BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.397,66
HABER /  GÜNCEL

"Ecevit Nakşi şeyhinin torunuydu"

Ecevit'in Vahdettin'le akraba olması gündeme damgasını vurmuştu. Araştırmacı yazar Mahmut Çetin şimdi de Ecevit'in Nakşibendi şeyhinin torunu olduğunu iddia etti.

Abone ol

"DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit ile Nakşibendi Tarikatının Türkiye'deki ikinci büyük kolu olan Molla Abdullah Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi akrabadır."

Bu iddiayı ortaya atan isim, biyografi kitaplarıyla tanınan araştırmacı-yazar Mahmut Çetin. "Teyze ile Prenses" adlı son kitabında, Osmanlı Devleti'nin son padişahı Sultan Vahdettin ile DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in aile bağlarını anlatan Çetin, şimdi de yeni bir akrabalık bağından söz ediyor. Yazar, Nakşibendi Tarikatı'nın Türkiye'deki ikinci büyük kolu olan Molla Abdullah Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi ile Ecevit arasında uzak akrabalık bağı olduğunu savunuyor.

Anne tarafından akrabası

Molla Abdullah Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin eşi Havva Seher'in, Bülent Ecevit'in anneannesinin teyzesi olduğunu iddia eden Çetin, bu bilgilere nasıl ulaştığını şöyle anlatıyor: "Bülent Ecevit, dedesinden kendisine Mekke'de bir arazi miras kaldığını kısa süre önce açıklamıştı. Bu mirası, Diyanet İşleri Başkanlığı'na hediye ettiğini bildirirken tapu belgesinde bazı isimlerden söz etmişti. Teyze ile Prenses adlı kitabı yazarken 20 yıl boyunca ölüm ilanlarını ve hatıratları araştırdım. Elde ettiğim belgelerdeki isimlerle tapu belgesindeki isimleri karşılaştırdım ve bir soy ağacı belirleyerek Bülent Ecevit'in Molla Abdullah Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi ile uzaktan akrabalık bağı olduğunu ortaya çıkardım."

Vahdettin, üvey kuzen

"Teyze ile Prenses"teki olayların Sultan Vahdettin'in kızı Prenses Ulviye ile Bülent Ecevit'in teyzesi Ferhande Okday etrafında geliştiğini söylüyor. Ecevit'in, Sultan Vahdettin'in üvey kuzeni olduğunu belirten yazar, "Son sadrazam Tevfik Paşa'nın oğlu İsmail Hakkı Okday'ın birinci eşi Prenses Ulviye'dir. Okday'ın ikinci eşi ise Bülent Ecevit'in anneannesinin teyzesi olan Ferhande Hanım'dır. Bu durumda Ecevit, Sultan Vahdettin'in üvey kuzenidir" diyor. Kitapta, Refik Halid Karay, Bülent Ecevit ve Engin Noyan aile bağlarına da değinen yazar, üç farklı kuşağın isimleri arasındaki ilişkiyi şöyle anlatıyor: "Engin Noyan'ın annesinin dedesi Niyazi Halid, Refik Halid'in ağabeyidir. Refik Halid'in teyzesi İsmet Hanım ise Bülent Ecevit'in babaannesidir."

Haber: Huri Yazıcı
Kaynak: