BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,10
ALTIN 2.466,64
HABER /  GÜNCEL

Eğitim tarlalara çıkacak!

Adana'ya her yıl 35 bin tarım işçisi geliyor. Bunların 5-6 bini çocuk. Milli Eğitim Bakanlığı eğitimi tarım işçilerinin ayaklarına getirecek.

Abone ol

Doğu ve Güneydoğu'dan Adana'ya her yıl 35 bin tarım işçisi geliyor. Bunların 5-6 bininin çocuk olduğunu belirten yetkililer çoğu okul çağındaki bu çocukların çok sağlıksız ortamlarda yaşadığını söylüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Özdemir, eğitimi tarım işçiliği yapan çocukların ayaklarına götüreceklerini söyledi. Özdemir, 'Gerekirse çadırlarda gece eğitimi bile yaparız' dedi

Her yıl Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan Adana'ya göç eden tarım işçilerinin çocuklarını eğitime kazandırmak için yeni bir adım atılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir, eğitimi okula gelemeyen çocukların ayaklarına götüreceklerini söyledi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından uygulamaya konulan 'Gezici Mevsimlik Tarım İşçiliğinde Çocuk İşçiliğinin Eğitim Yoluyla Sona Erdirilmesi Projesi' kapsamında, Adana'nın Karataş İlçesinin Yemişli Köyü'nde Sosyal Destek Merkezi açıldı. Açılışa katılan İlköğretim Genel Müdürü Özdemir, eğitim görmenin herkes için anayasal bir hak olduğunu hatırlattı. Özdemir, şöyle konuştu:

"Çocuklar okula gelemiyorsa, eğitimi ayaklarına götüreceğiz. Gerekirse çadırda gece eğitimi yapacağız. Ülkemizde özellikle yoğun göç alan tarım bölgelerinde çocukların tarlada çalıştırıldığını ve okulun göz ardı edildiğini saptadık. Bu kapsamda, Türkiye'de ilk kez tarım bölgesi olan, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen vatandaşların çocuklarının iyi eğitim alması için Yemişli Köyü'nde Sosyal Destek Merkezi kurulmasını sağladık. Burada, çocuklar öğretmen gözetiminde temel eğitim, bilgisayar ve el becerileri gibi dersler alacak."

Tarlalarda zehir tehlikesi

ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe ise "Sebze ve meyve ile pamuk tarlaları sürekli ilaçlanıyor. Bu kimyasallar çocukların başta akciğer olmak üzere çeşitli organlarında sağlık bozulmalarına yol açıyor'' uyarısında bulundu. Proje kapsamında 2 bin 500 çocuğun eğitiminin gerçekleştirileceği, merkezde beş öğretmenin bulunacağı belirtildi.

Kaynak: