BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

En acı bayram ziyareti

Uygun ilik bulunamadığı için 9 yaşında hayatını kaybeden Emir Efe Cömert’in ailesi ve okul arkadaşları, bayramın ilk gününde küçük çocuğun m...

Abone ol

Uygun ilik bulunamadığı için 9 yaşında hayatını kaybeden Emir Efe Cömert’in ailesi ve okul arkadaşları, bayramın ilk gününde küçük çocuğun mezarını ziyaret etti. Efe’nin önceki bayramlarda oynadığı arabalarını mezarına koyan anne Nigar Cömert, gözyaşlarına boğuldu.
6 yıldır gördüğü lösemi tedavisi sonrası uygun ilik bulunamaması üzerine doğum gününe iki gün kala hayatını kaybeden Emir Efe Cömert’in ailesi Ramazan Bayramı’nı acı içinde karşıladı. Aile, yıllar sonra ilk kez ayrı geçirdikleri Ramazan Bayramı’nda minik Efe’nin Beylikdüzü Kavaklı’daki mezarını ziyaret etti. Akrabaları Efe için Kur’an okurken, anne Nigar Cömert minik Efe’nin mezarına önceki bayramlarda birlikte oynadıkları oyuncak arabaları getirdi. Efe’nin mezarı başında dua okuyan anne Nigar Cömert, baba Aydın Cömert ve akrabalarına Efe’nin okul arkadaşları Arda ve Şimal de eşlik etti.
Efe’nin mezarı başında gözyaşları içinde konuşan anne Nigar Cömert, bayramlarda Efe ile oyun alanına gittiklerini ifade ederek, “Çok zor. Gün geçtikçe daha zor oluyor, özlüyorsunuz. Özlemek bambaşka bir şey. Her geçen gün daha fazla özlüyorsunuz. Kelimeler yetersiz kalıyor. Ev yakın olduğu için her gün geliyorum, ziyaret ediyorum ama bugün özel bir gün. Biz bayram sabahları normalde Efe dışarı gitmediği için oyun alanına gidiyorduk. Onun yerine buradayız. Getirebileceğimiz başka bir şey olmadığı için ancak çiçek ve oyuncak getirdik. Bazen buraya oyuncak bırakıyorum mutlaka birini mutlu ediyor, çocuklar buradan alıyor” dedi.
Türkiye’de ilik bekleyen ve beklerken hayatını kaybeden çok çocuk olduğunu söyleyen anne Cömert, “İlik bekleyen ve ilik beklerken hayatını kaybeden çok çocuk var. Daha önce de söylemiştim. Baktığınızda Amerika’da hasların yüzde 85’ine ilik bulunabilirken, Türkiye’de bu o kadar düşük bir oran ki; 5 tane hastadan ancak tanesine bulunabiliyor. Burada tek kurum üzerinden gidiliyor, tek eleman ve tüm Türkiye’ye yetersiz kalıyor. Türk Kök projelerinden bahsediliyor ama belki Cerrahpaşa olabilir Akdeniz Üniversitesi olabilir direk laboratuvarlar orada olursa çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. LÖSEV’in bu konuda hazır bir laboratuvarı var. Onun bir an önce devreye geçirilmesini istiyorum. Çünkü bu testler Türkiye için çok pahalı testler. Orası insanlara ücretsiz hizmet verecek” diye konuştu.
Laboratuvarların faaliyete geçmesi için Sağlık Bakanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e çağrıda bulunan Nigar Cömert şunları söyledi:
“Tekrar Sağlık Bakanlığı’na, tekrar Aileden Sorumlu Bakanımız Fatma Şahin’e seslenmek istiyorum; ne olursunuz telefonumu her şeyimi bıraktım. Bir şeklide onlara ulaşmam gerekiyor. Sağlık Bakanımız ne güzel Edirne’de bir iftar programında bir tane hastanın annesinin önünü kesip de orada hastayı tedavi ettirme sözü vermişti. Türkiye’de bir tane hasta yok. Yılda bin 500 kişi bu hastalığa yakalanıyor. O yüzden bir tane hastayı mutlu edebiliyorsa bin 500 tane hastayı mutlu etmek çok daha fazla mutlu eder insanı. O konuda özellikle kendisinden rica ediyorum çünkü bir baba olduğunu biliyorum, onun da evlatları var, torunları var. Bu konuda laboratuvarların faaliyete geçmesi için hep birlikte bizim de yapabileceğimiz çok şey var. Bize destek olacak çok aile var. Herkes bir şeyler yapmaya hazır yeter ki büyüklerimiz de bize hadi yapalım desin. Aksi taktirde çok çocuğu kaybederiz.”
Öte yandan, daha önce oyunlar oynadıkları Efe’yi mezarında ziyaret eden Arda, üzgün olduğunu ifade ederek, “Onunla çok oyun oynardım, ona duamızı getirdik” derken bir diğer arkadaşı Şimal ise “Onunla beraber çok oyun oynardık. Evine giderdik onun arabalarıyla oynardık. Çok iyi bir arkadaştık” dedi.
(İHA)