BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.440,70
HABER /  DÜNYA

Ekmeklerini kendileri yapıyorlar

Anadolu’da bazı köylerde yaşayan kadınlar, evlerinin ihtiyacı olan ekmekleri, köy fırınlarında imece usulüyle pişiriyorlar. Kadınlar, sac üz...

Abone ol

Anadolu’da bazı köylerde yaşayan kadınlar, evlerinin ihtiyacı olan ekmekleri, köy fırınlarında imece usulüyle pişiriyorlar. Kadınlar, sac üzerinde yapılan yufkanın dışında, pide şeklindeki ekmeklerini, köy fırınlarında kendilerinin pişirdiklerini, mecbur kalmadıkça, marketlerde satılan ekmeklerden almadıklarını söylüyorlar.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Kızık köyünde de kadınlar, muhtarlık tarafından köye yaptırılan fırınlarda ekmeklerini pişiriyorlar. Kızık köyü sakinlerinden Habibe Kendir, yaptıkları ekmeğin ununu ve mayasını satın aldıklarını, başkaca hiçbir katkı maddesi katmadan, ekmeklerini kendilerinin pişirdiğini söyledi. Habibe Kendir, ’’Köydeki bütün kadınlar, ekmeklerimizi köyümüzdeki fırınlarda pişiriyoruz. Köyümüzde muhtarlığın yaptırdığı 3-4 tane fırın var. 3-5 arkadaş ya da komşu birleşiyoruz ve her ay gelip burada hamurumuzu açtıktan sonra ekmeklerimizi pişiriyoruz. Mecbur kalmadıkça marketten hazır ekmek almıyoruz. Unumuzu alıp ekmeklerimizi kendimiz yaptığımız için, ekmeklerimiz tamamen doğal oluyor. İçimizde hiç kuşku kalmadan ekmeklerimizi çocuklarımızla ve eşimizle birlikte yiyoruz. Her ay gelip burada ekmeklerimizi yapıyoruz. Pişirdiğimiz ekmekleri, derin dondurucuda uzun süre muhafaza da ediyoruz’’ dedi.
Fırında sadece sade ekmek ya da pide yapmadıklarını, peynirli, patatesli ve kıymalı pide bile yaptıklarını kaydeden köy sakinlerinden Ayşe hanım da, yaptıkları ekmekleri, eşlerine, dostlarına ikram ettiklerini, başka yerlerde ikamet eden çocuklarına da gönderdiklerini söyledi. Ayşe hanım, ’’Köyümüzün sadece ekmeği değil, yetiştirdiğimiz diğer sebze ve meyvelerimiz de tamamen doğal ve hiçbir zararlı katkı maddesi içermiyor. Günlerimiz tarlalarımızda, bahçelerimizde uğraşarak geçiyor. Şimdi de ekmek yapıyoruz’’ diye konuştu.
Ekmeklerini sırayla ve birbirlerine yardım ederek yaptıklarını belirten Habibe Kendir, köyde kadınlar arasında ekmek yapımı ya da diğer işlerin yapımı sırasında büyük bir yardımlaşma yaşandığını, hep birlikte işleri kısa sürede yaptıklarını söyledi.
(İHA)