BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Emekliler boş yere heveslenmesin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli maaşlarıyla ilgili iddia edilen artışların yapılmayacağını söyledi.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli maaşlarıyla ilgili çalışmaya yönelik “Bu konuda gerçekçi olmak, neyi yapabileceğimizi, neyi yapamayacağımızı iyice hesap etmek, buna göre de emeklilerimizin sorunlarını çözecek tedbirler almakla karşı karşıyayız” dedi.

Dinçer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, toplantıda 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda bakanlığın daha önce ilkesel bazda hazırladığı tekliflerin gözden geçirildiğini belirtti.

Konuyla ilgili işçi ve işveren sendikalarının değerlendirmelerini aldıklarını ifade eden Dinçer, görüşmelerin sonunda daha ayrıntılı bir çalışma yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Yapılacak çalışmada her sendikanın çözüm önerileri hazırlayacağını dile getiren Bakan Dinçer, şunları söyledi:

“Daha önceden vardığımız mutabakata uygun olarak bir sonuç elde edebilirsek yeni çalışmalarımızı toplumun gündemine taşıyacağız. Daha önceden hazırlanmış olan kanun tasarısı Meclis'in gündeminde bekliyordu. Bizim için o kanun tasarısı bir zemin oluşturacak. Bunun üzerine daha çok anlaşabileceğimiz, sendikalarımızın özgürlüklerini artıran, toplu iş sözleşmesinin önündeki engelleri kaldıran, yeni düzenlemeler ve fırsatlar yakalayabilirsek onu gündeme getireceğiz, aksi takdirde Meclis'in gündemindeki mevcut kanunu desteklemeye devam edeceğiz. Hazırladığımız strateji üzerine çalışmamız devam edecek. 25 Kasımda yeniden bir araya geleceğiz.”

Bakan Dinçer, sundukları taslağın içeriğiyle ilgili soruya “Bizim sunduğumuz taslak, ilkeleri içeren bir taslaktı. Hem sendikalarla ilgili hem de toplu iş sözleşmesiyle ilgili ILO'nun, Avrupa Birliğinin standartlarını öngören, bizim ülkemizdeki mevcut sorunları göz önünde bulunduran, ilkesel bazda teklifler içeriyordu. Bu teklifler üzerinden katıldıklarımız ve katılmadıklarımız üzerine değerlendirmeler yapıldı. Bunu daha ayrıntılandıracağız. Ondan sonra belki de yeni bir taslak oluşturmak için çaba sarf edeceğiz” yanıtını verdi.

Ömer Dinçer, toplantıda fikir birliğine varılan konuların sorulması üzerine de belirli bir konuda fikir birliğine varma endişesiyle toplantı yapmadıklarını söyledi. İşçilerin sendikalara üyelik aidatlarının ödemesinde halen uygulanan”Check off” sistemiyle ilgili bir soruya Dinçer, şu yanıtı verdi:
“Check off sistemi konuldu ya da kaldırıldı diye bakmak yerine mevcut sendikacılık sistemi içindeki sorunların sıralandığını varsayın. Çünkü check off sistemi bazı sendikalarımızın kabul etmediği bir husus. Biz orada sorunları alt alta sıraladığımız zaman bunlarla ilgili bir bütünlük yakalamak gerektiği kanaatindeyiz. Meseleye tek tek baktığımızda sorunlarının çözümünün daha zor olduğunu düşünüyoruz. Bir bütünlük içinde eğer topyekun, mesela sendikalaşmanın daha rahat ve daha özgür olacağını varsayacağımız bir ortamda sendika üyeliklerinin kolaylaştırıldığı bir zemin içerisinde belki check off sistemi öyle çok tartışılmayacak. Dolayısıyla bütünlüğü gözden kaçırarak tek tek meseleye bakmadık.”

EMEKLİ MAAŞLARI

Emekli maaşlarının dengelenmesini öngören çalışmayla ilgili soru üzerine Bakan Dinçer çalışmanın henüz neticelendirilmediğini belirtti. Emeklilerin içinde bulunduğu geçim sıkıntısının farkında olduklarını dile getiren Dinçer, emeklilik sistemindeki sorunları da görüp bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Söz konusu çalışmaların kamuoyunda farklı üslupla tartışıldığını dile getiren Dinçer, şunları söyledi:

“Kamuoyunda emeklilerimizin alacağı maaşların artış, zam oranlarına varana kadar farklı üslupta tartışmalar oluyor. Bunların doğru olmadığı kanaatindeyim. Biz henüz kamuoyuyla çok somut bir şey paylaşmış değiliz. Biz sadece olaydan haberdar ettik. Bu konuda gerçekçi olmamız gerektiği kanaatindeyim. Hükümetimiz orta vadeli programı açıkladı ve kamuoyu ile paylaştı. Bir de biz küresel kriz süreci içinden geçmekteyiz. Bu konuda gerçekçi olmak, neyi yapabileceğimizi, neyi yapamayacağımızı iyice hesap etmek buna göre de emeklilerimizin sorunlarını çözecek tedbirler almakla karşı karşıyayız. Bu yüzden çok popülist yaklaşımları desteklememek gerektiği kanaatimdeyim. Sorunları çözebilecek tedbirleri de elimizden geldiği kadar gözden geçireceğiz ve yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız.”