BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.400,85
HABER /  DÜNYA

Emekli öğretmenin kabak kemane merakı

Eskişehir’de yaşayan emekli beden eğitimi öğretmeni Cuma Mant, kabak kemane yapma hobisini ilerleterek gereken su kabaklarını kendi bahçesin...

Abone ol

Eskişehir’de yaşayan emekli beden eğitimi öğretmeni Cuma Mant, kabak kemane yapma hobisini ilerleterek gereken su kabaklarını kendi bahçesinde yetiştirmeye başladı.
Kurtuluş Mahallesi Cami Sokak’ta bulunan 4 kartı bir apartmanın 2. katında ikamet eden ve binanın önündeki küçük bahçeye ektiği su kabaklarını büyük bir ilgiyle yetiştiren Mant (68), kuruttuğu kabaklardan, yakın çevresindeki kişilere hediye etmek için kemane yapıyor. 31 yıllık öğretmenlik yapan ve emekli olduktan sonra kabak kemane yaparak vaktini geçirdiğini anlatan Cuma Mant, ‘‘Emekli olduktan sonra boşta kaldım. Boşta kalan insan ya kahveye ya da başka bir yere gider, ama ben kabak kemane yapmayı tercih ettim. Soğuk günlerde kömürlükte, yazın da arka bahçede çalışıyorum. Benim makinem keser, testere ve mengene. Bu işi amatör olarak sürdürüyorum. Para peşinde değilim. Para için yapmıyorum’’ dedi.

BAHÇESİNE EKTİĞİ TOHUMLARLA 50 KABAĞI OLDU
Bahçesine ektiği kabakların çekirdeğini Aydın’dan getirttiğini anlatan Mant, ‘‘Aydın’da kardeşimin kızı öğretmenlik yapıyor. Kardeşim Aydın’a giderken kabak kemaneyi çok sevdiğimi ve oradan kabak çekirdeği getirmesini söyledim. O da bana çekirdek yerine 3 tane kabak getirmiş. Ben o 3 kabağı değerlendirdim, içindeki çekirdekleri de bahçeme ektim. Şimdi yaklaşık 50 tane kabağım oldu. Bu kabakların hepsi elbette kemane yapımında kullanılmıyor. Belli büyüklükte olanları bu işi için ayırıyorum. Diğerlerini ise süs olarak kullanmaları için talep eden akraba ve komşularıma dağıtacağım ’’ şeklinde konuştu.
Kabak kemaneden önce bağlama kursu verdiğinden bahseden Mant, kronik bronşit hastalığından dolayı kursu bıraktığını ve hastaneden kalan boş zamanlarını ise kabak kemane yaparak değerlendirdiğini aktararak, büyük uğraş verdiği kemaneleri satmayı düşünmediğini söyledi.

YÜREK ZARINDAN YAPILAN KEMANENİN SESİ YÜREKTEN GELİYOR
Kabak kemanelerin yapımında kullandığı yürek zarlarından bahseden Cuma Mant, şunları kaydetti:
‘‘Kemanelerimde, kuruttuğum boğa yüreğinin zarlarını kullanacağım. Ben bunları aldım ve üzerindeki yağları ayırdım. Yürek zarından yapılan kabak kemanenin sesi gerçekten yürekten gelen bir ses.’’
Mant’ın komşuları ise yetiştirdiği su kabaklarından dolayı memnuniyet duyduklarını anlattı.
(İHA)