BIST 9.684
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,32
HABER /  GÜNCEL

Ebola'nın yayılmasını önleme çabaları artıyor

Dünya Sağlık Örgütü Ebola'yla ilgili çalışmalarının Batı Afrika'daki 15 ülke üzerinde odaklandığını aktardı. Kofi Annan ise zengin ülkeleri eleştirdi.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ebola virüsünün salgından en çok etkilenen üç ülkenin ötesine yayılmasını önlemek için çabaların artırılacağını söyledi.

WHO Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Birimi Direktörü Isabelle Nuttall yaptığı açıklamada, salgınla ilgili çalışmalarında 'birbirileriyle önemli bağlantıları bulunan' ve sınır komşusu olan 15 ülke üzerine odaklandıklarını söyledi.

Nuttall bunlar arasında salgından en çok etkilenen ve binlerce kişinin öldüğü Gine, Liberya ve Sierra Leone olduğunu aktardı.

Nuttall, salgının sağlık görevlilerini çok yoğun bir şekilde etkilediğini, 2700 sağlık görevlisinde virüs tespit edildiğini, 236 kişinin öldüğünü belirtti.

Ancak Birleşmiş Milletler'in eski genel sekreteri Kofi Annan uluslarası toplumun verdiği tepkinin kendisinde "acı bir düşkırıklığı yarattığını" söyledi.

BBC'de yayınlanan Newsnight programına katılan Annan zengin ülkelerin çok daha hızlı harekete geçmiş olması gerektiğini kaydetti.

Annan "Eğer bu krin başka bir bölgede ortaya çıkmış olsaydı tepki çok farklı olurdu" dedi.

AB ebola zirvesi düzenliyor

Cenevre'de yaptığı açıklamada Nuttall, vakaların her dört haftada iki kat arttığını belirtti.

WHO ABD ve Batı ülkelerinde büyük bir ebola salgını olasılığı bulunmadığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da, Amerikalıların virüsü kapma riskinin 'aşırı düşük' olduğunu ifade etmişti.

Ancak Obama ebolanın kontrol altına alınması konusunda çok daha fazla çaba harcanacağını da vurgulamıştı.

ABD'de 29 yaşındaki Amber Vinson, Dallas'ta bir hafta önce ölen Liberyalı Thomas Eric Duncan'ı tedavi ederken Salı günü hastalanmıştı.

Teksas eyaletinin Dallas kentinde ebola tanısı konan bir hemşirenin, hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan önceki gün Ohio'nun Cleveland kentinden Dallas'a uçakla seyahat ettiği ortaya çıkmıştı.

ABD'li yetkililer acil bir uyarı yayımlayarak 13 Ekim'de aynı uçakta seyahat eden 132 yolcuyu bulup sağlık durumları hakkında konuşmak istediklerini açıklamışlardı.

ABD'de ebola tanısı konan ikinci kişi olan hemşire, 14 Ekim tarihinde ebola semptomları göstermeye başlamıştı.

Kadın hemşire, eboladan dolayı 8 Ekim tarihinde Dallas'ta ölen Liberya uyruklu bir hastayı tedavi etmişti.