BIST 10.086
DOLAR 32,26
EURO 34,85
ALTIN 2.430,74
HABER /  EKONOMİ

Ekimde zamlar yağmur gibi yağacak

Akaryakıt, tapu harcı ve alkollü içeceklere yapılan zamdan sonra Ekim ayında doğalgaz ve elektriğe zam yapılacağı belirtiliyor..

Abone ol

Önümüzdeki üç ay içinde sigaraya yüzde 20’nin üzerinde zam gelmesi bekleniyor. Doğalgazla, elektrik fiyatlarında ekim ayında planlanan artış rakamının da bütçe hedefleri doğrultusunda yüksek gelebileceğinin sinyalleri de gelmeye başladı.

Akaryakıt, otomotiv, tapu harcı ve alkollü içkilere hafta sonu yapılan zamların ardından doğalgaz ve elektriğe de zam kapıda. Önümüzdeki aya yetiştirilmesi planlanan doğalgaz zammı, elektriğe de yansıyacak. Sigara da zam için sırada.

Yıl sonunda ÖTV zammı görerek yüzde 20 pahalanacak olan sigara, bu tarihten önce de vergi artışıyla karşı karşıya kalabilir. Enerji piyasası yetkililerinden edinilen bilgiye göre, haftasonu Balyoz kararlarının gölgesinde kalan vergi zamlarını, enerji zamları izleyecek. Bürokratların konuyla ilgili çalışmasını tamamlanmasının ardından, Maliye Bakanlığı’nca bütçe açığının en önemli kalemlerinden birisi olduğu hesaplanan doğalgaza zam yapılacak.

BOTAŞ, gaz zammını ekime yetiştirmeye çalışacak. Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, gaz zammının bütçe açığı öngörüsünden çok önce planlanmaya başladığını, dövizle alınan gazın TL ile satılmasının zaman zaman ayarlamaları kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, “Şu andaki fiyatlarla BOTAŞ zararına satış yapar hale geldi. BOTAŞ 2011’i 1 milyar dolarlık zararla kapattı. Bu yıl da böyle olacak. Burada bir dengeleme kaçınılmaz hale geldi” dedi. Doğalgaz zammının yüzde 10’dan az olmayacağı hesaplanıyor. Yapılacak zamla kış aylarında yaşanabilecek olası temin sorunlarının da hafifletilmesi planlanıyor.

Nisanda yapılan artışı geçecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz haftalarda BOTAŞ’ın maliyetinin altında doğalgaz satmasının bütçe zararlarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirterek zam sinyali vermişti. En son 1 Nisan’da elektrik fiyatlarına yüzde 8.1, doğalgaz fiyatlarına da yüzde 18.72 zam yapılmıştı.

Doğalgaza yapılacak zam, elektriğin yüzde 50’sine yakını doğalgaz santrallerinde üretildiği için elektrik fiyatlarını da etkileyecek. Bu konuda da ilgili enerji bürokratları ayrı bir çalışma yürütüyor. Buradaki son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. Erdoğan’ın, halkı doğrudan ilgilendirdiği tepki uyandırabilecek bu zamların minimumda tutulması talimatı  verdiği ifade edildi.

Sigaraya yılbaşı öncesi zam gelir mi?

Bir zam da sigarada bekleniyor. Sigarada ÖTV’nin yüzde 65’ten 69’a çıkarılmasına ilişkin kararın ertelenmemesi halinde, yılbaşından itibaren sigaraya yüklü bir zam gelecek. ÖTV zammının maliyete yansımasının, paket başına en az yüzde 20 zam anlamına geleceği belirtildi. Ancak, bu zamdan önce yeni bir zammın da gündeme gelebileceği kaydedildi. Yapılan son zamların ardından 2013 bütçe planlamasını yeniden gözden geçirecek olan bürokratların, yıl sonundan önce yeni bir zammı gündeme alabileceği, ancak bu konunun henüz kesinleşmediği kaydedildi. Mali disiplin planının bir ayağını da tasarruf oluşturuyor. SGK harcamalarının kısılması da bu kapsamda gündeme gelen önlemler arasında yer alıyor.

9 milyar TL’lik zam paketi Açığı kapatacak

Son yapılan vergi zamlarının bütçeye yıllık katkısı 8.5-9 milyar TL olarak hesaplanıyor. Ekonomi yetkilileri, otomotiv, akaryakıt ve alkollü içeceklerdeki ÖTV ile tapu harçlarının artırılmasını düzenleyen son kararnamenin merkezi yönetim bütçesine yıllık katkısının 8.5-9 milyar lira olarak hesaplandığını bildirdi. Ekonomi yetkilileri, alınan önlemlerin etkilerinin özellikle 2013 yılı bütçesinde görüleceğini ancak bu yılki bütçeye de olumlu katkı vereceğini bildirdi.