BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
HABER /  DÜNYA

Edward Snowden’in iltica talebi incelemede

Ekvador, CIA eski ajanı Edward Snowden’in iltica talebine yönelik tavrında değişikliğe gitti. <br/>Daha önce talebi inceleyeceklerini söyley...

Abone ol

Ekvador, CIA eski ajanı Edward Snowden’in iltica talebine yönelik tavrında değişikliğe gitti.
Daha önce talebi inceleyeceklerini söyleyen Ekvador, bu konuda ilerleme sağlanabilmesi için Snowden’in ülke topraklarında olması gerektiğini söyledi.
ABD’nin milyonlarca kişinin telefonlarını dinlediğini ve internet kayıtlarını takip ettiğini sızdıran eski CIA ajanı Edward Snowden, hala Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’nın transit bölümünde bulunuyor.
Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, "Sığınma başvurusu konusunda ilerleme kaydedilmesi için Snowden’ın Ekvador topraklarında olması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Snowden’in iltica talebini kabul etmemesi yönünde ABD’den gelen baskılara boyun eğmeyeceklerini belirten Ekvador, Washington’ın ticaret yasağı tehdidine karşı, ABD’nin sağladığı gümrük muafiyetlerinden tek taraflı olarak vazgeçmişti. İletişim Bakanı Fernando Alvarado, bu adımın ülkeye zararının 23 milyon dolar olacağını belirtmişti.
Ekvadorlu ekonomist Carlos Quinchichula yaptığı açıklamada, maddi zararın yerli girişimcilere yansıyacağını ancak bunun ciddi bir etkisinin olmadığını ifade etti.
Siyasi analist Lopez Amparo ise, "Bu, siyasi, ekonomik ve sosyal faktörler dahil birçok yönü olan hassas bir konu. Tüm diyalogların objektif prensipler dahilinde yapılması gerektiğine inanıyorum. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler korku üzerinden yürütülmemeli. Meselenin her tüm yönlerini kapsayan geniş bir analiz yapmamız gerektiğini düşünüyorum" yorumunda bulundu.
(İHA)