BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,78
ALTIN 2.438,70
HABER /  GÜNCEL

Edirne sele teslim oldu, tahliyeler başladı

Yağışlı havanın etkisiyle debisi yüklenen Meriç ve Tunce nehirleri Edirne'yi sular altında bıraktı. Askeri birliklere ait cephanelikler boşaltılıyor

Abone ol

Yağışlı havaların etkisiyle Meriç ve Tunce nehirleri yükselince Edirne sular altında kaldı. Bulgaristan'da son gonlerde görülen yağışlara yeni yağışlar eklenince Edirne'de nehir yatakları taştı. Karaağaç'ta bir mahalle ve bir köy tahliye ediliyor. Askeri birlikler cephaneliklerini daha güvenli yerlere naklediyor. Kızılay tahliye edilenler için sıcak yemek servisine başladı.

EDİRNE SON DURUM NE? YENİ GELİŞMELER

Bulgaristan'da son günlerde yaşanan şiddetli yağışların ardından, Meriç ve TuncaNehirleri'nin su debileri risk seviyesini geçti. Tunca ve Meriç Nehirleri, nehir yataklarından taştı, tarihi köprüler sular altında kaldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,Edirne'deki nehir debilerinin beklenenden çok daha ani yükseldiğini söyledi. Askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.

EDİRNE'DEKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

1 MAHALLE VE 1 KÖY TAHLİYE EDİLİYOR

Taşkın riski nedeniyle Karaağaç Mahallesi'nde 500 kişi, Değirmenyeni Köyü'nün ise tamamı tahliye edilecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkın riski nedeniyle KaraağaçMahallesi'nde 500 kişinin, Değirmenyeni Köyü'nün ise tamamının tahliye edileceğini açıkladı.

edirne.20150202174246.jpg

GEÇİŞLER ASKERİ PALETLİ ARAÇLARLA YAPILACAK

Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca Nehri’nin taşmasıyla yaşanan sel felaketinde yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesine uluşamı sağlayan Lozan Caddesi’nin sular altında kalması nedeniyle tekerlekli araç geçişlerine kapatıldı. Bu nedenle Pazarkule’den Yunanistan’a karayolu ile geçişler durdu. Karaağaç Mahallesi’ne geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak. Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik sular altında kaldı. Denizi andıran görüntülerin yaşandığı yol boyunca, Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sular altında bulunuyor.

CEPHANELİK TAŞINIYOR

Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat güvenli bölgelere taşınmaya başlandı.

“TUNCA VE MERİÇ NEHİRLERİ HIZLA YÜKSELİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, geçtiğimiz yıl Aralık ayında kentin ciddi bir taşkın tehdidi atlattığını hatırlatarak, “Maalesef bir ay aradan sonra bugün yine yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Ama bu sefer daha ciddi bir tehdit var gibi duruyor. Aldığımız bilgilere göre yaklaşık saniyede 2 bin metreküp su gelmesi bekleniyor. İnşallah bu gerçekleşmez ama eldeki bütün veriler işin buraya doğru gittiğini gösteriyor zaten gerek Meriç Nehri gerekse Tunca Nehri çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.

tahliye.jpg

SÜVARİ KÖPRÜSÜ DE KAPATILDI

Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprülerinin yanı sıra alternatif olarak kullanılan Süvari köprüsü, nehirlerde yaşanan büyük artış nedeniyle İl Kriz Merkezi kararıyla trafiğe kapatıldı. Gece saat 24.00’de Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerince tarihi köprüler trafiğe kapanırken, geçişlerin sadece askeri araçlarla sağlanacağı belirtildi.

edirne.20150202174523.jpg

REKOR ARTIŞ BEKLENİYOR
Tunca ve Meriç Nehri’ndeki debilerin ise kısa sürede 2 katının üzerine çıkması endişeye yol açtı. Tunca Nehri’ndeki debi, 131 metreküp/saniye seviyesindeyken DSİ verilerine göre 340’a yükseldi. Meriç nehrinde ise 500 metreküp/saniye olan nehir debisi 1137’ye ulaştı. Olası taşkınla ilgili olarak DSİ ve Edirne Belediyesi ekipleri tedbir aldı. DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, son ölçümlerde Meriç'in debisinin 1700 - 1800 metreküp seviyelerine ulaşacağı yönünde olduğunu ifade ederek, “Bulgaristan'daki aşırı yağışlar nedeniyle Meriç Nehri'ne yoğun su Arda Nehri'nden geldi. DSİ ekiplerimiz taşkın bölgesindeki seddelerin sıklıkla gözlemliyor. Herhangi bir sedde hasarı durumunda müdahale için teyakkuzdayız" dedi.

nehir.jpg

KIZILAY SICAK YEMEK SERVİSİNE BAŞLADI

Türk Kızılayı, Edirne'de sel tehlikesi nedeniyle evlerinden tahliye edilenler için sıcak yemek ikramına başladı. Türk Kızılayı Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden altı afet uzmanı, bir öncü araç ve bir ikram aracı bölgeye ulaştı. Afet uzmanları, bin battaniye ve 60 mutfak setini ihtiyaç halinde afetin etkili olduğu bölgelerdekilere iletecek.

Edirne'deki aşevinde ise sel etkisini yitirene kadar afetzedelere günlük 2 bin kişilik sıcak yemek dağıtılacak. Gelişmeler Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Edirne Şube Başkanlığı tarafından yakından takip edilecek.