BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Eker'den provokasyon uyarısı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde Metinan ve Nasıri aşiretleri arasındaki husumet 'barış töreni' ile son buldu.

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker barış sürecinde yaşanan provokasyonlara dikkati çekerek, "Provokasyonlara karşı uyanık olma ve bunlara inatla barışa sarılmak durumundayız." dedi.

Barış törenine; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk çok sayıda milletvekili, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

LİCE OLAYI BARIŞ SÜRECİNİ BALTALADI

Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen barış töreninde konuşan bakanların ve Ahmet Türk’ün gündeminde barış süreci vardı. Ahmet Türk, Lice’de meydana gelen olayın barış sürecini baltaladığını, güvensizlik ortamı oluşturduğunu belirterek, "Dün Lice’de olan bir olay güvensizlik ortamına neden oldu. Barış ortamını azaltan bir durum ortaya çıktı. Biz burada sayın bakanlarda burada biz barışı kalıcı hale getirmek için mutlaka reformları önümüze koymamız gerekir. Bu halkın talepleri nedir, barışı nasıl sağlarız bunları açıkça tartışmanın zamanı gelmiştir.Gün geçtikçe güvensizlik ortamı artıyor. Diyalog yolu ile barışın sağlanması için adımlar atılmalı. Büyük barışı çok arzuluyorum." diye konuştu.

PROVOKASYONLARA ASLA VE KATA İZİN VERİLMEYECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise barış sürecindeki provokasyonlara işaret etti. Provakasyonlara karşı uyaran Eker, provokasyonlara asla ve kata prim verilmeyeceğini vurguladı. Eker, “Türkiye’nin en önemli sorunu Kürt meselesinin Barış ve kardeşlik içerisinde çözülmesi ile ilgili bir süreç başlatıldı. Elbette ki barıştan yana olmayanlar olacak, elbette ki bunu provoke etmeye kalkışanlar olacak. Bunlar zaman zaman çabalarını görüyoruz. Çeşitli forumlarda. Çeşitli şekillerde bazen bir cehaletin tutuşturduğu bir kıvılcımla, bazen bir yanlışla bir şekilde gelişiyor. Ama biz bunlara karşı uyanık durma, bunlara inatla barışa sarılmak durumundayız. Bu provokasyon ve provokatörlere de asla ve kata fırsat vermemeliyiz. Biz inatla barışı tutup, yüceltip birlik ve beraberliği, sevgi ve kardeşliği inşa edersek bu meselenin üstesinden geliriz.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK BARIŞIN GELECEĞİNE DAİR ÜMİDİMİ KORUYORUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise barış için ümitlerini koruduğunu ve barışın biran önce geleceğine olan güveninin tam olduğunun altını çizdi.
İnsanlara insan olduğu için saygı duyulması gerektiğini belirten Çelik, “İnsanca birbirimize saygı duyalım. Medenice saygı duyalım. Ne yanlış yapılmışsa bunları ayağımızın altına alalım. Güzelliklerin peşinde koşalım, kucaklaşalım, kaynaşalım. Bu ülke hepimize yeter. Neden huzursuzluklar yaşayalım. Bu küçük barışımızda nasıl mutlu oluyorsak büyük barış dediğimiz bölge insanının yıllarca çektiği sıkıntıların ortadan kalkması, kardeşçe kucaklaşma günlerinin uzak olmadığını, ben ümit var olduğumu söylüyorum.” diye konuştu.

Daha sonra bir molla Kürtçe dua okudu. Ardından Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık dua ederek iki aşiret reislerinin barışmasını istedi. Tekbir ve salavatlarla aşiretlerin önde gelenleri tokalaştı. Bakanlar ve beraberindekiler daha sonra İl Özel İdaresi tarafından yapılan bazı tesislerin açılışına katılmak üzere kültür merkezinden ayrıldı.