BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.245,54
HABER /  EKONOMİ

Elektrik ve doğalgaza zam var mı?

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektriğe gizli zam yapıldığı iddialarına cevap verdi.

Abone ol
Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik satış fiyatında gizli veya açık zam yapılmadığını söyledi. Böyle bir durum olsaydı "söyleriz zaten" diye konuşan Yıldız, doğalgaz ve elektiriğe şu an herhangi bir zammın söz konusu olmadığını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bu sabah Gazprom yetkilileriyle bir araya geldiniz. Rusya'dan alınan doğalgazda indirim konusunda bir ilerleme kaydedildi mi?

Hatırlarsanız bu kamuoyuna açılmamı bir toplantıydı. Gazprom başkanı yaklaşık 30 kişilik bir heyetle birlikte geldi. Bundan önce iki seans yapmıştık ama istediğimiz noktaya gelememiştik. Bugün sabah yaptığımız kahvaltılı toplantıda ileriye dönük her iki ülkenin de ümitlenmesi gereken çok iyi cümleler kullanıldı. İnşallah önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz. Güney akım projelerinden tutunda doğalgaz fiyatlarına varıncaya kadar. Tabi ham petrol fiyatlarına bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının da düşüyor olması kendilerine bu müzakere de zorlayan unsurlardan birisi olduğundan bahsettiler. Hem formülden dolayı düşüyor hem de siz artı bir indirim istiyorsunuz bunların hepsi ağır geliyor dendi. Biz neleri istediğimizi ve hangi gerekçe ile istediğimizi vatandaşlarımız, sanayicimizin ve yaklaşık 10 milyon adet abone için bunu konuştuğumuzu belirttik. Daha sonra teknik düzeyde arkadaşlar devam ettiler. Türk akımının da artık güney akımı yerine kullanılan Türk akımının da üzerinde daha reel ortama geçen hukuki bağlayıcılığı olmayan metinden artık bundan sonra daha farklı metinlere geçilmesiyle ilgili bir prensip kararı aldık.
 
Yayınımızdan hemen önce bir açıklama geldi. Gazprom'dan ve yeni döşenen hattan Türkiye'ye ilk gaz akışının Aralık 2016 tarihinde bir takvim uzlaşması oldu ve bu tarih üstünde mi oldu?
 
Açıklama yeni mi yapıldı? Hemen hemen eşzamanlı gibi olmuş olacak, 4 boru hattının 63 milyar metreküplük, Karadeniz'i doğudan batıya doğru geçecek olan güney akım ki kendini artık Türk akımı ismine bıraktı. Öncelikle birinci borudan başlamak 2016'nın sonuna kadarda hem Trakya ile alakalı bir kısım tespitleri yapmak hem de doğalgaz boru hattının döşenmesine başlamak. Tabi mavi akımla alakalı kapasite artışını tekrar konuştuk. Çünkü 2016'nın sonuna 2017 yılının başındaki kışa bu boru hattını yetiştiriyor olmak çok ama çok önemli bir konu. Bu konuyla alakalı önümüzdeki hafta tekrar davet ettik. Özellikle ham petrol fiyatlarının düşüşüyle birlikte Rusya ekonomisinin bu projeye olan katkıları ne düzeyde olacak bütün bunlar üzerinde daha detaylı bir görüşme yapacağız. Görüşmeden her iki tarafta memnun olarak ayrıldı. Bizim ayrılma bir parçamız henüz müzakerenin sonuna gelmediğimiz noktada her iki görüşmeyi de beraber taşıyabilmektir. 
 
Aslında siz daha evvel bu indirimin daha çok BOTAŞ'ın hesaplarına yansımak üzere talep edilen bir indirim olduğunu, doğalgaz fiyatlarına etkisi olmayacağını açıkladınız ama indirimin miktarını bu ikinci bölüme de doğalgaz fiyatlarına vatandaşa yansıyacak oranda olması mümkün mü? 
 
Bizim amacımız böyle bir noktaya gelebilmek. Türkiye'deki doğalgaz fiyatları şu andaki doların paritesinin bu kadar yükseliyor olmasına rağmen 2008 yılı Kasım ayı fiyatlarıdır. 6 yıldan daha fazla bir zaman geçmiş ve aynı fiyattan satıyoruz. AB üyesi ülkelerinde en ucuz doğalgaz fiyatlarını satıyoruz. Sanki ham petrol varil fiyatı 50 dolarlar seviyesindeymişçesine hükümet vatandaşına, sanayicisine bu doğalgazı bu fiyatlardan vermiş anlamı çıkar. Yani biz bu indirimi çok daha önceden yapmış oluyoruz. 6 milyar TL'lik borcu var Botaş'ın hazineye ve gümrüklere. O borcunu ödedikten sonra kalan hesap bize bundan sonraki edeceğimiz cümleyi söyler. Gerçekçi olmamız lazım ama elde edilen bütün kazanımların vatandaşımız ve sanayicimiz için olduğunu bütün kesimler bilirler. 
 
Son günlerde bazı dağıtım şirketlerinin sayaç okuma sürelerini uzatmasından dolayı fatura bedellerinin yüksek geldiği yönünde vatandaştan şikayetler var. Bu uygulama normal mi mevzuat buna izin veriyor mu? 
 
Türkiye'de 21 dağıtım şirketi var. Biz bunları 13 milyar dolar karşılığında özelleştirdik. Özelleştirdik ama biz bu mal varlıklarını satmadık işletme haklarını verdik. Hal böyle olunca her türlü yapılan iletim hatları yine devletindir. Bunların nasıl işletileceği ile ilgili hükümler ortaya konmuştur. Sayaçları zamanında okumuyorsa bununla alakalı ikazlarımızı yaptık kendilerine. Elektrik fiyatlarına gizli veya açıktan bir zam konusu söz konusu değil. Yapsak söyleriz zaten. Ama faturalama dönemi ile alakalı bunu şu veya bu gerekçe ile geciktirmiş olanlar onu telafi edecekler ve vatandaşımız bir artı ücret yansıtmayacaklar.

Doğalgaz fiyatlarının seyri konusunda nasıl bir öngörünüz var?
 
Herhangi bir zaman hem elektrikte hem doğalgazda bir zam söz konusu değil.
 
2014 yılında elektrik üretim yatırımlarında istediğiniz ya da öngördüğünüz seviye de bir gerçekleşme oluştu mu?
 
2014 yılında arzımız talepten daha fazla hale gelmiştir. Türkiye'de siyasi istikrara duyulan güvenin ve bunun sürdürülebilir oluşuna olan inancın daha da arttığını görüyoruz. Bu bizim yatırımlarımızı da arttırdı. Şu anda yaklaşık yüzde 12'ler civarında arzımı talepten daha fazla. Hem rekabetçi ortamı hem serbest piyasada satılan elektrik fiyatlarını daha olumlu manada etkilemiştir. Bir üretici bir tüketici ile ikili anlaşma yaparak yüzde 8-10 civarında daha uygun elektrik alan sanayicilerimiz var. En son geldiğimiz noktada biz 5 bin 200 megavatlar civarında 2014 yılında bir kurulu güç daha ekledik.