BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ecevit: Genelkurmay gerekeni yaptı

Hükümetin 'Tabandan gelen istekleri dikkate alıyoruz' açıklamasına Ecevit, şu ilginç cevabı verdi.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, iktidarın Meclis'e sevk ettiği YÖK Yasa Tasarısı'nın kaygı ile izlediğini belirterek, laikliğin devleti yaşatabilmenin koşulu olduğunu, bu konuda hiç ödün verilemeyeceğini söyledi. Ecevit, Genelkurmay Başkanlığı'nın hükümeti eleştiren açıklamasını da "Genelkurmay üzerine düşeni yaptı" ifadesi ile değerlendirdi.

Ecevit, DSP Okulu'nda, Hindistan'dan gelen eski milletvekilleri, işadamları ve sanatçılardan oluşan bir grubu kabul etti. Ecevit'e yöresel bir şal hediye eden Hintliler, kabulde Türkiye'ye duydukları hayranlığı dile getirdi. Kabulün ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ecevit, YÖK Yasa Tasarısı'nı değerlendirdi.

Türkiye'de inançlara saygılı laikliğin ilkeli sağlıklı bir biçimde yaşatabilmenin ön koşulu olduğunu, bunun da eğitimde laiklikten geçtiğini ifade eden Ecevit, "Hükümetin yapmak istediklerini ciddi kaygılar ile izliyorum. Laiklik devleti yaşatabilmenin koşuludur. Bu konuda ödün verilemez" dedi.

Ecevit, kendilerinin hükümette olduğu dönemde halkı hiç rahatsız etmeden laiklik ve din ile ilgili önemli kararlar aldıklarını söyledi. Özellikle eğitimde laikliğin sağlanması için başta 8 yıllık kesintisiz eğitim olmak üzere, Kur'an kursları, yurtlar ve üniversiteye girişte birtakım kararlar aldıklarını ifade eden Ecevit, bundan halkın hiç rahatsız olmadığını savundu. Bu açıdan değerlendirildiğinde hükümetin 'Tabandan gelen istekleri dikkate alıyoruz' açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Ecevit, "Hükümet halkı tanımıyor" ifadesini kullandı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın YÖK Yasa Tasarısı'na tepki göstermesini de değerlendiren Ecevit, ister sivil ister asker olsun bütün vatandaşların üzerine düşen görevleri olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nın da üzerine düşeni yaptığını söyledi.


Ecevit, kendi dönemlerinde çıkartılan aftan yararlanan mahkumların son zamanlarda cinayet ve tecavüz olaylarına karışmasını, "Afla ilgili olsun olmasın son zamanlarda kapkaç olayları arttı. Bunların afla ilgisi yoktur" sözleri ile değerlendirdi.

Ecevit, Nisan ayında yapılacak diye ilan edilen partisinin büyük kurultayının da yerel seçimler sebebiyle aksadığını, ancak 2-3 ay içinde toplanacağını belirtti.

ABD'li askerlerin Iraklı esirlere işkence yapmasını da değerlendiren Ecevit, ABD'nin Irak'a 'İnsan haklarını götüreceğim' iddiası ile gittiğini ancak, bazı askerlerin terör olayları yaptığını kaydetti. Bunun bir maneviyat sorunu olduğunu vurgulayan Ecevit, 'İşkence olaylarını fazla büyütmemek lazım' diyen Talabani'yi de eleştirdi. Talabani'nin Kürtler'e yapılanları unutmuşa benzediğini ifade eden Ecevit, ABD'nin Kürtler'i Irak'ta iktidara getirmek istediğini bu yüzden de Talabani'nin işkence olaylarına ses çıkartmadığını sözlerine ekledi.