BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.508,39
HABER /  GÜNCEL

'Economist'e tavır tahammülsüzlüğün kanıtı'

Financial Times gazetesi yazarlarından Gideon Rachman, Başbakan Erdoğan ile Economist dergisi arasındaki gerginlikte, dergiye hak vererek, Erdoğan'ı tahamülsüzlükle suçladı.

Abone ol

Financial Times gazetesinin internet sayfasında dün yayımlanan yazılardan birinin başlığı "Erdoğan ve Economist Dergisi" idi.

Financial Times'in baş dış haberler yorumcusu Gideon Rachman'ın gazetesinin internet sitesinde yer alan blogunda, Başbakan Erdoğan'ın büyüyen ekonomi ve sıradışı politik tarzı sayesinde üçüncü dönem zafere yürüdüğü günlerde Economist dergisiyle tuhaf bir çatışmaya girmeye zaman bulduğu söylenmiş.

Economist'in Erdoğan'ın başarılarını övdükten sonra, dengeli bir demokrasi için muhalefetteki CHP'ye oy verilmesi çağrısında bulunulan baş yazısını özetleyen Rachman şöyle devam etmiş:

"Economist'in yaptığı tür bir çağrı bazılarına tuhaf gelse de uluslarası yayınların sıklıkla yaptığı bir şeydir bu.

Financial Times olarak biz de bunun gibi şeyler yaptık, yaparız.

Başbakan Erdoğan'ın cevabı ise çok sertti, Economist'i İsrail'e hizmet etmekle suçladı ve Erdoğan'ın sözleri diğer AKP'liler tarafından hemen sahiplenildi.

Aslında tam da bu davranış, yani eleştirilmeye karşı tahammülsüz olması, Economist'in dikkat çektiği problemdi."

'O bir kahraman'

Financial Times bugünkü yorumunda ise seçimde AKP'nin farklı bir zafer kazanmasının 'sorunlu' olabileceği, Türkiye için en iyi sonucun açık farklı olmayan bir zafer olacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

AKP'nin önemli başarılara imza attığı kabul edilen başyazıda; ekonomide patlama yapıldığı, bankacılık sektörünün güçlendiği, ordunun etkisinin sınırlandığına dikkat çekilerek; bu açılardan Erdoğan'ın popülaritesinin 'anlaşılır ve hakedilmiş' olduğu kaydediliyor.

Bununla birlikte FT, iktidarda 10 yıla yaklaşan AKP'nin rahatsız edici otoriter eğilimler gösterdiğinin de altını çizmekten kaçınmıyor.

'Gazeteciler ve (başta Doğan grubu olmak üzere) medya kuruluşlarının sindirildiği' bir ortamda, ordu etkisizleşmiş, yargı daha az güçlü AB üyeliği daha az çekiciyken; güçlü bir muhalefet AKP'yi denetlemek için tek umut olarak niteleniyor.

Seçimle ilgili gelişmeleri aktaran Ankara muhabiri Delphine Strauss'un haberinin başlığı ise "Erdoğan üçüncü dönemi garantiledi".

Başbakanın net bir zafer kazandığının altbaşlıkta vurgulandığı haberin ikinci alt başlığı ise AKP'nin anayasayı tek başına hazırlayabilecek milletvekili sayısına ulaşamadığı oldu.

AKP'nin 2007 seçimlerindeki yüzde 47'lik oyunu artırmasının Erdoğan'ın ülke siyasetindeki ağırlığını bir kez daha ortaya koyduğu anlamına geldiği söylenen haberde şöyle denmiş:

"Erdoğan'ın popülist söylemi, otoriter davranışları ve muhafazakar değerleri şehirli seçkinleri ve liberalleri endişelendirse de, başbakan yoksul mahallelerde ya da köylerde yaşayanların ve orta sınıfların büyük kısmı için bir kahraman"