnabahar, soğan, mantar ve şalgamın besin ve lif açısından önemli olduğu açıklandı. Potasyum, magnezyum ve C vitamini açısından zengin olan bu besinlerin yeşil sebzeler kadar sağlıklı olduğu belirtildi.

Bilim insanlarına göre beyaz renkli yiyecek de yeşil renkli yiyecek kadar önemli. Yapılan araştırmada uzmanlar patates ve ve diğer beyaz sebzelerin besin açısından sık sık gözardı edildiğini düşünüyor. Ama uzmanlara göre onlar da en az yeşil sebzeler kadar sağlıklı.

Bilim insanları karnabahar, soğan, mantar ve şalgam gibi beyaz sebzelerin temel besin ve lif için önemli katkı yapacağını belirtiyor. ABD'nin Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi uzmanları beyaz sebzelerin 'unutulmuş besin kaynağı' olduğunu söylüyor ama kendi alanlarında bir besin santrali olduklarını ifade ediyor.

Prof. Connie Weaver renginin bir sebzenin besin değerini göstermeyeceğine vurgu yaparak "Günlük olarak çeşitli sebze ve meyve tavsiye edilir. Bunlar arasında koyu yeşil ve turuncu sebzeler de var. Ama bunların arasında beyaz sebzeler yokturdur, bunlar lif, potasyum ve magnezyum açısından zengin olsalar bile. Genelde de çok fazla sebze yemiyoruz" dedi.

Advances in Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmada bilim ekibi beyaz sebzelerde sağlam derecede besin içerdiklerini tespit etti. Örneğin patates alındığında özellikle lif, potasyum ve magnezyum açığı kapanmış olur. Ayrıca beyaz sebzelerin tüketilmesi genel anlamda da çocuk, genç ve yetişkinlerde sebze tüketimini artırır. Prof. Weaver "Patates bütün yanlarıyla önerilecek sağlıklı bir yiyecek" dedi.

İngiliz Diyet Derneği'nden Alison Hornby "Patates karbonhidrat sayılıyor ve çoğunlukla enerji veren yiyecek olarak biliniyor ama o ayrıca C vitamini açısından da zengin bir sebze. Sindirim sistemi için çok iyi olan dirençli nişasta içeriyor. Bu da kanser ve yüksek kolesterole karşı insanı korıyor. Ayrıca B vitamini açısından da kuvvetli. Düşük yağ içerdiği için çok yararlı enerji verir" dedi.

Prof. Weaver ayrıca karnabaharın kansere karşı koruyucu etkisinin olduğunu belirtti.