BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Emre Uslu Gülsuyu gerçeğini yazdı

Son günlerde çatışma haberleriyle gündeme gelen Gülsuyu mahallesinde neler oluyor. Olayın perde arkasında neler var?

Abone ol

Yazar Emre Uslu'ya göre Gülsuyu'ndaki çatışmaların altında mahalleye kimin hâkim olacağı, rantı kimin paylaşacağı tartışması yatıyor.

Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu Gülsuyu'nda uyuşturucu çeteleri ile DHKP-C'nin iktidar savaşını yazdı.

Gülsuyu'nda olan bitene dair en ayrıntılı yazıyı Emre Uslu kaleme aldı. Terör olaylarıyla ilgili dikkat çeken yazılarıyla bilinen Uslu, bu kez Gülsuyu'nu bugünkü çarpıcı detaylarla anlattı. Olayların fotoğrafını çeken yazara kulak veriyoruz:

MAHALLE DÖRDE BÖLÜNMÜŞ

"Gülsuyu Mahallesi fiilen dörde bölünmüş durumda. Mahallenin en üst tarafları PKK, orta tarafları DHKP-C ve MLKP örgütlerinin fiilî kontrolü altında. Mahallenin alt tarafları Bingöllü bir çete tarafından terörize ediliyor. Zaten çeteye de “Bingöllüler Çetesi” diyorlar...

TORBACILARDAN HARAÇ ALIYORLAR

Çete çok büyük bir çete değil; yaklaşık 30 kişiden oluşuyor, ama oldukça gözü kara bir grup. Çetenin kurucuları dört kardeş: Mesut Turan, Zafer Turan, Ahmet Turan ve Aytekin Turan. Çetenin üyeleri uyuşturucu satmıyor. Ancak o mahallede uyuşturucu satan torbacılardan haraç alıyor ve böylece onlara yol veriyor. Ayrıca tahsilat işleri yapıyor.

AĞCA KİRVELİK YAPMIŞ

Çete’nin ideolojik bir derinliği yok, ancak kendilerini Ülkücü gibi yansıtıyorlar. Çete üyelerinin Facebook hesapları kurt işaretli fotoğraflarla dolu. Daha önemlisi şu: İlkbaharda çete üyelerinden birinin sünnet düğününde Mehmet Ali Ağca kirvelik yapmış. Sedat Peker ise düğüne çiçek göndermiş. Ancak polis kaynakları çetenin Peker’in adamları olmadığını düşünüyor. Polis Sedat Peker’le Bingöllüler Çetesi’nin Maltepe orijinli olduğu için tanıştığını düşünüyor. “Peker de Maltepe’den çıktı” diyorlar.

Polis son yaptığı operasyonla çete üyelerinin en etkili isimlerini gözaltına aldı. Hâlen firarda olan birkaç sanığın yakalanmasına çalışılıyor. Hatta çete üyelerinden birkaçı polisten kaçarken Gebze’de polisle çatışmaya girdi. Ancak polis bunları etkisiz hâle getirerek yakaladı.

DHKP-C PROPAGANDA YAPIYOR

Çatışmaların bir tarafında işte bu “Bingöllüler Çetesi” var. Öbür tarafında ise sol örgütler, özellikle DHKP-C... DHKP-C medya içindeki sol eğilimden yararlanarak yoğun bir propaganda yapıyor. Sanki örgüt uyuşturucu satışına karşı çetelerle mücadele ediyor da çatışmalar bu nedenle başlamış gibi sunuluyor.

DHKP-C TORBACIYA GÖZ YUMUYOR

Evet, DHKP-C’nin kendisi uyuşturucu satmıyor ama uyuşturucu dağıtan bir diğer torbacı ekip var ve iddialara göre, ona göz yumuyor. DHKP-C N.B. ve adamlarının uyuşturucu dağıtımına ses çıkarmıyor.

N.B ÖRGÜTE SIĞININCA KAVGA ALEVLENİYOR

Daha ilginci şu: N.B. bir dönem yukarıda anlattığım çetelerle birlikte hareket ediyor. Ancak çete üyeleriyle aralarında anlaşmazlık çıkınca N.B. DHKP-C’ye sığınıyor. Çete N.B.’yi öldürmek istiyor örgüt ise bu uyuşturucu satıcısını muhafaza ediyor. Büyük olasılıkla da çete ile örgüt arasındaki çatışmalar da bu nedenle alevleniyor.

PANKART AÇAN KİŞİYİ YÜZ METRE SÜRÜNDÜRMÜŞLER

Emniyet kaynaklarına göre çatışmalar Göksel isimli çete üyesinin Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerine saldırarak dokuz kişiyi yaralamasıyla başlıyor. Göksel yaralama olayından sonra Antalya’ya kaçıyor. Daha sonra Gültepe’ye yeniden dönüyor. Bu olaylara karşı pankart açan ESP üyelerinin içinde pankart açan birinin kafasına silahı dayayıp yüz metre süründürüyor. Daha sonra da çekip gidiyor. Böylece mahallede korku yayıp üstünlüklerini ilan ediyorlar...

Çatışmalar yoğunlaşınca DHKP-C militanları çete üyelerinin müdavimi olduğu S.Ç. adlı mekânı basıp çete üyeleriyle çatışmaya girdi. Çete üyelerinden kimse yaralanmazken DHKP-C’lilerden yaralananlar oldu. Bu nedenle örgüt üyeleri geri çekildi.

EMNİYET ÇETE ÜYELERİNİ GÖZALTINA ALDI

Emniyet, sonunda operasyon yaptı ve çetenin tüm üyelerini gözaltına aldı. Hatta Emniyet’in operasyonu sırasında DHKP-C üyeleri olaya müdahale eden Emniyet’in zırhlı aracına ateş açtı. Seken kurşunlardan bir kadın yaralandı. Ancak medyada bu sanki örgüt üyeleri ile çete arasındaki çatışmada yaralanmış gibi sunuldu.

DHKP-C YARALILARI POLİSE KONUŞMADI

Polis, çetelere karşı mücadele ettiğini söyleyen DHKP-C örgütü üyelerinin çete üyelerinin yaptıkları ile ilgili polise ifade vermediğini belirtiyor. Hatta yaralı DHKP-C üyeleri dahi polise tek kelime konuşup olayları anlatmadı.

RANTI KİMİN PAYLAŞACAĞI TARTIŞMASI

İşin özü şu: Gülsuyu Mahallesi’ndeki çatışmaların altında mahalleye kimin hâkim olacağı, rantı kimin paylaşacağı tartışması yatıyor. Bu, bir tür iktidar mücadelesi...