BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ebola: Liberya test aşamasındaki ilacı deneyecek

Ebola virüsünün en kötü vurduğu yerlerden biri olan Liberya, henüz klinik deneyleri bitmeyen Zmapp adlı ilacı ülkesinde kullanmaya karar verdi. ABD'de ilacı kullanan iki insani yardım görevlisinin, iyileşme işaretleri gösterdiği söyleniyor.

Abone ol

Liberya ülkede giderek artan Ebola salgını için henüz test edilmemiş bir ilaç olan Zmapp'ı denemeye karar verdi.

Açıklama Liberya hükümetinden geldi. Liberya ABD'den bu konuda yardım istemişti.

ABD hükümeti ise üzerlerine düşen sorumluluğun Liberya'yu Zmapp'ın üreticisi Mapp Biopharmaceutical firması ile irtibata geçirmek olduğunu söyledi.

Henüz sadece maymunlarda denenmiş olan Zmapp isimli ilaç, insanlarda Ebola virüsü ile enfekte olmuş üç kişi üzerinde uygulandı. Bunlardan ikisi ABD'deki iki insani yardım görevlisi, biri de İspanya'nın Madrid kentinde tedavisi devam eden bir Katolik kilisesi papazı.

İki yardım görevlisinin ilaçtan sonra iyileşme işaretleri gösterdiği söyleniyor.

Liberya Enformasyon Bakanı Lewis Brown BBC'ye yaptığı açıklamada, Liberya hükümetinin Zmapp'ın uygulanmasının yaratabileceği risklerin farkında olduğunu ancak ilacın kullanılmamasının da daha fazla insanı ölüme terk etmek demek olacağını söyledi.

Brown "Bunu denemeye tek alternatif ölüm, kesin bir ölüm" dedi.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ev sahipliğinde, Cenevre'de acil olarak biraraya gelen tıp etiği uzmanları, henüz güvenilirliği onaylanmamış yeni tedavilerin uygulanması konusunda toplantı halinde.

DSÖ şu ana kadar Batı Afrika'da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısını 1013 olarak açıkladı.

Örgütün yeni tedavilerin uygulanması ile ilgili görüşünü Salı günü açıklaması bekleniyor.

Zmapp'ı üreten ilaç firması şu anda Batı Afrika'ya ilaç gönderdikleri için stoklarının eridiğini söyledi. Firma ilaçları tamamen ücretsiz olarak yolluyor.

Liberya'nın sağlık sistemi Ebola vakaları nedeni ile tıkanma noktasına gelmiş durumda.

Henüz tedavisi olmayan Ebola, grip benzeri belirtiler gösteriyor ve gözlerde ya da dişetlerinde meydana gelen dış kanamaya ya da iç organların iflasına sebep olabilen iç kanamaya neden olabiliyor. Hastaların kurtulma ihtimali erken teşhisle yükseliyor.

Seyahat yasağı

Suudi Arabistan'ın ardından Fildişi Sahilleri de Ebola virüsünden en çok etkilenen ülkeler olan Gine, Liberya ve Sierra Leone'den gelen yolculara havalimanını kapattı.

Ebola Şubat ayında ilk kez Gine'de görüldüğünden bu yana tüm dünyada 1848 kişinin ölümüne neden oldu.

DSÖ Ebola salgınını sağlık alanında küresel bir acil durum ilan etti.


Analiz: Will Ross, BBC News, Lagos

Nijerya klinik deneylerin ne kadar tartışmalı hale gelebileceği konusunda 1996 yılında yaşanan bir olay nedeni ile örnek teşkil ediyor. ABD'li ilaç firması Pfizer, Kano eyaletinde 6 ay içerisinde 12 bin kadar kişinin ölmesine sebep olan menenjit salgını sırasında bir ilaç deneyi gerçekleştirdi. Ağız yoluyla alınan Trovan isimli antibiyotik, 5 binden fazla sayıda insanda test edildiği söylenerek 100 çocuğa içirildi. 11 çocuğun ölümünün, düzinelercesinin sakat kalmasının ardından - bazıları beyin hasarı yaşadı - Nijerya hükümeti ve aileler Pfizer'a dava açtı. Firma ilacın değil memenjitin beyin hasarına yol açtığını iddia etti. Uzun süren bir hukuk savaşından sonra taraflar arasında multi-milyon dolarlık bir anlaşma sağlandı ve 2011 yılında dört aile ilk tazminatları alabildi. Şu anki Ebola salgını ile o dönemki menenjit salgını arasındaki önemli farklardan biri, Pfizer Trovan deneylerini gerçekleştirdiğinde, başka menenjit ilaçları yaygın şekilde kullanılıyordu.

Yanlış giden bir deneyin oldukça uzun dönemli etkileri olabiliyor. Trovan deneylerinin batı menşeili ilaçlar üzerinde yarattığı şüphe nedeniyle Nijerya'nın kuzeyinin çocuk felcinin halen yaygın görüldüğü nadir yerlerden biri olması tesadüf değil.