BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ehud Barak İşçi Partisi'nden ayrılıyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, lideri olduğu partiden istifa ediyor. Netanyahu çizgisine fazla yaklaşmakla eleştirilen Barak kendi partisini kuracak.

Abone ol

İsrail basınında yer alan haberlere göre Ehud Barak, bugün İsrail siyasetinin başlıca merkez sol hareketi olan İşçi Partisi'nden ayrıldığını ilan edecek.

Barak'ın bu konudaki kararını bir mektupla parlamentoya bildirdiği haber veriliyor.

Ehud Barak bir süredir Netanyahu hükümeti içindeki tutumuyla, partinin barış konusundaki geleneksel tavrını zedelediği eleştirileri ile karşılaşıyor ve sertlik yanlısı olduğu gerekçesiyle baskı görüyordu.

Partinin bazı önde gelenleri, Filistinlilerle barış sürecinde ilerleme kaydetmek için hükümetin daha fazla taviz vermesini savunuyordu.

Barak'ın İşçi Partisi'nden ayrıldıktan sonra kendi partisini kuracağı bildiriliyor. Sızan mektuba göre, Barak 13 milletvekilini de beraberinde götürecek.

Bu durumda, bir zamanlar iktidarda olan İşçi Partisi'nin 120 üyeli parlamentoda sadece sekiz sandalyesi kalacak.

Barak'ın kararının koalisyon hükümetine ne şekilde etki edeceği henüz netlik kazanmadı. Ancak tahminler, Barak'ın yeni grubuyla birlikte hükümeti destekleyeceği şekilde.

Barak istifa etmese ve İşçi Partisi bütün olarak hükümetten çekilse bile, bu hükümeti düşürme gibi bir sonuç yaratmayacaktı.

Barak'ın yardımcısı Matan Vinai, İşçi Partisi'nden ayrılmanın barış arayışını "kronometre baskısı" olmaksızın sürdürmeyi sağlayacağını savundu.

1999-2001 yılları arasında başbakanlık yapan 68 yaşındaki Barak, ordu kökenli.

Üniversite eğitimini fizik ve matematik alanında gördükten sonra sistem analizi alanında yüksek lisans yaptı.

1997-2001 arasında İşçi Partisi liderliği yapan Barak, 2007'de başkanlığa yeniden seçilmişti; ancak bu yıl görev süresi sona eriyordu.