BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL

Ebola'nın yetim bıraktığı çocuklar terkediliyor

UNICEF, salgın hastalık Ebola yüzünden ailesini kaybeden çocuklardan bazılarını hastanelerde tek başlarına bulduğunu, bazılarının ise kendilerine hiç dokunmayan komşuları tarafından beslendiğini açıkladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'e göre Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone'de Ebolo salgını yüzünden ebeynlerinden birini ya da her ikisini de kaybeden çocukların sayısı 3.700'e ulaştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, acil olarak yetim kalan çocukların bakımını üstlenecek kişiler bulunması gerektiğini söylüyor.

Örgüt, Ebola virüsünden duyulan korku nedeniyle ''hasta bir çocuğa yardım eli uzatmak gibi en temel insan içgüdülerinden birinin, olası bir ölüm cezası haline dönüştüğünü'' belirtti.

UNICEF 3.700 rakamına, salgından en çok etkilenen üç ülkeye yaptığı iki haftalık değerlendirme turu sonucunda ulaştı.

BM yetkilileri karşılaştıkları bazı yetimlerin üç-dört yaşında olduğunu söylüyor.

UNICEF bazı yetimleri, anne-babalarının öldüğü hastanelerde tek başına bırakılmış halde buldu.

Yaşadıkları yerlerde kalan yetim çocuklardan bazıları ise, eğer şanslıysalar, hiçbir surette kendileriyle fiziki temasa geçmeyen komşuları tarafından besleniyor.

Karantinalı günler

UNICEF'ten Manuel Fontaine, ''Annelerini, babalarını ya da diğer aile fertlerini Ebola'ya kaybetmiş binlerce çocuğun acilen yardım ve bakıma ihtiyaç duyduğunu; fakat aralarından birçoğunun kendini dışlanmış ve hatta terkedilmiş halde bulduğunu'' söylüyor.

Liberya'nın en üst düzey tıbbi yetkilisi Bernice Dahn, asistanlarından birinin Ebola'ya yenik düşmesi ardından kendini 21 gün boyunca evde karantinada tutma kararı vermesinin ayrıntılarını BBC'ye anlattı.

Bernice Dahn, ''Liberya halkına güçlü bir mesaj vermek için yapılması gereken budur. Eğer tam bir disiplin içinde hareket ederek herkesin kurallara uymasını sağlayabilseydik şu an geldiğimiz noktada olmazdık.'' dedi.

Tek başına bir odada kaldığını anlatan Dahn, kocasının misafir odasına yerleştiğini ve sürekli dezenfekte ettiği kendi eşyasından başkasını kullanmadığını aktardı.

''Fiziken iyiyim, ama psikolojik olarak her insan gibi ben de, bilinmezden korkuyorum.'' diyen Bernice Dahn, ailesinden gördüğü desteğe rağmen, kendisiyle temasa geçmelerini yasakladığı ev ahalisinden kopuk halde geçirdiği günlerin zorluğunu anlattı.

Aile bağları

Liberya hükümetinin baş tıp danışmanı, ülkedeki yetim çocuklardan kimilerinin akrabaları tarafından sahiplenildiğini, fakat kimi durumlarda Ebola salgınından duyulan korkunun aile bağlarının önüne geçtiğini söyledi.

Ekim ayında Sierra Leone'de konuyla ilgili bir konferans düzenleyecek olan UNICEF, bundan önce kimsesiz kalmış yetimlere bakmaya gönüllü olanların örgüte kayıt yaptırmasını istiyor.

Ebola virüsüyle ilgili bilinenler

  • Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi öne çıkıyor
  • Virüs kan ve tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaşıyor
  • Virüsün bulaştıktan sonra öldürdüğü insanların oranı yüzde 90'a tırmanabiliyor. Fakat şu anki salgında ölümle sonuçlanan vaka oranı yaklaşık yüzde 70'de seyrediyor
  • Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor
  • Kanıtlanmış herhangi bir tedavi yöntemi ya da aşı mevcut değil
  • İshal ve kusmadan musdarip hastalarda su seviyesinin düşmemesi için önlemler alınırsa, hastalıktan kurtulma oranı artıyor
  • Batı Afrika mutfağında kimi yerlerde lezzetli bir besin olarak kabul edilen meyve yarasaları, virüsün ana taşıyıcısı olarak biliniyor